Οδηγίες από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας
Στις πεδινές περιοχές, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι υπάρχουν ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για διαδοχικούς κύκλους πρωτογενών μολύνσεων από τον Περονόσπορο στο αμπέλι. Οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας είναι επίσης ιδιαίτερα ευνοϊκές για δευτερογενείς μολύνσεις.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η άμπελος αναπτύσσεται ταχύτατα αυτήν την περίοδο και ότι όλα τα πράσινα τμήματα είναι ιδιαίτερα ευπαθή σε προσβολές Περονόσπορου, συνιστούμε προληπτικές τακτικές εφαρμογές με κατάλληλα για το στάδιο ανάπτυξης του αμπελώνα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα, πριν την εκδήλωση βροχοπτώσεων.
Συνιστάται συστηματική παρακολούθηση των αμπελιών για έγκαιρη διαπίστωση των αρχικών κηλίδων, ώστε τα αμπέλια να προστατευτούν σε περίπτωση βροχοπτώσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η καταπολέμηση του Περονόσπορου είναι κυρίως προληπτική και αποσκοπεί στην καλή προστασία των αμπελιών κατά την περίοδο των πρωτογενών προσβολών. Σε βροχερές περιόδους και την εποχή της έντονης αύξησης της βλάστησης να χρησιμοποιούνται τα διασυστηματικά μυκητοκτόνα. Οι επεμβάσεις πρέπει να επαναλαμβάνονται ανάλογα με τη διάρκεια δράσης των μυκητοκτόνων και τις πιθανές βροχοπτώσεις.
Στις περιπτώσεις που εκδηλωθούν βροχές σε απροστάτευτο αμπελώνα, να εφαρμοστούν άμεσα μυκητοκτόνα με θεραπευτική δράση.
Ωϊδιο
Από την εμφάνιση των ανθοταξιών (στ Ε, βλαστός 8-15 εκ.), στο στάδιο του μούρου (στάδιο Η) έως και το κλείσιμο των ραγών το αμπέλι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε μολύνσεις.
Επίσης, ο ρυθμός επιμήκυνσης της νέας βλάστησης είναι μεγάλος. Τα στάδια αυτά πρέπει να είναι προστατευμένα, ανεξάρτητα από την παρατήρηση προσβολών. Γενικά, συνιστάται προσοχή σε περιοχές όπου η ασθένεια ενδημεί και κυρίως όταν επικρατούν κατάλληλες για την ασθένεια καιρικές συνθήκες. Ο μύκητας αναπτύσσεται καλύτερα στα σκιαζόμενα μέρη του φυτού, επειδή ο ήλιος περιορίζει την ανάπτυξή του και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη στα ξεφυλλίσματα.
Συστήνεται στους αμπελουργούς να επισκοπούν τον αμπελώνα δύο φορές την εβδομάδα, να συλλέγουν και να καταστρέφουν τούς προσβεβλημένους βλαστούς και να προβαίνουν σε επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Η καταπολέμηση του ωιδίου μπορεί να συνδυαστεί με αυτή του περονόσπορου αλλά και της φόμοψης. Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά, συμβάλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας των ασθενειών του περονόσπορου και του ωιδίου.
Βοτρύτης (Τέφρα Σήψη)
Προσβάλει κυρίως μέσω πληγών (χαλάζι, άνεμος, έντομα, πουλιά, επίδραση ωιδίου και ευδεμίδας, ακανόνιστα ή υπερβολικά ποτίσματα). Με κατάλληλες καιρικές συνθήκες προσβάλλονται οι ταξιανθίες και οι ράγες. Τα μολύσματα (κονίδια) του μύκητα μεταφέρονται εύκολα με τον άνεμο και τη βροχή. Ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή των μολυσμάτων και την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι θερμοκρασίες 15-25 0C και βροχή ή υγρασία με τη μορφή ομίχλης ή δροσιάς.
Όταν οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, οι μολύνσεις λαμβάνουν χώρα εφόσον τα ανθίδια βρίσκονται στο στάδιο πτώσης του πηλιδίου (καπέλο).
Για την αποφυγή προσβολής των ανθοταξιών σε ευαίσθητες ποικιλίες και σε περιοχές όπου η ασθένεια ενδημεί και οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές για την πραγματοποίηση μολύνσεων, συνιστάται η εφαρμογή ενός ψεκασμού με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Επίσης, επέμβαση συνιστάται μετά από χαλαζόπτωση ή επικράτηση ισχυρών ανέμων. Επισημαίνεται, ότι η καταπολέμηση του βοτρύτη είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του ωιδίου, αλλά και του περονόσπορου.
Ευδεμίδα
Στις πεδινές περιοχές, προς το τέλος της βρίσκεται η πρώτη πτήση του εντόμου.
Γενικά, οι ζημιές από την 1η γενεά της ευδεμίδας δεν έχουν επιπτώσεις στην παραγωγή.
Ωστόσο, στα αμπέλια που έγιναν σοβαρές ζημιές την προηγούμενη χρονιά και κυρίως στις επιτραπέζιες ποικιλίες, συνιστάται εφαρμογή που αποσκοπεί στη μείωση του πληθυσμού των επόμενων γενεών του εντόμου ακριβώς πριν από την έναρξη της άνθισης (στάδιο μούρου – Η, βλαστός 15-30 εκ.) και εάν απαιτείται επανάληψη 7-14 ημέρες αργότερα από τον 1ο.
Πηγή: in.gr