Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό πυλώνα της τυνησιακής οικονομίας με κύρια κατεύθυνση τις εξαγωγές χύμα προς τις χώρες της ΕΕ, δηλαδή προς την Ιταλία αλλά δευτερευόντως και προς την Ισπανία. Η Τυνησία προβλέπει και προσβλέπει για το ελαιόλαδο
Οι υπάρχοντες δασμοί είναι απαγορευτικοί γιαυτό και ανέκαθεν οι εξαγωγές πραγματοποιούνται αδασμολόγητες μέσα από δύο κανάλια: την ποσόστωση (quota) και το καθεστώς «Ενεργητικής Τελειοποίησης» (ΤΡΑ). Από το 2022 το όριο (ποσόστωση) των αδασμολόγητων ποσοτήτων ανέρχεται στους 56.000 τόνους ετησίως. Ήδη όμως διεκδικεί την αύξηση αυτού του ορίου ώστε να ανταποκριθεί στην υπάρχουσα παραγωγική και εμπορική πραγματικότητα.
Φέτος, μέχρι τον Ιούλιο 2023, αν και μειωμένες σε σύγκριση με πέρσι κατά 2,6% σε ποσότητα, οι εισαγωγές της ΕΕ από την Τυνησία ανέρχονται στους 171.400 τόνους, ενώ, λόγω της ανόδου των τιμών η αξία τους έχει αυξηθεί κατά 49,5%.
Το αίτημα της αύξησης της ποσόστωσης τέθηκε επισήμως από τον Τυνήσιο Υπουργό Γεωργίας σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον πρεσβευτή της ΕΕ στην Τύνιδα. Να σημειωθεί ότι ιστορικά η Τυνησία λόγω στενών δεσμών με την Γαλλία διατηρεί άριστες σχέσεις με την ΕΕ. ΕΙδικότερα στο ελαιόλαδο επικεφαλής Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) διετέλεσε μέχρι πρόσφατα και μάλιστα για δύο τετραετίες ο Τυνήσιος κ. Abdelatif Gedira Ανακατατάξεις στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας – Η Ελλάδα εκκωφαντικά απούσα από τις εξελίξεις
Όσον αφορά το καθεστώς «Ενεργητικής Τελειοποίησης» (ΤΡΑ), που προαναφέραμε, μέσω αυτού πραγματοποιείται ο κύριος όγκος των αδασμολόγητων εισαγωγών. Βάσει αυτού μία χώρα της ΕΕ εισάγει μια ποσότητα ελαιολάδου προκειμένου να την επεξεργαστεί -αυτό περιλαμβάνει από το ραφινάρισμα των λαμπάντε μέχρι την τυποποίηση των εξαιρετικών παρθένων- υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα επανεξαχθεί σε Τρίτη χώρα εκτός ΕΕ. Η Ελλάδα έχει απαγορεύσει αυτή την πρακτική προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών.
(με πληροφορίες από την Olimerca)
Πηγή: olivenews.gr