Νέες δυνατότητες στην έρευνα και ανάπτυξη απαραίτητων βιολογικών σκευασμάτων και λιπασμάτων τα οποία πολύ σύντομα θα πρέπει να χρησιμοποιούν όλοι οι αγρότες έχει καταφέρει να δώσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης υπό την καθοδήγηση και την έρευνα της ομάδας του καθηγητή μικροβιολογίας Παναγιώτη Σαρρή.
Τα νέα αυτά δεδομένα παρουσίασε ο ίδιος μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση που κλήθηκε να κάνει στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με βασικό ρόλο την φυτοπροστασία σε όλη τη χώρα.
Πλέον, όπως λέει ο κ. Σαρρής, έχοντας δημιουργήσει μια τράπεζα γενετικού υλικού 1.500 μικροοργανισμών οι οποίοι έχουν διάφορες φυτοπροστατευτικές ή και φαρμακολογικές ικανότητες έγιναν οι πρώτες παρασκευές σκευσμάτων που χρησιμοποιήθηκαν σε θερμοκήπια της Ιεράπετρας και της Μεσαράς με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην καταπολέμηση των ασθενειών του Φουζάριο και του Βοτρίτη αντίστοιχα.
Τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν ήταν κατά πολύ ανώτερα από αντίστοιχα σκευάσματα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο εμπόριο κάτι που σύμφωνα με τον κ. Σαρρή ήταν αναμενόμενο αφού οι μικροοργανισμοί που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονταν από την Κρήτη και έτσι ήταν πολύ καλύτερα προσαρμοσμένοι στο τοπικό περιβάλλον σε σχέση με σκευάσματα που παράγονται στο εξωτερικό.
Μάλιστα όπως τόνισε ο κ. Σαρρής πολλοί από τους μικροοργανισμούς αυτούς εντοπίστηκαν πέρυσι από δειγματοληψία που έκανε η ομάδα του στη νήσο Χρυσή ενώ δύο από αυτούς που έχουν να κάνουν με βακτήρια ψευδομονάδας και βάκιλου ανακαλύπτονται για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο και έτσι «βαφτίστηκαν» παίρνοντας παραλλαγές του ονόματος της Ιεράπετρας.
Τα αποτελέσματα των ερευνών τα οποία έγιναν με συνεργασία πολλών ερευνητικών ομάδων από τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης υπό την καθοδήγηση της ομάδας του κ. Σαρρή, είναι ήδη επαρκή για να μπορέσει να ξεκινήσει μια διαδικασία ανάπτυξης εμπορικών σκευασμάτων, όμως αυτό εξαρτάται από εταιρείες που ασχολούνται με το αντικείμενο με βασική δυσκολία την «σταθεροποίηση» ενός σκευάσματος το οποίο θα συσκευάζεται και θα είναι αποτελεσματικό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Με δεδομένο πως το 2030 πρόκειται να απαγορευτεί στην Ευρώπη περίπου το 70% των χημικών σκευασμάτων και λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται σήμερα στην αγροτική παραγωγή, τέτοιου είδους έρευνες είναι απαραίτητες και γίνονται ήδη από όλες τις μεγάλες εταιρίες προκειμένου να έχουν βρει τις κατάλληλες λύσεις ως τότε μέσα από φυσικά και βιολογικά «εργαλεία», και τελικά όπως τονίζει ο κ. Σαρρής το ενδιαφέρον για τέτοιου είδους ερευνητικά αποτελέσματα δεν περνά απαρατήρητο.
Πέρα από τη σχετική έρευνα που παρουσιάστηκε, ο κ. Σαρρής ανέφερε πως το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο βρίσκεται σε ένα πολύ ψηλό επίπεδο έρευνας και τεχνογνωσίας, έχει προχωρήσει σε σημαντικά βήματα για την καταπολέμηση της ασθένειας tuta absoluta και είναι πολύ θετικό να προχωρήσει σε μια συνεργασία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης της Ιεράπετρας με σκοπό να εξειδικεύσει και να προχωρήσει ακόμα περισσότερο της έρευνές του πάνω στο συγκεκριμένο ή και σε άλλα προβλήματα.
Πηγή: radiolasithi.gr