Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πώς να φτιάξετε σπιτικό μούστο

17/09/2023
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Φτιάχνουμε γλυκές τηγανίτες με 9 διαφορετικούς τρόπους
0
SHARES
Share on Facebook

Ίσως να μην έμπαινα ποτέ στη διαδικασία να ψάξω πώς γίνεται ο σπιτικός μούστος αν δεν μου άρεσαν τα μουστοκούλουρα. Από τη στιγμή όμως που αποφάσισα να ψήσω μουστοκούλουρα στην κουζίνα μου, έπρεπε πρώτα να μελετήσω και να επεξεργαστώ την πρώτη ύλη. Σαφώς και βρίσκουμε μούστο έτοιμο ειδικά τώρα που είναι η εποχή του τρύγου, ωστόσο είναι άλλη εμπειρία να τον ετοιμάσουμε σπίτι μας, μόνοι μας και να τον αποθηκεύσουμε.

Προτού περάσουμε στην πράξη, ας πούμε λίγα για τη θεωρία. Παραδοσιακά, οι γυναίκες στα χωριά συνήθιζαν να χρησιμοποιούν στάχτη για να επιταχύνουν τη διαδικασία, μιας και η στάχτη κάνει τον χυμό του σταφυλιού να αφρίζει πολύ κατά το βράσιμο. Αυτή, όμως, πια η τακτική δεν ακολουθείται γιατί δεν είναι εύκολο να βρούμε καθαρή στάχτη. Επίσης, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πρέπει η  όλη διαδικασία να γίνει με τα χέρια, οπότε είναι λίγο χρονοβόρα! Αν στύψετε στο μπλέντερ τα σταφύλια ο χυμός που θα πάρετε θα είναι πολύ θολός.

Υλικά
10 Kg σταφύλια ώριμα και γλυκά (με ή χωρίς κουκούτσια) για 5-6 λίτρα μούστου

Διαδικασία
Σε μία κατσαρόλα, στερεώνουμε ένα σουρωτήρι με ψιλή συρμάτινη σίτα. Ρίχνουμε μέσα τα σταφύλια (σε δόσεις και όχι όλα μαζί) αφού πρώτα τα έχουμε ξεπλύνει. Ζουλάμε με τα χέρια μας, τις ρώγες για να πάρουμε το χυμό τους. Αφαιρούμε τα υπολείμματα -φλούδες, κοτσάνια και αν υπάρχουν και τα κουκούτσια- και τα βάζουμε μέσα σε ένα τουλπάνι και τα στίβουμε καλά για να βγάλουν και αυτά τον χυμό τους. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά (σε μέτρια θερμοκρασία) και αρχίζουμε να βράζουμε το χυμό των σταφυλιών.

Στην αρχή, θα αρχίσει να αφρίζει και θα πρέπει να ξαφρίζουμε τακτικά. Μετά από περίπου 30′ και αφού έχει σταματήσει να αφρίζει ο χυμός (και φυσικά προτού πήξει και γίνει πετιμέζι), αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει. Ο μούστος πρέπει να είναι ρευστός.

Αποθηκεύουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα μπουκάλια στο ψυγείο έως και 2 εβδομάδες ή σε νάιλον παγοθήκες, στην κατάψυξη, σε περίπτωση που τον χρειαζόμαστε για μεγαλύτερο διάστημα, όπου συντηρείται για μήνες.

Πηγή: olivemagazine.gr

Previous Post

Μελιτζάνες ψητές με σκόρδο και μυρωδικά

Next Post

Η Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη

Next Post
Η Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη

Η Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ