«Βαρύ» το πλήγμα και για την εγχώρια οικονομία από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel. Υπολογίζεται πως σχεδόν 750.000 στρέμματα γης, εκ των οποίων το 97% ήταν καλλιεργήσιμα, «βυθίστηκαν» κάτω από μισό μέτρο αργίλου και λάσπης. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως τα χωράφια αυτά για να καλλιεργηθούν και πάλι θα χρειαστεί να περάσουν περισσότερα από 5 χρόνια. «Αφανίστηκε» -σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις- σχεδόν το 1/4 της αγροτικής παραγωγής της χώρας!
Η εξέλιξη αυτή τροφοδοτεί τις ανησυχίες για έλλειψη βασικών προϊόντων από την αγορά το προσεχές διάστημα, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει και νέο «κύμα ακρίβειας». Τεράστιες ζημιές και σε κτηνοτροφικές μονάδες, με αντίκτυπο στο κρέας και την γαλακτοκομική παραγωγή. Το κόστος υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει το ποσό του 1 δισ. ευρώ!
Ποια προϊόντα καλλιεργούνται στον Θεσσαλικό κάμπο
Μάλιστα, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που καταστράφηκαν και θα χρειαστεί χρόνια για να επανέλθουν, είχαν να κάνουν κυρίως με προϊόντα τα οποία αυτή την στιγμή βρίσκονται στο επίκεντρο των ανατιμήσεων στην αγορά, όπως:
- Σιτηρά: που καλύπτουν το 18% των εκτάσεων
- Ζαχαρότευτλα (άρα και ζάχαρη): 15,6% εκτάσεων
- Φρούτα- λαχανικά: 9,5% εκτάσεων
Είναι χαρακτηριστικό πως αν και φέτος ο άστατος καιρός δεν ήταν σύμμαχος των αγροτών, παρόλα αυτά το μεγάλο θέρος ξεκίνησε από τα τέλη Μάιου στο κριθάρι και πρόσφατα στο σκληρό σιτάρι, με την παραγωγή να κινείται –όπως έλεγαν μέχρι πριν λίγες ημέρες οι αγρότες- σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Αν και οι στρεμματικές αποδόσεις στο σκληρό σιτάρι έδειχναν ότι θα είναι μειωμένες κατά 10%, οι εκτιμήσεις τοποθετούσαν τη φετινή εγχώρια παραγωγή περίπου στους 800.000 – 900.000 τόνους, ενώ η περσινή παραγωγή κυμάνθηκε στους 780.000 τόνους.
Με όλα αυτά ως δεδομένα και σε μια συγκυρία όπου οι τιμές στα λαχανικά και τα φρούτα -και όχι μόνον- έχουν πάρει «φωτιά», οι καταστροφές στις καλλιέργειες της Θεσσαλίας θα επιτείνουν το πρόβλημα των ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής.
Πλήγμα και για κτηνοτρόφους – γαλακτοκομικά προϊόντα
Τι παράγουν λοιπόν στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και ποια είναι η αναλογία στο σύνολο της παραγωγής στην Ελλάδα;
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αποκαλυπτικά:
- Μήλα: 43,5% συνόλου παραγωγής
- Αχλάδια: 63% συνόλου παραγωγής
- Κάστανα: 47,5% συνόλου παραγωγής
- Σκληρό σιτάρι (ψωμί, ζυμαρικά): 34% συνόλου παραγωγής
- Καλαμπόκι: 22% συνόλου παραγωγής
- Φακές: 32% συνόλου παραγωγής
- Ρεβύθια: 33% συνόλου παραγωγής
Δεν είναι, όμως, μόνο η αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας που χάθηκε στο νερό και τη λάσπη. Σημαντική είναι η συμβολή του θεσσαλικού κάμπου και στην κτηνοτροφία της Ελλάδας, καθώς υπολογίζεται ότι στην περιοχή δραστηριοποιούνται σχεδόν 20.000 κτηνοτρόφοι. Ποια είναι όμως η παραγωγή σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με την ΕΛΣΤΑΤ;
- Βοοειδή: 10,6% συνόλου
- Πρόβατα: 9,6% συνόλου
- Γουρούνια: 7,5% συνόλου
- Πουλερικά: 10,5% συνόλου
«Βαρύ το πλήγμα» –κατά συνέπεια- και στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.
Πηγή: enikos.gr