(Το άρθρο αυτό γράφτηκε και δημοσιεύτηκε στις 27/12/2011, αλλά δεν έχει χάσει την επικαιρότητά του)
Κρίση, κρίση, κρίση… Πολλοί έχουν ήδη πάθει παράκρουση, χάνοντας τη δουλειά τους, τον ύπνο τους, τους στόχους τους… Οι παλιότεροι και συντηρητικότεροι (ακόμα και αυτοί που επαίρονται για το …δημοκρατικό τους …φέσι), εύχονται να φωτίσει ο θεός το …. Γιωργάκη (Παπανδρέου) να τους ξαναφέρει την οικονομική ευτυχία (!), άλλοι ελπίζουν τα αυτά, αλλά από τον Κωστάκη-Αντωνάκη και πάει λέοντας…
Υπάρχει μια αναμφισβήτητη αλήθεια: Καθένας πουλά, ότι βγάζει ο τόπος του, όσο μπορεί και όπου μπορεί. Πάνε χρόνια πολλά, που οι Μεσαρίτες πούλαγαν κηπευτικά, μα και ήλιο αέρα αξιοθέατα κλπ. Τα τελευταία όμως χρόνια φαίνεται πως κάποιοι άλλοι πουλάνε τα αντίστοιχα δικά τους πράγματα σε καλύτερες τιμές, άρα ανταγωνιστικότερα… Μού ‘θρε ταμπλάς, όταν είδα, στο τοπικό Lidle, πριν από δυο χρόνια να πουλιόνται ντομάτες Βελγίου !!! Τομάτες Βελγίου λοιπόν στο Θερμοκήπιο της Ευρώπης , τη Μεσαρά !
Αναγκάστηκα να το ψάξω λιγάκι και απλά ανακάλυψα πως οι ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ πια γεωργοί της Ελλάδας μοιάζουν με τους αντίστοιχους υδραυλικούς: Θυμάστε πως γινόταν κάποιος υδραυλικός πριν μερικά χρόνια; Ας σας το θυμίσω: Αν κάποιος τα πήγαινε καλά με τα κλειδιά, τη σέγα και το κατσαβίδι, όταν ξέμενε από επάγγελμα-δουλεία, έβαζε την πένσα και το κατσαβίδι στην κολότσεπη και γινόταν υδραυλικός! Δυστυχώς κάπως έτσι έμειναν στην πλειοψηφία τους και οι ελάχιστοι Έλληνες γεωργοί Όσοι Έλληνες δεν κατάφεραν τον Κωστάκη και το Γιωργάκη να τους ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙ (και μην ξεχνάτε πως Κώστα και Γεώργιο η Ελλάδα είχε από το 1946-1955) στράφηκαν στα αζήτητα της Ελληνικής γεωργίας. Ευτυχώς δεν είχαμε αραμπάδες στη Μεσσαρά, γιατί η … παραδοσιακή γεωργία μας θα τους χρησιμοποιούσε ακόμα…
Κάποτε, περί το 1959-55 θυμάμαι να βρωμάνε τα χωράφια από τα σάπια λαχανικά στην πεδιάδα. Κάθε Σάββατο που τέλειωνε το παζάρι των Μοιρών, κύρια παζάρι λαχανικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, και όχι κινέζικες κιλότες και βιετμανέζικα παπούτσια, όπως σήμερα, βρώμαγαν οι Μοίρες από τις στακωμένες ντομάτες που εγκαταλείπανε οι γεωργοί στις Μοίρες χωρίς ναχουν πουληθεί. Τί κάνει η σημερινή σύγχρονη Γεωργία στην Ευρώπη; Έχει κάνει μια προσπάθεια, θάλεγε κανείς Πανεπιστημιακού επιπέδου, με έρευνα ανάπτυξη νέων μεθόδων, υδροπονικές καλλιέργειες και λοιπά. Το αποτέλεσμα είναι, παρά την κατανάλωση ενέργειας για τον έλεγχο των συνθηκών καλλιέργειας στα σύγχρονα θερμοκήπια, οι στρεμματικές αποδόσεις να δεκαπλασιάζονται και βάλε ! Οπότε μπορεί οι ποικιλίες των παραδοσιακών προϊόντων νάνε γευστικότερες, αλλά οι επιβαλλόμενες από τη συνεχή προπαγάνδα γευστικές προτιμήσεις, αλλά και το φάσμα της πείνας που ολοένα και πλησιάζει τις μάζες, δεν αφήνουν και πολλές ελπίδες για το ποιοτικό…Η δραματική μείωση των τιμών δεν έχει να κάνει μόνο με την εκμετάλλευση εκ μέρους των εμπόρων, αλλά και με τον πολλαπλασιασμό της παραγωγικότητας (πχ διάβαζα σε μια ανάλυση ετήσια παραγωγή ντομάτας σε τρεις σαιζόν θερμοκηπίου ετήσια, με υδροπικικό σύστημα, περί τους 100 τόνους ! , σε θερμοκήπιο 268 μέτρων !)
Καταλαβαίνω την απορία σας: Γιατί τόσο μένος, και κατηγορίες για τους πατριώτες σου βρε πατριώτη; Θα σας απαντήσω ευθύς αμέσως:
Ζούμε σε ένα κόσμο που τρέχει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, που κυνηγά μέρα-νύκτα το συμφέρον του, όπως έχει δικαίωμα να το κάνει, Γιατί λοιπόν να μην βγάλει ο Αιγύπτιος πατάτες, πιο φτηνές από τον Κρητικό, ο Βέλγος ντομάτες περισσότερες και φτηνότερες, γιατί να μην προσφέρει ο Αφρικανός τις παραλίες του τόπου του σε καλύτερες τιμές από ότι εμείς τις δικές μας κλπ;
Εδώ λοιπόν πρέπει ο Κρητικός να αρχίσει να γίνεται λιγότερο Ανατολίτης και περισσότερο Δυτικός, αν θέλει να συναγωνίζεται-ανταγωνίζεται τους Δυτικούς μα και να πουλά σε αυτούς… Δεν μπορείς ας πούμε, να διαλέγεις ηγέτες που σου δείχνουν χρόνια τώρα λάθος δρόμο… Δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι πια ηγέτες που αντί να σου ανοίγουν δρόμους προόδου, απλά υποθήκευσαν το σπίτι σου…
– Κάποτε κάποιοι σου πρότειναν αθλητικό Σχολείο στην Πόμπια. Αλήθεια, πόσους πια παγκόσμιους πρωταθλητές θα μπορούσε να βγάλει η Μεσσαρά; Που με τη σειρά τους θα μπορούσαν να φέρουν χρήμα για τις οικογένειές τους; Αλήθεια γιατί δεν προώθησαν ένα ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ώστε να αναβαθμιστεί- εκσυγχρονιστεί η γεωργική ανάπτυξη στη Μεσαρά (Μου έλεγε γνωστός μου, πως η περιλάλητη Γεωργική σχολή μας στους Αγ Δέκα ενοικιάζεται έναντι του ποσού των 4 ευρώ! σε κάποιον κτηνοτρόφο !!!) Χάζευα προ ημερών κάποιους Γεωπόνους με υδροπονικές καλλιέργειες στη Βόρεια Ελλάδα και εσείς εκεί στην Κρήτη αγωνίζεστε να βγάλετε τον προσοντούχο υποψήφιο Δημοτικό Υπάλληλο (!) ή τον μεγάλο αθλητή, λύνοντας το πρόβλημα της περιοχής…
– Διάβαζα πως ένα αρχαίο νόμισμα από τη Γόρτυνα, που απεικονίζει την αρπαγή της Ευρώπης από το Δία, πουλήθηκε στο Λονδίνο 500.000 δολάρια. Διάφοροι εκ Νεαπόλεως Λασιθίου, πρότειναν και τοποθέτησαν στις Βρυξέλες ένα γλυπτό που απεικόνιζε την αρπαγή της Ευρώπης… Κοντεύουν δε να πείσουν τους Ευρωπαίους (ΚΡΑΣΑΝΑΚΗΣ κλπ) πως πράγματι ο μύθος, ο αειθαλής πλάτανος κλπ είναι συμβάντα της Νεάπολης Λασιθίου… (Και μετά μιλάμε για το αν η ΦΥΡΟΜ ονομαστεί κάποτε ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ… Βλέπετε με το πες-πες θα το πιστεύουμε και οι ίδιοι σε λίγα χρόνια).
– Συνεχίζοντας με τα παραπάνω, πρότεινα χρόνια τώρα, πως ο Μαραθώνιος του Κουδουμά υπολείπεται πολύ του Μαραθώνιου στο Μαραθώνα Αττικής…
Όμως ο ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΠΑΓΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (Μια υπέροχη διαδρομή, θα ταρακουνούσε-ενθουσίαζε όλο το Δυτικό κοσμο (ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ, ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ, ΟΣΟ Η ΦΑΙΣΤΟΣ, ΜΑΤΑΛΑ, ΓΟΡΤΥΣ), αν οι ντόπιοι αγωνιζόντουσαν τα την επιβάλουν σαν αθλητική διαδρομή…. Θα μπορούσε να αυξήσει τον τοπικό τουρισμό κλπ. Βέβαια μια κοματικοδίαιτη Δήμαρχος εκ μεταγραφής, δεν μπορεί να πιάσει αυτές τις …υψηλές έννοιες ανάπτυξης του τόπου μας… ) Μια διαδρομή που συνδέει Μάταλα Φαιστό Γόρτυνα και την ιστορία τους…. Και οι ντόπιοι ταγοί τι κάνουν; Προσπαθούν να μάθουν τα παιδιά μας να γίνουν ΟΛΑ πρωταθλητές στο αθλητικό σχολείο Πόμπιας… Αλήθεια, υποστηρίζεται σωστά ο αθλητισμός στην περιοχή; Αναδεικνύονται οι μοναδικότητες της περιοχής μας;
Γράφω τα παραπάνω τονίζοντας πως επιθυμώ διακαώς να καταργηθεί το Αθλητικό Γυμνάσιο ΠΟΜΠΙΑΣ, αλλά και επιθυμώ το ίδιο διακαώς να διατηρηθεί το Γυμνάσιο Πόμπιας. Αλήθεια:
– Ένα σχολείο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ (με τεράστιο όγκο αντικειμένων, στη διαχείριση, διοίκηση, ανάπτυξη, εστίαση, ξενάγηση κλπ) δεν θα έδιδε επαγγελματικό προσανατολισμό και εφόδια σε χιλιάδες αυτοδίδακτους (άρα κακούς επαγγελματίες) στην περιοχή μας; Αλήθεια οι αθλητικοί μας φωστήρες γιατί αποκοίμισαν και έβγαλαν χωρίς εφόδια τα παιδάκια του κόσμου που πηγαίνουν στο συγκεκριμένο Γυμνάσιο;
– Ένα ΓΕΩΡΓΙΚΟ σχολείο, όπως ήδη ανάφερα προηγουμένως, θα ‘ταν πολλαπλά χρήσιμο στην περιοχή.
Βλέπετε λοιπόν, πως ένα Αθλητικό σχολείο όχι μόνο δεν είναι πανάκεια, έτσι κι΄ αλλιώς ο σύγχρονος αθλητισμός είναι απλά διαφθορείο και όπιο του λαού, ενώ ένα Γεωργικό ή τουριστικό σχολείο θα ‘ταν μια ελκυστική λύση για τα προβλήματα της περιοχής-εποχής μας.
ΞΥΠΝΗΣΤΕ πατριώτες μου! Χρειάζεστε Ηγέτες για να λύνουν τα δικά σας και όχι τα δικά τους προβλήματα, να σας οδηγούν στην πρόοδο και την ανάπτυξη, και όχι ηγέτες να σας οδηγούν στην αποχαύνωση και την οπισθοδρομηση… Που την είδατε την πρόοδο, εκτός από τα μεγάλα λόγια και τις ταμπέλες των προοδευτικών…
Πηγή: wpababion.wordpress.com