Μπορεί να παραμένει άγνωστο σε αυτούς που δεν έχουν εξερευνήσει με προσοχή το κρητικό τοπίο, πάντως όσοι έφτασαν ως το Αγιοφάραγγο κάνουν λόγο για μια ονειρεμένη παραλία: έναν μικρό παράδεισο πλάι σε υπέροχα μπλε νερά, αλλά και στη βραχώδη αγριάδα της τριγύρω φύσης.
Το Αγιοφάραγγο είναι στη νότια Κρήτη, στην ακτή της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου που βρέχεται από το Λιβυκό πέλαγος. Απέχει γύρω στα 80 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, βρίσκεται όμως σε απομονωμένη τοποθεσία νότια από τα περίφημα Μάταλα και δυτικά από τους Καλούς Λιμένες, η οποία δεν εξυπηρετείται από οδικό δίκτυο. Παρά ταύτα, δεν είναι δύσκολο να φτάσει κανείς εδώ, αρκεί να οργανώσει κατάλληλα τη διαδρομή που θα αποφασίσει να κάνει –είτε με το καραβάκι, είτε πεζοπορώντας– μεριμνώντας και για τα απολύτως απαραίτητα, με δεδομένο ότι η παραλία είναι εντελώς ανοργάνωτη.
Το ιδιαίτερο όνομα, εντωμεταξύ, οφείλεται στο επιβλητικό «Φαράγγι των Αγίων» το οποίο καταλήγει εκεί, καθώς στο παρελθόν υπήρξε αγαπημένος προορισμός για όσους θέλησαν να δοκιμάσουν την πίστη τους, γενόμενοι ασκητές και ερημίτες. Η διαδρομή μέσα από αυτό προσθέτει στη μοναδικότητα της εμπειρίας που μπορείτε να ζήσετε ερχόμενοι εδώ, κάνοντας την ακτή να δείχνει ακόμα πιο ειδυλλιακή.
Πώς θα πάτε
Όπως είπαμε, δεν μπορείτε να φτάσετε με αυτοκίνητο, γιατί η περιοχή είναι απομονωμένη, οπότε προσεγγίζεται μόνο με καραβάκι ή με πεζοπορία. Σε αντίθεση ωστόσο με άλλες ανάλογες παραλίες στη νότια Κρήτη (π.χ. Γλυκά Νερά, Δώματα), το Αγιοφάραγγο δεν παρουσιάζει δυσκολίες. Αν επιλέξετε να έρθετε με καραβάκι, θα βρείτε δρομολόγια από τους Καλούς Λιμένες, από τα Μάταλα, αλλά και από την Αγία Γαλήνη. Αν και το καραβάκι παραμένει ο ευκολότερος τρόπος μετάβασης, ως πιο συναρπαστική κρίνεται η πεζοπορική διαδρομή, η οποία τυγχάνει να είναι και αρκετά εύκολη –οπότε απευθύνεται και σε αρχάριους.
Το ξεκίνημά σας θα γίνει από το μοναστήρι της Παναγίας Οδηγήτριας στο χωριό Σίβας, σε υψόμετρο 250 μέτρων στα Αστερούσια Όρη, όπου θα προσεγγίσετε με αυτοκίνητο. Από τους δύο χωματόδρομους που θα δείτε εκεί θα πάρετε τον αριστερό (προς Καλούς Λιμένες), οδηγώντας με προσοχή. Στα 4 χιλιόμετρα θα συναντήσετε πινακίδα προς Αγιοφάραγγο, η οποία θα σας κατευθύνει δεξιά σε πλάτωμα, όπου και θα παρκάρετε. Οι ντόπιοι συνιστούν να αποφύγετε να αφήσετε το αμάξι κάτω από δέντρα, γιατί ενδέχεται να σας το καταστρέψουν τα κατσίκια της περιοχής που θα το χρησιμοποιήσουν ως αναβατήρα προκειμένου να φτάσουν στα ψηλά φύλλα των δέντρων.
Από εκεί θα ξεκινήσετε έπειτα το περπάτημα –υπολογίστε ότι θα σας πάρει 20 με 30 λεπτά για να φτάσετε στην παραλία. Η διαδρομή διασχίζει το «Φαράγγι των Αγίων»: έναν τόπο με μεγάλη φυσική ομορφιά, γεμάτο αγριελιές, πικροδάφνες και διάφορα βότανα, με γκρεμούς διάστικτους με σπήλαια, στα οποία ζούσαν οι προαναφερόμενοι ασκητές. Θα περάσετε δε και από το Γουμενόσπηλιο, όπου ήταν συμφωνημένο να συναντιούνται μία φορά κάθε χρόνο, ώστε να μετριούνται και να βλέπουν ποιος είχε πεθάνει.
Αλλά την πιο επιβλητική στάση θα την κάνετε στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου που βρίσκεται μέσα στο φαράγγι, γύρω στα 250 μέτρα από την παραλία. Οι καταβολές της χάνονται στα βυζαντινά χρόνια: αρχικά ήταν ένας μικρότερος ναός, ο οποίος πήρε τη σημερινή του μορφή κατά τον 14ο ή 15ο αιώνα. Στον εξωτερικό χώρο υπήρχε πηγάδι για πόσιμο νερό, έχει βρεθεί όμως κι ένας μινωικός τάφος (δυστυχώς συλημένος).
Η παραλία
Η παραλία έχει μήκος 1,5 χιλιόμετρο και αποτελείται από ψιλό βοτσαλάκι. Δίπλα της ορθώνονται τα απότομα βράχια της Καψάλας, τα οποία δεν είναι βέβαια τα μόνα της περιοχής: κοντά λ.χ. στην έξοδο του φαραγγιού θα δείτε κάποιους επισκέπτες να κάνουν αναρρίχηση, στο αναρριχητικό πεδίο που έχει διαμορφωθεί εκεί. Τα νερά στο Αγιοφάραγγο είναι πεντακάθαρα κι έχουν σαγηνευτικά μπλε χρώματα. Συνήθως είναι ήρεμα, αλλά σε περίπτωση που φυσάει συστήνεται να μην αποτολμήσετε τη βουτιά, γιατί τα κύματα που δημιουργούνται είναι μεγάλα και μπορεί να σας παρασύρουν.
Ακριβώς απέναντι από την παραλία, στα ανοιχτά, θα δείτε και μια βραχονησίδα: λέγεται Παπαδόπλακα και το χαρακτηριστικό της είναι ότι έχει πολλές γούβες, από τις οποίες οι ντόπιοι συνήθιζαν να μαζεύουν θαλασσινό αλάτι. Εδώ, ειδικά, ο βυθός γίνεται πολύ γοητευτικός, οπότε μεριμνήστε να φέρετε και μάσκα ή γυαλιά θαλάσσης. Στη δυτική πλευρά, πάλι, ακριβώς κάτω από την Καψάλα, θα διακρίνετε μια φυσική καμάρα στην οποία μπορείτε να κολυμπήσετε, έχοντας την αίσθηση ότι βουτήξατε σε μικρή ιδιωτική πισίνα.
Αν φέρετε μαζί αθλητικά παπούτσια, αξίζει να πάρετε και το ανηφορικό μονοπάτι που θα δείτε στα βράχια της ανατολικής πλευράς, ώστε να φτάσετε στο βάραθρο του Βουρβουλίτη με το υφάλμυρο νερό. Η σύσταση αυτή οφείλεται στο ότι υποβρυχίως επικοινωνεί με τη θάλασσα. Κι εδώ προσφέρεται για μπάνιο, λάβετε όμως υπόψη ότι η κατάβαση είναι επικίνδυνη και απαιτεί να έχετε σχετική εμπειρία. Στο ανατολικό τμήμα θα παρατηρήσετε και αγριοπερίστερα, καθώς το χρησιμοποιούν για τις φωλιές τους.
Αλλά τα αγριοπερίστερα δεν είναι η μόνη πανίδα της περιοχής. Ενώ κολυμπάτε είναι αρκετά πιθανό να δείτε τα αγριοκάτσικα που ζουν στα γύρω βράχια να κατεβαίνουν στην παραλία, στοχεύοντας σε ό,τι τρόφιμα έχετε φέρει μαζί. Φροντίστε λοιπόν να τα ασφαλίσετε πριν μπείτε για μπάνιο –αν και το θέαμα σίγουρα προσθέτει στη μοναδικότητα της εμπειρίας στο Αγιοφάραγγο.
Πηγή: travel.gr – Photo: Περικλής Μεράκος