Λένε ότι αυτό το θεραπευτικό βότανο καλό είναι να υπάρχει σε κάθε σπίτι, καθώς έχει μια σειρά ιδιοτήτων που ανακουφίζουν, επουλώνουν και τονώνουν. Πάμε όμως να δούμε με τη σειρά από πού προέρχεται το σπαθόλαδο ή βαλσαμέλαιο, τι μας προσφέρει, αλλά κα ισε ποιε περιπτώσεις αντενδείκνυται.
Το σπαθόλαδο είναι το έλαιο που παράγεται από τα άνθη του σπαθόχορτου όταν το αναμείξεις με ελαιόλαδο. Το χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες για να θεραπεύουν τις πληγές μετά τις μάχες (από εκεί και η ονομασία του), ενώ το πρότειναν οι θεραπευτές της εποχής για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του έλκους στομάχου.
Παρασκευάζεται με φρέσκα ή αποξηραμένα άνθη, το μείγμα τοποθετείται σε γυάλινο σκουρόχρωμο βάζο και εκτίθεται σε περιβάλλον με άμεση ηλιακή ακτινοβολία για αρκετές εβδομάδες. Όταν το έλαιο είναι έτοιμο για χρήση έχει ένα χαρακτηριστικό βαθύ κόκκινο χρώμα που οφείλεται σε μία από τις δραστικές ουσίες του φυτού, την υπερικίνη.
“Το σπαθόχορτο το μαζεύουμε τον Μάιο και στις αρχές Ιουνίου σε παραθαλάσσιες περιοχές και όσο περνάει ο καιρός – μέχρι και το τέλος Ιουλίου – το βρίσκουμε στα ορεινά μέρη της Ελλάδας. Μαζεύουμε τα άνθη του και τα βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο, ενώ το μυστικό σε αυτή την περίπτωση είναι να βάλουμε ένα πολύ καλό ελαιόλαδο. Συνήθως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα ή αγουρέλαιο, που η οξύτητά του είναι κοντά στο 0% είναι το καλύτερο λάδι που μπορούμε να βάλουμε», τονίζει ο βοτανολόγος Αλκιβιάδης Γρηγοριάδης.
Ποιες είναι οι θεραπευτικές του ιδιότητες
- Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
- Ανακουφίζει από ερεθισμούς και τσιμπήματα εντόμων.
- Έχει επουλωτική δράση.
- Έχει αναπλαστικές ιδιότητες και βοηθά στην αντιμετώπιση των ραγάδων πριν ή μετά την εγκυμοσύνη ή λόγω απώλειας βάρους.
- Συμβάλλει στη θεραπεία εγκαυμάτων και δερματικών παθήσεων.
- Βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και των αιμορροιδων.
- Ανακουφίζει από ισχιαλγίες και μυαλγίες.
- Τονώνει το νευρικό σύστημα.
- Συμβάλλει στην καταπολέμηση των στομαχικών ελκών, της δυσπεψίας και του αισθήματος καύσου.
- Συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει αποχρεμπτική δράση.
- Βοηθά στην αντιμετώπιση ορισμένων συμπτωμάτων του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου και της εμμηνόπαυσης.
- Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και βοηθά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.
- Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ήπιας ή μέτριας μορφής κατάθλιψης.
- Βελτιώνει τη διάθεση και προσφέρει υγεία και ευεξία.
Σπαθόλαδο ή βαλσαμέλαιο;
Το βαλσαμέλαιο είναι μία ακόμα συχνή ονομασία του σπαθόχορτου. Ακόμα, μπορεί να το ακούσεις και ως St John’s Wort Oil. Όπως και να το συναντήσεις το βέβαιο είναι πως με τις θαυματουργές ιδιότητες που διαθέτει θα σου προσφέρει όλα τα οφέλη που παρουσιάζει για την συνολική υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.
Το σπαθόλαδο θα το χρησιμοποιήσεις ως:
- Συμπλήρωμα διατροφής: Πάντα μετά από καθοδήγηση ενός επαγγελματία υγείας σχετικά με την κατάλληλη δόση για την εκάστοτε ανάγκη.
- Υγρό εκχύλισμα (βάμμα): Το βάλσαμο μπορεί να ληφθεί στη μορφή υγρού εκχυλίσματος διαλυμένο σε νερό ή χυμό. Η δοσολογία και πάλι θα πρέπει να καθορίζεται από έναν επαγγελματία υγείας, μας λέει η φαρμακοποιός Κατερίνα Κόγκα.
- Αφέψημα: Σε αποψηραμένη μορφή. Βράσε 1-2 κουταλάκια του γλυκού για 5-10 λεπτά, σούρωσε και απόλαυσε έως 3 φορές ημερησίως. Επειδή η γεύση του μπορεί να είναι πικρή μπορείς να προσθέσεις το γλυκαντικό που επιθυμείς.
- Έλαιο: Τοπικά σε πληγές, εγκαύματα, μώλωπες ή δερματικές παθήσεις. Επίσης, είναι κατάλληλο και για εσωτερική χρήση καταναλώνοντας ½ με 1 κουταλιά του γλυκού πρωί και βράδυ πριν το φαγητό.
Υπάρχουν παρενέργειες;
- Σε ερευνητικές μελέτες, η λήψη του σπαθόχορτου, βαλσαμέλαιου ή St. John’s wort από το στόμα για έως και 12 εβδομάδες φάνηκε να είναι ασφαλής. Επειδή όμως το υπερικό που περιέχει αλληλεπιδρά με πολλά φάρμακα, μπορεί να μην είναι ασφαλές για πολλούς ανθρώπους, ειδικά εκείνους που λαμβάνουν συμβατικά φάρμακ, όπως
- Αντικαταθλιπτικά
- Αντισυλληπτικά χάπια
- Κυκλοσπορίνη, η οποία εμποδίζει το σώμα να απορρίψει μεταμοσχευμένα όργανα
- Ορισμένα φάρμακα για την καρδιά, συμπεριλαμβανομένης της διγοξίνης και της ιβαμπραδίνης
- Ορισμένα φάρμακα για τον HIV, συμπεριλαμβανομένης της ινδιναβίρης και της νεβιραπίνης
- Ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της ιρινοτεκάνης και της ιματινίμπης
- Βαρφαρίνη, ένα αντιπηκτικό (αραιωτικό του αίματος)
- Ορισμένες στατίνες, συμπεριλαμβανομένης της σιμβαστατίνης.
Η λήψη του St. John’s wort με ορισμένα αντικαταθλιπτικά ή άλλα φάρμακα που επηρεάζουν τη σεροτονίνη, μια ουσία που παράγεται από τα νευρικά κύτταρα, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες παρενέργειες που σχετίζονται με τη σεροτονίνη, οι οποίες μπορεί να είναι δυνητικά σοβαρές.
Το υπερικό μπορεί να προκαλέσει αυξημένη ευαισθησία στο ηλιακό φως, ειδικά όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν αϋπνία, άγχος, ξηροστομία, ζάλη, γαστρεντερικά συμπτώματα, κόπωση, πονοκέφαλο ή σεξουαλική δυσλειτουργία.
Δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες διαθέσιμες πληροφορίες για να γνωρίζουμε εάν το υπερικό είναι ασφαλές όταν χρησιμοποιείται τοπικά. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δερματικές αντιδράσεις στην έκθεση στον ήλιο.
Μπορεί να μην είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε το υπερικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Έχει προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες σε πειραματόζωα. Τα βρέφη που θηλάζουν από μητέρες που λαμβάνουν υπερικό μπορεί να εμφανίσουν κολικούς, υπνηλία και ταραχή. Οπότε το σωστό είναι να τα χρησιμοποιήσεις έπειτα από συζήτηση με το γιατρό σου.
Πηγή: loveyourselfmagazine.com