Ενημέρωση από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π. Ε. Μεσαράς «ΦΑΙΣΤΟΣ»:
Στα πλαίσια των μεταβολών για την οργανικότητα των Σχολείων που σχεδιάζονται για το επόμενο σχολικό έτος 2019-2020, ο Σύλλογός μας έχει να σας προτείνει τα παρακάτω:
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
- Το Δημοτικό σχολείο Βαγιονιάς από 5/θέσιο να προαχθεί σε 6/θέσιο (ήδη λειτουργεί ως 6/θέσιο) και να ιδρυθεί οργανική θέση εκπ/κου Φυσικής Αγωγής.
- Το Δημοτικό σχολείο Βώρων από 5/θέσιο να προαχθεί σε 6/θέσιο και να ιδρυθούν οργανικές θέσεις εκπ/κων Φυσικής Αγωγής και Αγγλικής.
- Το 6/θέσιο Δημοτικό σχολείο Γαλιάς να συνεχίσει τη λειτουργία του ως 6/θέσιο γιατί έχει τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών.
- Το Δημοτικό σχολείο Καπαριανών από 8/θέσιο να προαχθεί σε 9/θέσιο.
- Το Ειδικό Δημοτικό σχολείο Μοιρών (Πόμπιας) από 4/θέσιο να προαχθεί σε 5/θέσιο (ήδη λειτουργεί ως 5/θέσιο) και να ιδρυθεί οργανικές θέσεις Ε.Ε.Π, Ε.Β.Π. και Εκπαιδευτικών Ειδικοτήτων. *Φιλοξενεί παιδιά από το Κέντρο Περίθαλψης Πόμπιας.
- Το Δημοτικό σχολείο Πιτσιδίων από 4/θέσιο να προαχθεί σε 5/θέσιο γιατί έχει τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών.
- Το 6/θέσιο Δημοτικό σχολείο Πόμπιας να συνεχίσει τη λειτουργία του ως 6/θέσιο γιατί έχει τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών.
- Το 1ο Δημοτικό σχολείο Τυμπακίου από 8/θέσιο να προαχθεί σε 10/θέσιο.
- Το 3ο Δημοτικό σχολείο Τυμπακίου από 8/θέσιο να προαχθεί σε 10/θέσιο.
- Να στηριχτεί το νέο Νηπιαγωγείο το οποίο θα λειτουργήσει στις Μοίρες, στα πλαίσια της εφαρμογής της υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης.
- Να ιδρυθεί 4ο Νηπιαγωγείο στο Τυμπάκι (στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης), για να καλυφθούν οι ανάγκες φοίτησης όλων των νηπίων και των προνηπίων της περιοχής (υπάρχει διαθέσιμη αίθουσα στο 2ο Δ.Σ. Τυμπακίου).
- Να ιδρυθούν Τμήματα Ένταξης (Τ.Ε.) στα Δημοτικά σχολεία Βαγιονιάς, Βώρων, Γαλιάς, Πετροκεφαλίου, Πιτσιδίων, 2ο Τυμπακίου και δεύτερο Τ.Ε. στο Ασήμι (λόγω της αύξησης των φοιτούντων μαθητών και από γειτονικά σχολεία).
- Να επαναχαρακτηριστούν ως Δυσπρόσιτα τα Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία Βοριζίων και Καμαρών, ώστε το Υπουργείο Παιδείας να επανορθώσει την αδικία εις βάρος των περιοχών αυτών. Άλλωστε το δικαιούνται οι μαθητές μας, οι γονείς τους και οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σ’ αυτά τα ορεινά χωριά του Ν. Ηρακλείου.
- Οι Παράλληλες Στηρίξεις που δίνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες να καλύπτονται εξ ολοκλήρου για κάθε μαθητή που έχει ανάγκη, ώστε να σταματήσει το «απαράδεκτο» μοίρασμα των εκπαιδευτικών σε 2 και 3 μαθητές.
- Να δημιουργηθούν οργανικές θέσεις για τις Ειδικότητες Εκπαιδευτικών κατά ομάδες σχολείων.
- Να οριστεί από το επόμενο σχολικό έτος 2019-20 σταθερός εκπαιδευτικός, υπεύθυνος για το Ολοήμερο τμήμα, που θα εγγυάται την ασφάλεια των μαθητών, θα γνωρίζει τις μαθησιακές ανάγκες τους και τις διατροφικές τους συνήθειες, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με την εναλλαγή εκπαιδευτικών σε καθημερινή βάση.
- Να μην καταργηθεί ή συγχωνευθεί κανένα Δημοτικό σχολείο, Νηπιαγωγείο, να στηριχθούν τα Ολοήμερα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία. Σχετικά με την οργανικότητα των σχολείων να γίνεται με γνώμονα την αναλογία μαθητών προς εκπαιδευτικό: 15 προς 1 για Νηπιαγωγείο και Α΄, Β΄ τάξεις Δημοτικού και 20 προς 1 για τις υπόλοιπες τάξεις.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαία η ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας, για να γίνει το δημόσιο σχολείο ελκυστικό για όλα τα παιδιά, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις. Ένα σχολείο που να διαμορφώνει ελεύθερους και σκεπτόμενους πολίτες, ικανούς να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.