Κείμενο – Φωτογραφίες: Μαρία Καναβά
« Χάρις, ἔλεος, εἰρήνη ἀπὸ Θεοῦ πατρὸς καὶ Κυρίου ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ τοῦ σωτῆρος ἡμῶν. Τούτου χάριν κατέλιπόν σε ἐν Κρήτῃ, ἵνα τὰ λείποντα ἐπιδιορθώσῃ, καὶ καταστήσῃς κατὰ πόλιν πρεσβυτέρους, ὡς ἐγώ σοι διεταξάμην» (Επιστολή Πρὸς Τίτον 1.5-16).
Ο Απόστολος Τίτος, σύμφωνα με το βιογράφο του Ζηνά το νομικό, κατάγεται από τη βασιλική γενιά του Μίνωα και ήδη από τη νεανική του ηλικία επιδεικνύει ζήλο στα γράμματα και στην ενάρετη ζωή.
Ο ανθύπατος της Κρήτης και θείος του Αγίου, πληροφορούμενος για τη γέννηση και τη δράση του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα αποφασίζει να τον στείλει εκεί ως προεξάρχοντα της Κρητικής αποστολής.
Αξιώθηκε να είναι παρών στα σωτήρια Πάθη, την Ταφή και την Ανάσταση του Κυρίου μας.
Έκτοτε ακολουθεί τον Παύλο ως εκλεκτός και αφοσιωμένος μαθητής στις περιοδείες του στην Ασία και στην Ευρώπη.
Η φράση από την αποστολική περικοπή «Τίτῳ γνησίῳ τέκνῳ κατὰ κοινὴν πίστιν» φανερώνει τόσο το συνεκτικό δεσμό των δύο ανδρών όσο και την ιδιαίτερη ευλογία που δέχτηκε ο Τίτος να είναι ο Α’ Επίσκοπος Κρήτης και ιδρυτής της τοπικής Εκκλησίας περί το 62-63 μ.Χ.
Ο Παύλος προετοιμάζει τον Απόστολο Τίτο για το ατίθασο γένος των Κρητών κι επομένως για το δύσκολο έργο που του ανατίθεται.
Η δράση του Αγίου στην Κρήτη δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή αφού δε σώθηκαν τεκμηριωμένες αρχαίες πληροφορίες για την α’ περίοδο της Κρητικής Εκκλησίας.
Ίδρυσε εννέα επισκοπές στη Μεγαλόνησο και από τον 6ο αι. η Γόρτυνα γίνεται σημαντικό κέντρο λατρείας του Αγίου και αργότερα το Ηράκλειο.
Όμως σιγά σιγά η μνήμη του τιμάται σε όλο το νησί και έτσι ξεκινάει και μία σειρά προφορικών παραδόσεων που διεκδικούν το πέρασμα του Αγίου από διάφορες περιοχές της Κρήτης με σκοπό τη διάδοση της λατρείας του.
Μία από αυτές τις παραδόσεις θέλει ο Άγιος Τίτος να έφτασε λίγο πριν την κοίμησή του σε ηλικία 94 ετών στο Αμάρι, στην κατάρρυτη και κατάφυτη περιοχή του Ρεθύμνου.
Σήμερα χαίρει ιδιαίτερης τιμής τόσο στο Νεφς Αμάρι, όσο και στο χωριό Κουρούτες στην τοποθεσία Παρδί σε υψόμετρο 1029 μ.
Και στα δύο χωριά ο Ναός του εκλεκτότερου μαθητή του Αποστόλου Παύλου είναι ανεγερμένος πάνω σε ερείπια παλαιότερου.
* Η κ. Μαρία Καναβά είναι Φιλόλογος – Ερευνήτρια και υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.
Φωτογραφία κορυφής: Άγιος Τίτος. Παρδί. Κουρούτες
Άγιος Τίτος (εσωτερικό του Ναού) – Παρδί – Κουρούτες
Άγιος Τίτος (εσωτερικό του Ναού) – Νεφς Αμάρι
Άγιος Τίτος – Νεφς Αμάρι
Φορητή εικόνα του Αποστόλου Τίτου – Νεφς Αμάρι
Ο Απόστολος Παύλος περνώντας από τους Καλούς Λιμένες, όπου παρέμεινε λόγω κακοκαιρίας στο πλοίο για λίγες μέρες, οραματίστηκε τον ευαγγελισμό της Κρήτης. Γνώριζε την ιδιόμορφη ψυχοσύνθεση των Κρητών και όσο δύσκολο επρόκειτο να είναι το έργο της ίδρυσης της τοπικής Εκκλησίας τόσο έτοιμη είχε και την επιλογή του προσώπου γι’ αυτό. Λεπτομέρεια από φορητή εικόνα των Αγ. Αποστόλων Πέτρου & Παύλου – Απόστολοι Αμαρίου.