Υλικά
1 χταπόδι 1,5-1,8 κιλό
1,5 κιλό πατάτες κομμένες σε μεγάλους κύβους
3 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φετούλες
1 κ. κ. πελτέ ντομάτας
400 γρ. ντομάτα, τριμμένη στον τρίφτη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ. κ. κύμινο σε σκόνη
1 κ. κ. μπαχάρι σε σκόνη
1 κ. κ. μπούκοβο, όσο καυτερό θέλουμε
1 κ. κ. κόκκινο πιπέρι, όσο καυτερό θέλουμε
1 δαφνόφυλλο
Παρασκευή
Πλένουμε και αν δεν είναι καλά καθαρισμένο, καθαρίζουμε το χταπόδι, αφαιρούμε την πέτσα της κουκούλας, γυρνάμε την κουκούλα, αφαιρούμε το εσωτερικό της (στομάχι) και το σκληρό στόμα (ράμφος) της.
Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα, με ελάχιστο νερό, χωρίς αλάτι και το βράζουμε, ολόκληρο, σε χαμηλή φωτιά, για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει αρκετά.
Στο μεταξύ σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μια άλλη κατσαρόλα και πριν πάρουν χρώμα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τους κύβους της πατάτας, τις ανακατεύουμε και τις αφήνουμε να σοταριστούν για μερικά λεπτά και ρίχνουμε και τα σκόρδα, για να μαραθούν χωρίς να πάρουν χρώμα. Παίρνουμε με την κουτάλα του σερβιρίσματος της σούπας μια κουταλιά από τον νερό που έβρασε το χταπόδι, προσθέτουμε και 450 ml ζεστό νερό, τη ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και τα υπόλοιπα μπαχαρικά.
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το βρασμένο χταπόδι: Τα πλοκάμια κομμένα σε ροδέλες των 4 περίπου εκατοστών και το κεφάλι του σε λωρίδες. Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρεύεται, σε σιγανή φωτιά, για 20 ακόμα λεπτά μέχρι να σιγοβράσουν οι πατάτες και να χυλώσει η σάλτσα του.
Σημ. Αν δεν είμαστε φίλοι του κύμινου, το αντικαθιστούμε με κανέλα και γαρύφαλλο. Μπορούμε επίσης την ώρα που θα σερβίρουμε το φαγητό, να το πασπαλίσουμε με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.
Θ.Τ.
Πηγή: athinorama.gr