Ένα πολύ ενδιαφέρον μίτινγκ πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στη Βαγιωνιά της Μεσαράς και συγκεκριμένα στο φιλόξενο ελαιουργείο του κ. Καπνά.
Οργανωτής η ομάδα βιοκαλλιεργητών παραγωγής αγουρέλαιου που δραστηριοποιείται στη Μεσαρά, στο Ρέθυμνο και στα Χανιά.
Το μίτινγκ ήταν χωρισμένο σε τρεις άξονες και το παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον αρκετοί αγρότες.
Ο πρώτος αφορούσε τον τομέα της καλλιέργειας και γι΄ αυτόν μίλησαν οι γεωπόνοι της ομάδας, ο δεύτερος τα οικονομοτεχνικά των ελαιοπαραγωγών, με εισηγητές λογιστές και ο τρίτος την πορεία του βιολογικού αλλά και του συμβατικού ελαιόλαδου με ομιλητή το Διευθυντή της ομάδας.
Πρώτος εισηγητής ο Γεωπόνος κ. Γιώργος Μοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στο μεγάλο εχθρό της ελιάς, το δάκο, και τους νέους τρόπους καταπολέμησής του, στα πλαίσια της βιοκαλλιέργειας.
Παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τη ζωή και τη δράση του δάκου και πρότεινε ουσιαστικούς τρόπους αντιμετώπισής του.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη φετινή χρονιά και στους καύσωνες που δεν «σκότωσαν» το δάκο, όπως κακώς πιστεύουμε, αλλά απλώς καθυστέρησαν την πορεία του, ενώ παρουσίασε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που γίνεται στην περιοχή των Χανίων με μαζική παγίδευση του δάκου.
Ο Γεωπόνος της ομάδας στη Μεσαρά κ. Νίκος Ζαχαριουδάκης, αναφέρθηκε στους ψεκασμούς για το δάκο και για τους άλλους εχθρούς της ελιάς, κάνοντας λόγο ότι κάθε χρόνο αλλάζει το τοπίο, αφού έρχονται νέα φάρμακα και άλλα αποσύρονται.
Ο κίνδυνος να υπάρξουν υπολείμματα στο λάδι είναι ορατός, καθώς κάποιοι, δυστυχώς, ψεκάζουν με απαγορευμένα φάρμακα…
Αναφέρθηκε στο πρόβλημα της λειψυδρίας που φέτος ήταν πολύ αισθητό στη Μεσαρά και πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους αντιμετώπισής του.
Τόνισε την ανάγκη βελτίωσης του εδάφους με οργανική ύλη, καθώς τα χώματα στη Μεσαρά, είναι φτωχά.
Σημείωσε ακόμα ότι οι αναλύσεις εδάφους και φύλλων βοηθούν στο να δοθεί η κατάλληλη τροφή στα δέντρα και να αντιμετωπιστούν προβλήματα στην ανάπτυξη και την καρποφορία τους.
– Η θρέψη θα πρέπει να είναι σε πλήρη ισορροπία, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη απόδοση στο δέντρο, υπογράμμισε…
Οι λογιστές και φοροτεχνικοί κ.κ. Φιλιππάκης Γιώργος και Χριστοφοράκης Δημήτρης, μίλησαν για την συμβολαιϊκή γεωργία, για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στα λογιστικά των αγροτών από την αύξηση της τιμής, στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες μπορούν να οργανωθούν καλύτερα μέσα από εταιρείες, ενώ απάντησαν σε πολλές ερωτήσεις των παρευρισκόμενων για φορολογικά θέματα.
Από τη μεριά του ο Διευθυντής της ομάδας κ. Μπάμπης Ντουκάκης παρουσίασε πίνακες με οικονομοτεχνικά στοιχεία με την πορεία του λαδιού, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, αλλά και τη Μεσόγειο.
Παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για την τελευταία δεκαετία πάνω στην παραγωγή λαδιού και στην τιμή του.
Τόνισε ότι η αύξηση της τιμής του λαδιού, δημιουργεί προβλήματα στην κατανάλωση, αφού οι καταναλωτές στρέφονται σε άλλες διεξόδους…
Αναφέρθηκε στα αυξημένα εργατικά, στην έλλειψη εργατών γης, ενώ παρουσίασε κάποιους συλλογισμούς του για την τιμή του λαδιού τη νέα ελαιοκομική περίοδο.