Μεγάλη εορτή σήμερα στον Ψηλορείτη!
Της Σύλληψης Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και γιορτάζει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, στο πανέμορφο πρινόδασος του Ρούβα!
Σε ένα πανέμορφο τοπίο που αποτελείται από πρίνους, πεύκα, αζίλακες και σφεντάμια.
Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε ιερουργούντος του π. Σταύρου, Εφημερίου της Γέργερης και του π. Μιχαήλ χθες το πρωί, αρτοκλασία και επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο που βρίσκεται δίπλα στο πέτρινο εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη, για τον Πενθερουδάκη Γιώργη ή Τσάκαλο!
Κατάγονταν από το Ροδάκινο και κατοικούσε στους Κούμους Ρεθύμνου και τον οποίο σκότωσαν οι Τούρκοι το 1890.
Επιμνημόσυνη δέηση και στη σπηλιά των Σφακιανών, όπου πέθαναν αποκλεισμένοι από το χιονιά μετά την επανάσταση του Δασκαλογιάννη!
Ήταν οι πρόκριτοι των Σφακιών, μεταξύ αυτών και ο Πρωτόπαπας, οι οποίοι κατόρθωσαν να δραπετεύσουν το 1774 από τις φυλακές του Κούλε και να φτάσουν στη συγκεκριμένη σπηλιά, στο δάσος του Ρούβα.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας όλες οι παρέες απόλαυσαν το τοπίο, αλλά και μεζέδες που ετοιμαζόταν από το πρωί.
Και του χρόνου!
(Φωτογραφίες από τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία στον Άγιο Ιωάννη στο δάσος του Ρούβα).
Λίγα ιστορικά στοιχεία για τους Σφακιανούς που έχασαν τη ζωή τους στο Δάσος του Ρούβα από το Μανώλη Δακανάλη:
Μετά την αποτυχημένη επανάσταση του Δασκαλογιάννη το 1770 ο Τούρκος Σερασκέρης Τοκματζαδέ , με την πρόφαση υπογραφής συμφωνίας παγίδευσε το Δασκαλογιάννη και 82 πρόκριτους των Σφακιών και τους φυλάκισε στον Κούλε Ηρακλείου. Το Δασκαλογιάννη τον έγδαρε ζωντανό στην ομώνυμη πλατεία του Ηρακλείου. Το 1774 οι επιζήσαντες πρόκριτοι κατόρθωσαν να δραπετεύσουν νύχτα από τον Κούλε. ΄Οσοι δεν σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν πέφτοντας από τα τείχη, έφθασαν στο δάσος του Ρούβα σε μια σπηλιά. Πατριώτες από την περιοχή τους πρόσφεραν τρόφιμα και προστασία. Τους έπιασε όμως μεγάλη χιονιά και έτσι όπως ήταν αδύναμοι αρρώστησαν και μερικά άτομα πέθαναν μεταξύ αυτών και ο πρωτόπαπας των Σφακιών . « ΄Οσοι κι αν είστε χριστιανοί και βλέπετε τον ήλιο, κλάψετε τον πρωτόπαπα που πόθανε στο σπήλιο».
Ο ωκύποδας Ανωγειανός Γ .Σουλτάτος πήγε στα Σφακιά και ειδοποίησε τους Σφακιανούς, οι οποίοι έτρεξαν και τους παρέλαβαν. ( Πηγές: Ιστορίες Ψιλλάκη, Μουρέλλου και Θ. Δετοράκη).