Η επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει το ΥπΑΑΤ στη Βουλή, επανέλαβε ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη Ρόδο.
Κάλεσε μάλιστα τους παραγωγούς να ασφαλιστούν στον οργανισμό, για «να μπορεί κι ο ΕΛΓΑ να στέκεται στο πλευρό τους, όταν παραστεί ανάγκη».
Προκειμένου να προχωρήσει η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, όπως είπε ο κ. Αυγενάκης κατά τις συναντήσεις που είχε με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη, «συγκεντρώνουμε μητρώα, νέα προβλήματα, νέες ασθένειες νέους κινδύνους, νέα δεδομένα που άλλαξαν με την κλιματική αλλαγή, ώστε να παρουσιάσουμε το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, που θα είναι πραγματικά η σύγχρονη απάντηση σ΄ όλα αυτά που εκ των πραγμάτων έχουν μπει στην καθημερινότητα όλων εκείνων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα».
Επίσης ο κ. Αυγενάκης, ανακοίνωσε ότι για τους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους θα υπάρξει διετής αναστολή των τελών προς τον ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, για το γάλα που παράγουν.
Οι τρεις παρεμβάσεις
Παράλληλα, ο κ. Αυγενάκης επανέλαβε ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Ρόδο θα κινηθούν σε τρία επίπεδα:
- Καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες, μέσω ΕΛΓΑ και Κρατικής Αρωγής, οι οποίες σε ό,τι αφορά στο ΥπΑΑΤ θα επισπευσθούν.
- Σχεδιασμός και άμεση κατασκευή έργων υποδομής, σε συνεργασία με Περιφέρεια και Δήμο, ώστε εν όψει του χειμώνα να μη υποστεί περισσότερες ζημιές το έδαφος στις πληγείσες περιοχές.
- Εκπαίδευση μέσω του ΕΛΓΟ- Δήμητρα των γεωργών και κτηνοτρόφων της για το πώς θα διαχειριστούν τη γη στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά.
Τρέχουν οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις
Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις ο κ. Αυγενάκης δήλωσε ότι «από τότε που έσβησαν οι φωτιές και μέσα σε λιγότερο από τρία εικοσιτετράωρα τα στελέχη του ΕΛΓΑ ολοκλήρωσαν τις καταγραφές και παρεδόθησαν όλα τα στοιχεία που χρειάζεται και η κρατική αρωγή, ώστε να «τρέξουν» άμεσα οι αποζημιώσεις σε περιπτώσεις μονάδων που δεν ήταν ασφαλισμένες στον ΕΛΓΑ. Την ίδια ώρα σε ό,τι μας αφορά άμεσα θα επισπεύσουμε τις διαδικασίες. Ήδη έχουμε τις καταγραφές, ήδη τρέχουν διαδικασίες αποζημιώσεων για τις παραγωγές, είτε ελιά, είτε αμπέλι , είτε μελισσοκόμοι που είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, είτε κτηνοτροφία».
Η εκπαίδευση
Για την εκπαίδευση μέσω του ΕΛΓΟ- Δήμητρα των γεωργών και κτηνοτρόφων της για το πώς θα διαχειριστούν τη γη στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά, ο υπουργός, ανέφερε ότι εξετάζονται: «Πώς δηλαδή θα στηρίξουμε τους παραγωγούς, ώστε να προχωρήσουν στην αναζωογόνηση καλλιεργειών που επλήγησαν μερικώς. Πώς θα γίνει η διαχείριση των μελισσιών, πώς θα προχωρήσουν οι κτηνοτρόφοι σε μια καλύτερη διαχείριση του περιβάλλοντος που έχει υποστεί μια ζημιά και το οποίο έχει πληγές ακόμα, αλλά όμως πρέπει να κάνουν σωστή διαχείριση ούτως ώστε να μην το αποτελειώσουν τα αιγοπρόβατα τα οποία έχουν».
Οι υποδομές
Σε ότι αφορά τις υποδομές, ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι το ΥΠΑΑΤ έχει τη δυνατότητα να καλύψει μέρος των αναγκών που δημιουργήθηκαν ή που υπήρχαν και που τώρα ήρθαν πολύ περισσότερο στην επιφάνεια: «Δηλαδή, αγροτική οδοποιία, εδώ μπορεί να υπάρξει συνεργασία και σε ένα πολύ καλό σχεδιασμό που κάνει και η περιφέρεια για τα θέματα των αντιπυρικών ζωνών. Αλλά δεν είναι δικό μας θέμα οι αντιπυρικές ζώνες είναι του περιβάλλοντος».
«Σε ό,τι μας αφορά όμως τις επόμενες ημέρες θα βρίσκεται στη Ρόδο ο κ. Παπαγιαννίδης, ο Γ.Γ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, έτσι ώστε από κοινού να αναζητήσουμε λύσεις, τρόπους χρηματοδότησης για τα θέματα της αγροτικής οδοποιίας, αλλά και κάποια αντικειμενικά έργα, τα οποία εκ των πραγμάτων έχει μεγαλύτερη ανάγκη η Ν.Α πλευρά του νησιού που επλήγη», τόνισε.
Πηγή: in.gr