«Ο πολιτισμός δεν κληρονομείται, κατακτάται.»
Ο πολιτισμός αντιπροσωπεύει το σύνολο των διαφοροποιών στοιχείων, πνευματικών και υλικών, διανοητικών και συναισθηματικών που χαρακτηρίζουν μία κοινωνία ή μία κοινωνική ομάδα.
Συμπεριλαμβάνει:
- τα γράμματα και τις τέχνες,
- τον τρόπο ζωής,
- τα βασικά δικαιώματα του ανθρώπου,
- το σύστημα αξιών,
- τις παραδόσεις και τα δόγματα».
Οι δικές μου σκέψεις για τον τόπο μου προσανατολίζονται στον τρόπο με τον οποίο η δημοτική αρχή μπορεί να ενεργοποιήσει τους πολίτες δημιουργώντας τα ερεθίσματα εκείνα που απαιτούνται και παρέχοντας την υλικοτεχνική υποδομή και τις δομές που χρειάζονται προκειμένου η κοινωνία μας να συναγωνίζεται άλλες ¨προοδευμένες¨ πολιτιστικά κοινωνίες.
Ο δήμος μας πλέον είναι μια πολυπολιτισμική κοινωνία με χιλιάδες ανθρώπων όπου, είτε εργάζονται, είτε παραθερίζουν, είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι με δικά τους καταλύματα και επιχειρήσεις. Είναι πολύ γνωστή πλέον η εικόνα από τα γεμάτα καφενεία, σουβλατζίδικα, με την κάπνα από τα σουβλάκια, τις μέρες της λαϊκής σε Μοίρες και Τυμπάκι και μπορεί το σουβλάκι να αποτελεί μια γαστρονομική διαπλατυσμένη πολιτιστική ταυτότητα και μια αίτια συνάθροισης και επικοινωνίας όμως, γνωρίζω και γνωρίζετε ότι εδώ έχουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε και νέες πολιτιστικές ταυτότητες που θα προβάλουν το δήμο μας και θα βοηθήσουν στην ευημερία του τόπου προς όφελος τον πολιτών του. Η διαδρομή είναι γνωστή και ξεκινάει από την οικογένεια και το σχολείο και συνεχίζει στην ενήλικη και στη δημόσια ζωή.
Η πίστη μου για την πολιτιστική αναβάθμιση του δήμου μας συνάδει με την επαγγελματική μου σταδιοδρομία, τις σπουδές μου, την καλλιτεχνική μου υπόσταση και την αγάπη μου για τον τόπο που με γέννησε. Ως πατέρας ενός μικρού παιδιού βιώνω καθημερινά την έλλειψη δομών δημιουργικής απασχόλησης στις βρεφικές ηλικίες. Ως εκπαιδευτικός στη δημόσια εκπαίδευση είμαι σε θέση να γνωρίζω πολλές από τις ανάγκες των σχολείων του δήμου μας. Ως μαέστρος και διοργανωτής δημόσιων θεαμάτων ψυχαγωγίας έχω την εμπειρία και την γνώση δημιουργίας δράσεων υψηλής αισθητικής.
Έτσι, αυτοπροτάθηκα ζητώντας από τον σημερινό Δήμαρχο κ.Νικολιδάκη να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του ως υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο. Η ευρωπαϊκή ένωση έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα της τον πολιτισμό και ενισχύει τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες των κρατών με πολλά προγράμματα ενίσχυσης δράσεων κ.α. Το υπουργείο πολιτισμού και η περιφέρεια μπορούν και στηρίζουν τις σωστά τεκμηριωμένες ιδέες και οργανωμένες δράσεις. Ο δήμος είναι υποχρεωμένος να προσφέρει ένα μεγάλο κομμάτι από τον προϋπολογισμό του γι αυτό το λόγο. Μια δραστήρια, ενημερωμένη, και ακούραστη ομάδα μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα ώστε ο δήμος μας να είναι περήφανος για τα σχολεία του, τους χώρους ψυχαγωγίας, τα κέντρα νεολαίας και αθλητισμού τις μπαντίνες, τις χορωδίες, τις θεατρικές και χορευτές ομάδες και τις μεγάλες διοργανώσεις πολιτισμού.
Για όλα τα παραπάνω ζητώ την ψήφο σας ώστε όλοι μαζί να ξεκινήσουμε μια πορεία πολιτιστικής αναβάθμισης την όποια έχει ανάγκη ο τόπος που ζούμε.
Ο νέος εκλογικός νόμος απαιτεί μεγάλο αριθμό υποψηφίων έτσι σίγουρα όλοι μας έχουμε κάποιο συγγενή ή φίλο υποψήφιο. Πριν πάτε μεθαύριο να ψηφίσετε σκεφτείτε πιο είναι το καλύτερο για τον τόπο μας, εμάς και τα παιδιά μας. Ο φίλος και ο συγγενείς ή αυτός που μπορεί να προσφέρει τα περισσότερα για το καλό του τόπου;;
Ευχαριστώ για το χρόνο σας!
Με εκτίμηση,
Μιχάλης Μαρακομιχελάκης
Ο Μιχάλης Μαρακομιχελάκης κατάγεται από το Τυμπάκι Ηρακλείου Κρήτης. Από πολύ μικρός ασχολείται με την τέχνη της μουσικής. Το πρώτο μουσικό όργανο με το οποίο ήρθε σε επαφή ήταν η Κρητική λύρα. Δώδεκα ετών εγγράφεται στο Ελληνικό ωδείο στη σχολή κλασικής κιθάρας όπου συγχρόνως παρακολουθεί και θεωρητικά Ευρωπαϊκής και αργότερα και Βυζαντινής μουσικής.
Από τη δημόσια μουσική εκπαίδευση, έχει αποκτήσει Πανεπιστημιακό τίτλο Μουσικών Σπουδών (Ελληνική παραδοσιακή μουσική) καθώς και δύο Μεταπτυχιακούς τίτλους ως Ειδίκευση στο Καβάλ (βαλκανικά πνευστά) και στη Διεύθυνση Εθνικών σχημάτων, Ορχήστρας και Χορωδίας.
Από την ιδιωτική μουσική εκπαίδευση (Ωδεία) έχει αποκτήσει τα Πτυχία Ωδικής, Εν οργάνωσης, καθώς και Ανωτέρων θεωρητικών Φούγκας φυγής, Διπλώματος Βυζαντινής Μουσικής και Διπλώματος Σύνθεσης.
Από την ηλικία, των δεκαέξι ετών ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική και ειδικότερα με την παραδοσιακή μουσική και έχει συμμετάσχει σε πολλές δισκογραφίες διαφόρων καλλιτεχνών ενώ έχει και δικές του. Έχει συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους εκφραστές της Κρητικής μουσικής. Από το 2000 εργάζεται ως καθηγητής μουσικής στη δημόσια εκπαίδευση. Από το 2010 πραγματοποιεί πολλές πρωτοποριακές ιδέες του όπως η οργάνωση του Cretan Mandolin Festival στα πλαίσια του οποίου το 2012 γίνεται κάτοχος του Record Guinness για το «Μεγαλύτερο σύνολο μαντολίνων του κόσμου». Την ίδια χρονιά δημιουργεί το Σύνολο Νυκτών & Τοξοτών Οργάνων Κρήτης του οποίου ηγείται ως Καλλιτεχνικός διευθυντής και Μαέστρος. Το 2015 δημιουργεί και παρουσιάζει τη Μουσικοχορευτική Ομάδα 8χτώ. Το 2016 αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μουσικής Σχολής Μαέστρο στη γενέτειρά του ενώ στελεχώνει και διευθύνει τη Μεικτή Χορωδία Μαέστρο Τυμπακίου. Τέλος, το 2017 αναλαμβάνει την οργάνωση και διεύθυνση της Παιδικής-Νεανικής Χορωδίας Δήμου Μαλεβιζίου.
Έχει συγγράψει τα βιβλία με τίτλους: Μέθοδος μαντολίνου, Αγαπημένες μελωδίες της Κρήτης, Το ταξίδι της μουσικής. Το πρώτο βιβλίο της Κιθάρας, Εύκολες Μελωδίες, Η Κρητική Λύρα.