Στον χώρο δεν υπήρχε απινιδωτής, συσκευή άκρως απαραίτητη για τις προσπάθειες ανάνηψης ασθενών – Από το παρελθόν ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ «έδειχνε» το πρόβλημα
Σοβαρές ελλείψεις σε στοιχειώδη ιατρικό εξοπλισμό αναδεικνύονται στη “σκιά” του θανάτου μιας 59χρονης γυναίκας (από το Τυμπάκι) η οποία “έσβησε” πριν από μερικά 24ωρα την ώρα της εξέτασης στον τομογράφο PET SCAN του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στον χώρο δεν υπήρχε απινιδωτής, συσκευή άκρως απαραίτητη για τις προσπάθειες ανάνηψης ασθενών. Αξίζει να τονιστεί, πάντως, ότι οι γιατροί και αναισθησιολόγος επιχείρησαν να ανατάξουν την άτυχη 59χρονη, για την οποία ωστόσο ήταν ήδη αργά.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV” ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, επισήμανε ότι «δυστυχώς σε τέτοιου είδους περιστατικά υψηλού κινδύνου, αλλά και γενικότερα, στα νοσοκομεία ενδέχεται να χάσει αιφνίδια τη ζωή του κάποιος συνάνθρωπός μας».
Ο κ. Βρύσαλης υπογράμμισε ότι «αυτό που έχουμε επισημάνει κάποιες φορές είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός και το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και στις κλινικές που υπάρχουν, αλλά και στα νέα εργαστήρια που έχουν δημιουργηθεί μετά από πολλή προσπάθεια».
Ο κ. Βρύσαλης δεν έκρυβε τον προβληματισμό και την ανησυχία του, ενώ αντίστοιχες ελλείψεις φαίνεται να υπάρχουν σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας. «Ιδιαίτερα σε τέτοιου είδους εργαστήρια που έχουμε να κάνουμε με συγκεκριμένη ομάδα ασθενών θα έπρεπε να υπάρχει απινιδωτής, μόνιτορ, οξύμετρο και ηλεκτρονικό πιεσόμετρο που, όπως κι εγώ έχω ενημερωθεί, είχε ζητήσει η διευθύντρια της Κλινικής», τόνισε ο κ. Βρύσαλης.
Θέση για το ζήτημα πήρε και ο ψυχίατρος και διευθυντής ΕΣΥ του ΠΑΓΝΗ Βασίλης Κούδας, ο οποίος ανέφερε ότι «όσον αφορά στο ζήτημα της 59χρονης, η οποία δυστυχώς έχασε τη ζωή της στο Τμήμα της Πυρηνικής Ιατρικής, οι πληροφορίες που έχουμε σαν σωματείο είναι ότι το συγκεκριμένο τμήμα, παρότι έχει γίνει αίτημα από την υπεύθυνη διευθύντρια, δεν είχε τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Δεν είχε μόνιτορ και απινιδιωτές και άλλου είδους τέτοιο εξοπλισμό. Αυτό κατά απαίτηση του Σωματείου μας πολλές φορές είχε ειπωθεί, ότι είναι αναγκαίο για όλα τα τμήματα στο ΠΑΓΝΗ όπου προφανώς θα τύχει να υπάρξει κάποιο επείγον περιστατικό».
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, μετά τον θάνατο της γυναίκας η οποία είχε επιβαρυμένη υγεία, κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός του νοσοκομείου ώστε να μεταφερθούν στο συγκεκριμένο τμήμα όλα τα απαραίτητα μέσα, κάτι που είχε ζητηθεί και στο παρελθόν, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχαν ζητηθεί εγγράφως από τη διεύθυνση του τμήματος από τον Ιανουάριο του 2023. «Δεν είχε γίνει μέχρι και τουλάχιστον την ημέρα που έγινε το περιστατικό (…). Κι επίσης είχαμε ζητήσει σαν σωματείο ότι πρέπει να υπάρχει μόνιμη νοσηλεύτρια και στο συγκεκριμένο τμήμα κι όχι καθημερινά να εναλλάσσεται. Από την άλλη, αυτή τη στιγμή με το πλήθος των περιστατικών που κάνουν αυτήν την εξέταση δεν υπάρχει απογευματινή βάρδια, με αποτέλεσμα από το μεσημέρι και μετά να παραμένει ο γιατρός κι ο τεχνολόγος ακτινολόγος», τόνισε ο κ. Βρύσαλης.
Μπορούμε να πούμε ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας, της Διοίκησης και της Υ.ΠΕ. να εξοπλίσει όλα τα τμήματα με τον αναγκαίο εξοπλισμό, αλλά κυρίως με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, για να καλύψουν τις ήδη αυξημένες ανάγκες όχι μόνο στο PET SCAN, αλλά και σε πολλά άλλα τμήματα, ώστε οι ασθενείς να έχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας που τους αξίζουν», τόνισε ο κ. Κούδας.
Πριν από μερικές ημέρες, το neakriti.gr είχε αναδείξει ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα για το ΠΑΓΝΗ και συγκεκριμένα για την κατάσταση στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου, όπου προ ημερών φιλοξενούσε 35 ασθενείς, ενώ διαθέτει 23 κρεβάτια. Αντιστοίχως, στη Μονάδα Οξέων Ψυχιατρικών Περιστατικών νοσηλεύονταν 11 ασθενείς στα μόλις 10 διαθέσιμα κρεβάτια. Οριακή ήταν, όμως, η κατάσταση και στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών. Τα 9 διαθέσιμα κρεβάτια κάλυπταν τους 9 ασθενείς. Στην Καρδιολογική Κλινική νοσηλεύονταν 46 άτομα, με δύναμη νοσηλείας για 51. Στη Μονάδα Νεογνών νοσηλεύονταν 20 νεογνά, με δυνατότητα για τη νοσηλεία 25 νεογνών. Στην Παιδοαιματολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, η κατάσταση ήταν ήδη δύσκολη. Ενώ υπάρχουν 12 κρεβάτια και νοσηλεύονταν 18 παιδιά. Στην Κλινική Χειρουργείου Παίδων νοσηλεύονταν 9 παιδιά με 22 κρεβάτια.
«Εδώ φαντάζουν ως πολλά τα κενά κρεβάτια, αλλά δεν είναι. Η διοίκηση, μετά από πολλές πιέσεις και αγώνες, εξασφάλισε τον τελευταίο καιρό μόνο 11 καινούργια κρεβάτια, όταν η συγκεκριμένη κλινική εξυπηρετεί τις ανάγκες τόσο της Κρήτης όσο και άλλων νησιών», όπως επισήμανε πριν από μερικές ημέρες στην εφημερίδα μας ο Δημήτρης Βρύσαλης.
Επίσης, χαρακτηριστική είναι η κατάσταση και στην Αιματολογική Κλινική, όπου νοσηλεύονταν τα προηγούμενα 24ωρα 25 ασθενείς, ενώ η δύναμη της κλινικής είναι για να φιλοξενεί μέχρι 23 ασθενείς. Στην Κλινική Γενικής Παθολογίας νοσηλεύονταν 43 ασθενείς και υπάρχουν κρεβάτια μόλις για 35 ασθενείς. Και στην Κλινική Γενικής Χειρουργικής, που είναι δυναμικότητας για 23 ασθενείς, νοσηλεύονταν 27 ασθενείς, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας αποκάλυψε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Δημήτρης Βρύσαλης.
«Είναι τεχνάσματα χωρίς αποτέλεσμα»
Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δημήτρης Βρύσαλης, αυτό που έκανε διαρκώς η προηγούμενη κυβέρνηση και δε θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει η καινούργια, ήταν να “μετακομίζει” τα ράντζα σε άλλες κλινικές. Έτσι όμως δεν τα “εξαφανίζει”. Ο συνδικαλιστής επαναφέρει την ανάγκη προσλήψεων στα νοσοκομεία, τονίζοντας ότι μέσα στην τελευταία πενταετία, λόγω συνταξιοδοτήσεων κ.ά., έχουν χαθεί περισσότερες από 10.000 θέσεις υγειονομικών, που δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ!
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας επί της προηγούμενης κυβέρνησης παρουσιάζει ως θετικό τον πρώτο απολογισμό της επιχείρησης για τη μείωση των επικουρικών κλινών-ράντζων στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, την οποία ξεκίνησε το υπουργείο Υγείας το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2023. Με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα και τις συνέργειες με άλλα νοσοκομεία και δομές του δημόσιου τομέα Υγείας, τα ράντζα, που αποτελούν χρόνιο “αγκάθι” για τα νοσοκομεία, μειώθηκαν σταθερά το πρώτο εξάμηνο του έτους σε νοσοκομεία όπως το “Αττικόν”, ο “Ευαγγελισμός” και το “Λαϊκό”. Μάλιστα, το “Αττικόν”, στο οποίο σταθερά ο αριθμός των ράντζων έπειτα από κάθε εφημερία ήταν τριψήφιος, κατάφερε σε δύο εφημερίες να μηδενίσει τα ράντζα.
Πηγή: neakriti.gr