Γράφει η Μαρία Μαυρουδή*
Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη κατατάσσονται στην κατηγορία των Νεοφανών Αγίων και ιδιαίτερα όσων μαρτύρησαν σχεδόν αμέσως μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως.
Οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη των Αγίων αναφέρονται τόσο με θαυματουργικό όσο και αποκαλυπτικό τρόπο από το έτος 1959 μ.Χ. Από μία ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε στη Θερμή της Λέσβου, ανακαλύφθηκε ο τάφος ενός αγνώστου προσώπου, που όπως αποκαλύφθηκε ύστερα από οράματα, ανήκε στον Άγιο Ιερομάρτυρα Ραφαήλ, ο οποίος μαρτύρησε μαζί με τον Άγιο Οσιομάρτυρα Νικόλαο και την Αγία Ειρήνη.
Ο Άγιος Ραφαήλ καταγόταν από τους Μύλους της Ιθάκης και γεννήθηκε το έτος 1410 μ.Χ. Ονομαζόταν Γεώργιος Λάσκαρης ή Λασκαρίδης. Σε ηλικία τριάντα πέντε ετών όταν γνώρισε ένα ασκητικό και σεβάσμιο γέροντα, τον Ιωάννη, άρχισε να έρχεται πιο κοντά στο Θεό. Μετά την κουρά του σε μοναχό, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος, αλλά τιμήθηκε και με το οφίκιο του αρχιμανδρίτη και του πρωτοσύγκελου. Στις αποκαλύψεις του Ο Άγιος έκανε γνωστό ότι πήγε στην Εσπερία, στην πόλη της Γαλλίας που ονομάζεται Μορλαί και ότι ότι κήρυξε τον λόγο του Ευαγγελίου στην Αθήνα, στο λόφο του Φιλοπάππου.
Περίπου το 1450 μ.Χ., ο Άγιος βρέθηκε μετά από περιπλανήσεις στην περιοχή της Μακεδονίας και μόναζε εκεί. Κοντά του βρέθηκε ο Άγιος Νικόλαος ο οποίος έγινε μοναχός και στη συνέχεια χειροτονήθηκε διάκονος. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης κατέφυγαν στη Μυτιλήνη. Εκεί εγκαταστάθηκε μαζί με άλλους μοναχούς στην παλαιά μονή του Γενεσίου της Θεοτόκου, στο λόφο Καρυές, κοντά στο χωριό Θέρμη. Εκεί έγινε Ηγούμενος.
Το 1463 μ.Χ., όταν η Λέσβος έπεσε στα χέρια των Τούρκων, σε μία επιδρομή που έγινε στο μοναστήρι ο Άγιος Ραφαήλ και οι υπόλοιποι που βρίσκονταν εκεί βασανίστηκαν με άσχημο τρόπο.
Οι θαυματουργικές υποδείξεις που έκαναν οι Άγιοι βοήθησαν στο να βρεθούν τα λείψανα και οι τάφοι τους.
Μεγάλη η Χάρη των Νεοφανών Αγίων. Η θαυματουργική τους δράση είναι γνωστή στα πέρατα της Οικουμένης. Τα θαύματα που επιτελούνται από τους ίδιους έχουν γεμίσει αρκετούς τόμους.
Βοήθειά μας η θαυματουργική τους Χάρη.
* Η Μαρία Μαυρουδή είναι Δασκάλα, Υποδιευθύντρια στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μοιρών και συγγραφέα παιδικών βιβλίων