Υλικά
- 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 200 γρ. ζάχαρη, κατά προτίμηση καστανή
- 100 ml φρέσκο γάλα
- 90 γρ. αμύγδαλα λευκά, τριμμένα σε ψιλά κομμάτια
- 75 ml ελαιόλαδο + λίγο για τη φόρμα
- 60 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κουτ. σούπας μέλι
- 2 αυγά
- 1 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορος
- 1 λοβός βανίλιας (τα σποράκια από το εσωτερικό του) ή 3 κάψουλες βανιλίνη
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- ξύσμα και χυμός από 2 πορτοκάλια
Για το γαρνίρισμα
- 4 φρέσκα σύκα, καθαρισμένα και κομμένα στα 4 (προαιρετικά)
- 2 κουτ. σούπας μέλι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και αλείφουμε με λάδι μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου περίπου 22-24 εκ.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τον παπαρουνόσπορο και τα τριμμένα αμύγδαλα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μέλι, τα αυγά και τη βανίλια. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός ή με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε τα ξύσματα, τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το γάλα και το γιαούρτι. Χτυπάμε και πάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Στη μέση των στεγνών υλικών κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε το μείγμα των υγρών υλικών. Χτυπάμε το μείγμα μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός.
Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι το κέικ να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα και η οδοντογλυφίδα που θα τρυπήσουμε στο κέντρο να μείνει καθαρή.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το ξεφορμάρουμε όταν κρυώσει λίγο.
Το γαρνίρουμε με τα σύκα, τα οποία ακουμπάμε στην επιφάνειά του και τα περιχύνουμε με το μέλι.
Πηγή: gastronomos.gr