Υλικά:
Για 40 ανθούς κολοκυθιάς ή 400γρ. αμπελόφυλλα υπολογίστε 1/2 κιλό ρύζι. Αυτή η γέμιση είναι πολύ αρωματική και δροσερή. Η τομάτα, σε κομματάκια, κάνει μεγάλη διαφορά.
• 1/2 κιλό ρύζι νυχάκι
- 1/2 κιλό τομάτες σε μικρά κομματάκια (ξεφλουδισμένες και χωρίς σπόρους)
- 1/2 κούπα λάδι ελιάς
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κυβάκια
- 1 κούπα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 κούπα φρέσκο μάραθο ψιλοκομμένο
- 1/2 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Σωτάρουμε στο μισό λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις τομάτες σε κομματάκια, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε τους ανθούς και τα αμπελόφυλλα. Οι αρσενικοί ανθοί είναι μεγάλοι και χωρούν πολύ ρύζι. Μην παρασυρθείτε και τους γεμίσετε, θα καταλήξετε με τεράστια ντολμαδάκια! Γεμίζετε με ίδια ποσότητα ρυζιού, ώστε να φτιάξετε ομοιόμορφους κολοκυθοανθούς.
Στρώνετε τα ντολμαδάκια, δίπλα-δίπλα, στην κατσαρόλα, σε όσες στρώσεις χρειαστεί. Περιχύνετε με το υπόλοιπο μισό λάδι. Σκεπάζετε με ένα μεγάλο πιάτο. Προσθέστε ζεστό νερό τόσο όσο να τα καλύψει. Ψήνετε σε μέτρια-χαμηλή φωτιά, μέχρι να πιούν το νερό και να μείνουν με το λάδι τους. Κατα διαστήματα κουνάτε την κατσαρόλα να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν κολλήσει (αν η φωτιά είναι χαμηλή δεν κινδυνεύουν).
Αν επιθυμείτε σερβίρονται χλιαρά ή κρύα με γιαούρτι σακούλας, με μάραθο ψιλοκομμένο και λάδι.
Συμβουλή
Αν καθημερινά μαζεύετε λίγους ανθούς (10-15) μπορείτε να τους συντηρήσετε στη δροσιά του ψυγείου και για 2-3 μέρες μαζεύετε αρκετούς και τότε τους γεμίζετε.
Πηγή: kalliergo.gr