Υλικά συνταγής
Για τη βάση:
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο [μαργαρίνη]
200 γρ. άχνη ζάχαρη
5 κουταλιές σούπας κονιάκ
6 κουταλιές σούπας κακάο
250 γρ. τετράγωνα μπισκότα βουτύρου [τύπου πτι μπερ] *
Για τη κρέμα καραμέλας:
2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα [800 γρ.]
100 γρ. βούτυρο [μαργαρίνη]
1/3 φλ. τσαγιού σιρόπι καραμέλας
Για το γλάσο:
200 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε κομματάκια
1/2 κ.σ. βούτυρο [μαργαρίνη]
Εκτέλεση συνταγής
Για τη βάση:
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολίτσα. Το αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα την άχνη ζάχαρη, το κακάο και το κονιάκ και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε τα μπισκότα αφού τα έχουμε τρίψει με το χέρι και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθούν τα υλικά.
Βάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι ή πυρέξ 24 εκ. και το πιέζουμε με την ανάποδη ενός κουταλιού να κάνει μια ομοιόμορφη στρώση στο πάτο του σκεύους. Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώνει.
Για τη κρέμα καραμέλας:
Σε μια κατσαρολίτσα τοποθετούμε το βούτυρο, το ζαχαρούχο γάλα και το σιρόπι καραμέλας και το σιγοβράζουμε για 15-20 λ σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομοιογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά και να πάρουν ένα χρυσαφένιο καραμελωμένο χρώμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να φτιάξουμε το γλάσο μας.
Για το γλάσο:
Λιώνουμε σε μπεν μαρί τα κομματάκια σοκολάτας με τη μαργαρίνη. Βγάζουμε από το ψυγείο το κορμό και στρώνουμε ισομερώς, από πάνω. τη καραμέλα. Μετά περιχύνουμε με το γλάσο σοκολάτας φροντίζοντας να καλυφθεί όλο το γλυκό. Αφήνουμε το γλυκό μας στο ψυγείο να κρυώσει και το σερβίρουμε κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια.
* Προαιρετικά προσθέστε χονδροκομένους ξηρούς καρπούς [φουντούκια, καρύδια κ.λ.π.]
Πηγή: sintayes.gr