Ενημέρωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Κουρουτιανών – Γεωργια Κελεκη
Την Κυριακή 18.6.23 ο παπά Κυριάκος Καπελώνης θα λειτουργήσει στον ιερό ναό της Αναλήψεως του Κυρίου στις Κουρούτες , ως ενεργός ιερέας για τελευταία φορά λογω συνταξιοδότησης.
Θα είμαστε εκεί ως Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουρουτιανών για να του δειξουμε ότι όλοι οι Κουρουτιανοί όπου κι αν βρίσκονται εκτιμούν, σεβόνται και αγαπούν τον παπά Κυριάκο κι ακόμα να τον συγχαρούμε και να τον ευχαριστήσουμε για τη μέχρι σήμερα μεγάλη προσφορά του σ όλους εμάς τους Κουρουτιανούς αλλά και για να του ευχηθούμε Υγεία και καλή δύναμη για να μπορεί για πολλά χρόνια ακόμα να συλλειτουργεί με το νέο ιερέα του χωριού μας.
Και λίγα λόγια για τον παπά Κυριάκο.
Ο Κυριάκος Καπελώνης γεννήθηκε το 1942 στο χωριό Αποδούλου Αμαρίου, απόγονος του Μιχάλη Καπελώνη με καταγωγή από Κουρούτες και της Ευγενίας Ρυζικιανού με καταγωγή από το Αποδούλου.
Τα παιδικά χρόνια του ήταν δύσκολα λόγω οικονομικής ανέχειας γιατί γεννήθηκε την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Θυμάται τα παιδικά του χρόνια με νοσταλγία μεν, γιατί τότε ήταν όλα αγνά και απλά, με πόνο δε γιατί ο πατέρας του πολεμούσε για χρόνια μακριά τους και η μάνα του τα έφερνε δύσκολα βόλτα.
Τελείωσε το σχολείο στο Αποδούλου και στη συνέχεια επηρεασμένος από το Γεώργιο Ψαρουδάκη, σημαντικό φιλόλογο στην εκκλησιαστική σχολή Κρήτης, αποφάσισε να φοιτήσει στην εκκλησιαστική σχολή επταετούς φοίτησης.
Το 1965 έγινε ιερέας και το 1967 εισάγεται κατόπιν εξετάσεων στη Θεολογική Σχολή Αθηνών την οποία τελειώνει το 1972 .Στη συνέχεια γυρίζει τον τόπο του στις Κουρούτες και γίνεται εφημέριος στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Το 1978 διορίζεται καθηγητής στη Μέση εκπαίδευση όπου διετέλεσε και Γυμνασιάρχης και Λυκειάρχης, στο Γυμνάσιο Συβρίτου και στο Λύκειο Φουρφουρά αντίστοιχα. Το 1998 συνταξιοδοτήθηκε από τη Μέση εκπαίδευση και συνέχισε μέχρι σήμερα εφημέριος στην ενορία Κουρουτών.
Στην προσωπική του ζωή παντρεύτηκε το 1965 τη Χαρίκλεια Λατζουράκη του Πέτρου με καταγωγή από την Νίθαυρη Αμαρίου και της Ασπασίας Τρουλλινού με καταγωγή από την Αγία Παρασκευή Αμαρίου . Απέκτησαν τρία παιδιά τον Μιχάλη, την Ασπασία και τον Πέτρο.
Ο παπά Κυριάκος είναι ένα άτομο με μεγάλες ευαισθησίες και ιδιαίτερη αδυναμία στα παιδιά τα οποία με τη σειρά τους τον σέβονται και τον αγαπούν μέχρι και σήμερα που δεν διδάσκει πια.
Επί των ημερών του χτίστηκε ο νέος Καθεδρικός Ναός «Ανάληψη του Κυρίου» από τα θεμέλια του καθώς και το Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας στο οποίο σήμερα γίνονται διάφορες εκδηλώσεις πολιτιστικές και κοινωνικές. Ο παπά Κυριάκος έχει ανακαινίσει τόσο τους ναούς όσο και τα εξωκκλήσια της ενορίας του. Τα παλαιότερα χρόνια, όταν υπήρχαν παιδιά, και με τη συνεργασία του εκάστοτε δασκάλου δίδασκε στο κατηχητικό σχολείο του χωριού και έκαναν πολλές εκδηλώσεις και δρώμενα.
Έχει χτίσει στην αυλή του σπιτιού του ένα μικρό εκκλησάκι του Αγίου Κυριάκου το οποίος λειτουργείται κάθε 29 Σεπτεμβρίου στη γιορτή του Αγίου.
Ο παπά Κυριάκος είναι γεμάτος ανησυχίες και ευαισθησίες, θλίβεται βαθιά όταν παρατηρεί τις αλλοιώσεις και τις ξένες λεκτικές παρεμβάσεις που καταστρέφουν την ελληνική γλώσσα
Επίσης τον προβληματίζουν ως δάσκαλο ως πατέρα και ως ιερέα , η διαστρέβλωση της Ελληνικής ιστορίας, η κρίση ηθικών αξιών , η απομάκρυνση των ανθρώπων γενικότερα αλλά και των νέων ειδικότερα από την ορθοδοξία.
Είναι ένας άνθρωπος μορφωμένος, ευγενικός, ήρεμος, συζητήσιμος, συνεργάσιμος, εχέμυθος, υπομονετικός.
Επιδίωκε την ομόνοια μεταξύ των χωριανών και στεκόταν πάντα δίπλα τους στις χαρές αλλά και στις λύπες , στα προβλήματα και τις δυσκολίες ως φίλος, αδελφός ή πατέρας για να τους συμβουλέψει , να τους παρηγορήσει και να τους δώσει με το λόγο του δύναμη να το αντιμετωπίσουν.
Ήταν και θα εξακολουθήσει να είναι ένας πραγματικός ΙΕΡΕΑΣ.