του Δρ Βασίλη Ασχονίτη*
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας στις 17 Ιουνίου δίνει την αφορμή για την ενημέρωση του κοινού για κρίσιμα θέματα βιωσιμότητας του περιβάλλοντος, τα οποία δεν είναι αόριστα και γενικευμένα αλλά συγκεκριμένα με άμεσες και ορατές συνέπειες.
Η κλιματική αλλαγή είτε μέσω έντονων ξηρασιών είτε μέσω έντονων βροχοπτώσεων που προκαλούν φυσικές καταστροφές (π.χ. διάβρωση, καταστροφή καλλιεργειών), η ποσοτική αλλά κυρίως η ποιοτική υποβάθμιση των διαθέσιμων υδατικών πόρων και ιδίως των παράκτιων υδροφορέων μέσω της εισχώρησης θαλάσσιας σφήνας καθώς επίσης και η υποβάθμιση της γης είτε λόγω υπερεκμετάλλευσης είτε λόγω άρδευσης με υποβαθμισμένα νερά, αποτελούν πλέον γεγονός και στη χώρα μας.
Η περιοχή της Μεσογείου συγκαταλέγεται στις πιο ευαίσθητες περιοχές ως προς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και αυτό θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους αγνοούν τη διασύνδεση των επιπτώσεων της ερημοποίησης και της ξηρασίας με όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να αντιμετωπίσει τα υπάρχοντα αλλά και να αποτρέψει τυχόν επερχόμενα προβλήματα ερημοποίησης προχώρησε στην ανασυγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Η συγκεκριμένη επιτροπή θα έχει ως στόχο τη σύνταξη ειδικού διαχειριστικού σχεδίου αντιμετώπισης φαινομένων ερημοποίησης και θα αποτελείται από 20 τουλάχιστον μέλη από τον ακαδημαϊκό χώρο και τη δημόσια διοίκηση.
Η παρουσίαση της Εθνικής Επιτροπής θα γίνει σε εκδήλωση μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιου Λιβανού, η οποία θα διεξαχθεί σήμερα Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021, στις 18:30 στον χώρο του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ). Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση της ερημοποίησης, όπου θα παρουσιαστεί επίσημα η Εθνική Επιτροπή, και θα τιμηθεί ο Πρόεδρος της A’ Εθνικής Επιτροπής κατά της ερημοποίησης, Ομότιμος Καθηγητής κ. Νικόλαος Γιάσογλου, ο οποίος θα ανακηρυχθεί επίτιμο μέλος της παρούσας Επιτροπής.
*Ο Δρ. Βασίλης Ασχονίτης είναι ερευνητής του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ