Ο θερισμός είναι η εργασία για τη συγκομιδή των σιτηρών και αυτή την ώρα είναι στο ζενίθ της δουλειάς.
Αν και τα σπαρτά στον κάμπο της Μεσαράς είναι πλέον πολύ λίγα, εντούτοις έχει πάντα ενδιαφέρον.
Η καλύτερη εποχή για να θεριστεί το σιτάρι, που προορίζεται για να γίνει αλεύρι, είναι όταν οι κόκκοι έχουν σκληρύνει, αλλά μπορούν να κοπούν με το νύχι, και η καλαμιά του σταριού έχει γίνει κίτρινη.
Οι λιγοστές κομπίνες που υπάρχουν στην περιοχή είναι σήμερα περιζήτητες.
Αλώνισμα και δέσιμο τα άχυρα είναι δουλειές που η μια ακολουθεί την άλλη…