Από τον Πατέρα Πορφύριο της Ιεράς Μονής Διονυσίου του «Εν Ολύμπω»
Υλικά
1 κιλό χταπόδι πλυμένο και καθαρισμένο
1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες ή τετράγωνες
5-6 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι μοναστηριακό κρασί δικό μας
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
10 μπαχάρια ολόκληρα χτυπημένα σε γουδί
Χυμό και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
Ρίγανη Ολύμπου
Φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
Ξύδι δυνατό από κρασί
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα βράζουμε το χταπόδι με ελάχιστο ξύδι για 1 ώρα για να μην κολλήσει προσθέτουμε και λίγο ζεστό νεράκι.
Μόλις βράσει το κόβουμε σε κομμάτια και το σοτάρουμε λίγο με κρασί σε ένα τηγανάκι.
Σε πήλινη γάστρα βάζουμε τις πατάτες, το χταπόδι με τη σάλτσα του, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε κατά σειρά με το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι, τη ρίγανη.
Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 180οC και ψήνουμε για 50 λεπτά.
Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και ρίχνουμε για ξεχωριστό άρωμα λίγη ρίγανη ακόμα.
Σερβίρουμε και τα αρώματα της θάλασσας μας ταξιδεύουν…
Πηγή: zoumeoraia.okmarkets.gr