Η εβδομάδα που πέρασε έδωσε μετά από πάρα πολύ καιρό κάποια σαφή δείγματα για το προς ποια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί η αγορά.
Το κλείσιμο του Αυγούστου στην Ισπανία Στην κόψη του ξυραφιού έκλεισε το ισπανικό ισοζύγιο Αυγούστου, που μόνο το olivenews.gr παρακολουθεί και ενημερώνει, μας προσέφερε δύο συντεταγμένες του χάρτη Πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά.
Πρώτον, η κατανάλωση συνεχίζει να μειώνεται και δεύτερον, θα φτάσουμε στο τέλος της εμπορικής περιόδου με κάποια αποθέματα 230 – 240 χιλ. τόνων που, λογικά, αθροιζόμενοι στην έστω μειωμένη νέα παραγωγή εξασφαλίζουν μια προσφορά που θα επιτρέψει “κουτσά – στραβά” να φτάσουμε ως την κρίσιμη άνοιξη του 2024, η οποία όμως απέχει πολύ ακόμη για να επηρεάσει τις τρέχουσες τιμές.
Έτσι, λοιπόν, βλέπουμε τις ισπανικές τιμές παραγωγού να κινούνται σταθεροποιητικά, με ελάχιστες αυξήσεις των βιομηχανικών και σοβαρές μειώσεις των παρθένων.
Ανάλογα σταθεροποιητικά είναι τα μηνύματα και από Ιταλία, αλλά και από την ελληνική αγορά. Η Λακωνία έχει μείνει στο 8,50 του Α.Σ Βλαχιώτη ενώ ήδη ένα ελαιοτριβείο στην περιοχή της Νεάπολης ανακοίνωσε τα 9,0 €/κιλό σαν τιμή εκκίνησης για τα φρέσκα ελαιόλαδα της περιόδου 2023/24. Η Κρήτη δίνει το 8,40 € τιμή αναχώρησης. Ως συνήθως Μεσσηνία και άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές βρίσκονται ένα σκαλί πιο κάτω. Η Κεντρική Ελλάδα προσπαθεί να επιβιώσει μετά τις καταστροφικές πλημμύρες Προφυλάξτε το βιός σας.
Κλείνοντας να υπογραμμίσουμε ότι το γεγονός πως οι αγορές δείχνουν να κινούνται σταθεροποιητικά δεν αποκλείει, ίσα – ίσα το αντίθετο, να βλέπουμε νέα υψηλά από μικρές ποσότητες των σούπερ ποιότητας έξτρα premium.
Επιτραπέζια ελιά
Η Χαλκιδικής ξεκίνησε με τιμή παραγωγού 2 – 2,20 € / κιλό και όλοι είναι δυσαρεστημένοι, πράγμα αναπόφευκτο όταν δεν υπάρχει προϊόν. Ακόμη πιο δυσοίωνες προδιαγράφονται οι προοπτικές της Κονσερβολιάς.
Πηγή: olivenews.gr