Ήταν κάποτε το στολίδι της Μεσαράς.
Η ψυχή και η ζωή της αγροτικής Μεσαράς.
Ο τόπος όπου όλοι οι αγρότες ακουμπούσαν για να πάρουν σπόρους, να μάθουν γνώσεις ακόμη και να πουλήσουν τους καρπούς τους.
Και όχι μόνο οι αγρότες, αλλά και οι κτηνοτρόφοι…
Ο λόγος για τη Γεωργική Σχολή Μεσαράς στον Αμπελούζο…
Μαθητές οι αγρότες, μαθητές και οι κτηνοτρόφοι…
Οι τελευταίοι μάθαιναν πολλά στο κεφάλαιο «κτηνοτροφία»: την εκτροφή ζώων και την τυροκομία.
Εκεί μάθαιναν από εμπειρικούς τυροκόμους την τέχνη του τυριού. Μέχρι τότε οι γνώσεις ήταν οι βασικές και οι τύποι του τυριού διάφοροι.
Πάνω στο πείραμα τυροκομήθηκε και η πρώτη κρητική γραβιέρα! Το τυρί ήταν νόστιμο και είχε άλλη γεύση και υφή.
Από στόμα σε στόμα άρχισε να διαδίδεται η συνταγή, χωρίς κανείς τότε να αντιλαμβάνεται τη σημαντικότητα της «ανακάλυψης», παρά το γεγονός ότι με αυτό τυρί αυτό η γεωργική σχολή θα συμμετάσχει και σε διεθνείς εκθέσεις της εποχής, και θα κερδίσει τις εντυπώσεις.
Δεν «κρατήθηκε σε κάποιο αρχείο το όνομα του ανθρώπου που την ανακάλυψε, ούτε η πρώτη συνταγή.
Πηγή: madeincreta.gr – Κορίνα Καφετζοπούλου