Κείμενο – Φωτογραφίες: Νίκος Αφραθιανάκης
Η αφετηρία έγινε πριν δεκαέξι χρόνια από το Νίκο Κουτεντάκη (Ψαλιδάκης). Ο αμπελουργός από τη Γέργερη παρατήρησε το κλήμα που αγκάλιαζε έναν τράφο, δίπλα σε ένα παλιό αμπέλι που είχε αγοράσει ο παππούς του γύρω στο 1905, στην περιοχή του Ράφτη, όπου υπάρχει και το ομώνυμο εγκαταλελειμμένο χωριό (ΦΩΤΟ 4). Ο Στέλιος Μανωλιούδης ανέλαβε την έρευνα για την ταυτοποίηση του. Στη συνέχεια ο μερακλής αμπελουργός Νίκος, το μπόλιασε σε ένα αμπέλι στη θέση ‘’Κούλες’’ Αγίας Βαρβάρας.
Μια παρέα φίλων, ‘’Μαλβαζιούχων’’, αποφάσισε να αναβιώσει το μύθο που συνοδεύει την ποικιλία αυτή από το μεσαίωνα.
Τα οινοστάφυλα της φερόμενης Μαλβαζίας, αφού τρυγηθούν, μεταφέρονται στο οινοποιείο της οικογένειας Διαμαντάκη στις Κάτω Ασίτες.
Το τελικό χαρμάνι περιέχει οίνο Μαλβαζία Ράφτη του Κουτεντάκη και οίνο βιδιανό Διαμαντάκη, σε εφαρμογή της ιδέας του Ανδρέα Μεταξά, δια χειρός Ζαχαρία Διαμαντάκη.
Για την προέλευση του ονόματος ”Μαλβαζία” υπάρχει η εκδοχή του αείμνηστου αρχαιολόγου Στυλιανού Αλεξίου, που συνδέει το Μαλεβίζι, όνομα επαρχίας και νυν Δήμου, το οποίο προέρχεται από το castel malvesin στο Κεραμούτσι, με τα αμπέλια γύρω από το κάστρο και κατ’ επέκταση και με τον οίνο Μαλβαζία. Με βάση το διεθνές συνέδριο που έγινε στο Γαζι το 2005 παρόντων πολλών επιστημόνων από όλη τη Μεσόγειο και με εισηγητή τον Στυλιανό Αλεξίου, το όνομα είναι από την επαρχία Μαλεβιζίου.
Ο διαδικτυακός τόπος wikipedia αναφέρει ότι η επωνυμία Μαλβαζία (Malvasia) ήταν γεωγραφική και υποδήλωνε τη βυζαντινή πόλη της Μονεμβασιάς κατά τους Φράγκους, οι οποίοι ονόμαζαν έτσι και τον οίνο της Μονεμβασιάς.
Η προέλευση του ονόματος είναι ένα ανοικτό προς έρευνα θέμα.
Όμως όποια και να είναι η προέλευση του ονόματός του, ο μαλβάζιος οίνος μεγαλούργησε στην Κρήτη και κυριάρχησε για πέντε αιώνες στην Ευρώπη. Οι μαρτυρίες μιλούν για μεταφορά του με πλοία από το νησί προς άλλους προορισμούς.
ΦΩΤΟ 2: Πάνω δεξιά ο αμπελουργός Νίκος Κουτεντάκης πριν 16 χρόνια, δίπλα στον τράφο με το αρχαίο κλήμα και όπως είναι σήμερα. Αριστερά και κέντρο το σταφύλι της φερόμενης μαλβαζίας και κάτω αριστερά το αμπέλι στη θέση Κούλες Αγίας Βαρβάρας
ΦΩΤΟ 3: Το εμφιαλωμένο κρασί και η ετικέτα (από την περυσινή εμφιάλωση).
Ιδέα και σχεδίαση ετικέτας από εμένα και κείμενο στο πίσω μέρος της από το Στέλιο Μανωλιούδη.
Στην μπροστινή πλευρά εικονίζεται ο Διόνυσος με θύρσο και κάνθαρο, με μια Μαινάδα που ίσως χορεύει, έχοντας στα μαλλιά της στεφάνι από δύο φίδια. Αριστερά ένας Σάτυρος που παίζει αυλό.
(Παράσταση από κωδωνόσχημο κρατήρα 440 – 430 π. Χ. – Harvard University Art Museums 1960. 343).
Εκτύπωση ετικέτας: ΡΟΔΟ – Εργαστήρι γραφικών τεχνών – Ευθύμης Λαυρενίδης – Τηλ. 2810320100