Κοινό ΔΤ των Ενώσεων Γονέων Δ. Ηρακλείου και Δ. Φαιστού για τη σχολική στέγη με αφορμή το σεισμό στην περιοχή της Μεσαράς (18/5/2023) και τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα
Για άλλη μια φορά ο εγκέλαδος χτύπησε την πόρτα μας, αυτή τη φορά στην περιοχή της Μεσαράς (Μοίρες- Τυμπάκι). Αμέσως ξύπνησαν οι μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτέμβρη 2021 στο Αρκαλοχώρι και οι ανησυχίες μας, που ποτέ δε σταμάτησαν να υπάρχουν, τώρα ξανά μεγαλώνουν.
Είναι πλέον γνωστό ότι στο Νομό Ηρακλείου αλλά και κυρίως στους Δήμους Ηρακλείου & Φαιστού, η κατάσταση σχετικά με τη σχολική στέγη είναι τραγική και ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. Η Ένωση Γονέων Δ. Ηρακλείου διοργάνωσε μόλις τον προηγούμενο Νοέμβρη εσπερίδα σχετικά με την αντισεισμική θωράκιση και την σχολική στέγη στην οποία πήρε μέρος και η Ένωση Γονέων Δ. Φαιστού που μετέφερε τότε την εικόνα που επικρατεί και εκεί: παμπάλαια, πετρόχτιστα σχολικά κτήρια, ελάχιστα νεώτερα σχολεία. Είναι ενδεικτικό ότι σε επικοινωνία που είχαμε με την Αντιδήμαρχο Παιδείας Δ. Φαιστού κα Βασιλεία Αρμουτάκη, μετά το σεισμό της 18ης Μάη, μας ενημέρωσε ότι ο δήμος έκανε έλεγχο σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής και δεν διαπιστώθηκαν σοβαρά ζητήματα. Ωστόσο όταν την ρωτήσαμε αν θα υπάρξει κάποια γραπτή έκθεση σχετικά με τα πορίσματα αυτών των ελέγχων, μας απάντησε ότι δεν πρόκειται αυτό να γίνει καθώς οι έλεγχοι αυτοί είναι μακροσκοπικοί, κι όχι ενδελεχείς οπότε δεν μπορεί να γίνει κάποια επίσημη έκθεση (!) Μάλιστα όταν επισημάναμε τα χρόνια προβλήματα στέγασης που επικρατούν στο Ειδικό Σχολείο Τυμπακίου μας απάντησε ότι αυτό το σχολείο ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και πριν το σεισμό….
Σύμφωνα και με τις καταγγελίες που προχώρησε πριν λίγες μέρες το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου τα στοιχεία είναι συντριπτικά: το 70% των σχολείων του νομού Ηρακλείου δεν έχει καν οικοδομική άδεια. Οι περίπου 232 σχολικές μονάδες στο δήμο Ηρακλείου είναι γερασμένες, καθώς υπάρχουν σχολεία που στεγάζουν μικρά παιδιά σε κτήρια του 1900, με την κατάσταση να είναι το ίδιο άσχημη τόσο στην πόλη όσο και στην ύπαιθρο του Δήμου μας! Ειδικά μετά το σεισμό του Αρκαλοχωρίου, ακόμη περισσότερα παλιά σχολικά κτήρια παρουσίασαν σοβαρές ζημιές: Γερωνυμάκειο, 12ο Δημοτικό Πόρου, Δημοτικό Αγίου Μύρωνα, και πολλά άλλα. Ενώ η παλιά Ακαδημία, με τα τεράστια στατικά προβλήματα της, είναι το μόνο σχολείο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση της επισκευής, μετά από μεγάλο αγώνα των συλλόγων γονέων. Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες που έρχονται στην Ένωση μας, τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε από τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων ότι σταματούν οι εργασίες στο Γερωνυμάκειο λόγω έλλειψης χρημάτων! Δεν έχει περάσει εξάλλου πολύς καιρός που σε ερώτηση που έγινε στη Βουλή σχετικά με τα ζητήματα της σχολικής στέγης στο Δ. Ηρακλείου, η υπουργός απάντησε ότι δόθηκαν στο Δ. Ηρακλείου 6, 3 εκ ευρώ για πρωτοβάθμιο αντισεισμικό έλεγχο και ότι οι έλεγχοι έχουν ήδη (!) γίνει ενώ η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δ. Ηρακλείου απάντησε ότι τα χρήματα αυτά πήγαν για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων και όχι γιαυτούς τους ελέγχους!!
ΑΡΚΕΤΑ!
Δεν πάμε με τη λογική «πάμε κι όπου βγει». Δεν ξεχνάμε και δεν θα αφήσουμε όσο περνάει από το χέρι μας, στα σχολεία των δήμων μας να συμβεί μια τραγωδία, ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα όπως αυτό των Τεμπών.
Με τις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών που από τη μια κατάργησαν δημόσιες δομές όπως η ο ΟΣΚ μετατρέποντας τον στην ΚΤΥΠ ΑΕ και από την άλλη ανέλαβαν ευθύνες και υποχρεώσεις χωρίς καμία υποδομή και χρηματοδότησή, με υποστελεχωμένες υπηρεσίες, δεν χωράει κανένας εφησυχασμός.
Προσπαθήσαμε με δεκάδες παρεμβάσεις μας στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων αλλά και στο πολιτικό προσωπικό, στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων να αναδείξουμε και στηρίξουμε όσο μπορούσαμε τα αιτήματα των σχολείων που είχαν πληγεί ιδιαίτερα από τις συνέπειες του σεισμού του 2021 (53-54 δημοτικά, Γερωνυμάκειο κλπ).
Με ειδικές συσκέψεις και κατάλληλες παρεμβάσεις μαζί με τους συλλόγους γονέων των σχολείων που αντιμετώπιζαν πολύ οξυμένα κτηριακά ζητήματα καταδικάσαμε την πρακτική του Δ. Ηρακλείου να σπρώχνει στα κοντέινερ τα παιδιά είτε λόγω σεισμού είτε λόγω υπερπληθυσμού καθώς φυσικά δεν είχε φροντίσει να βρει άλλες λύσεις.
Απαιτήσαμε μαζί με τους συλλόγους γονέων ΣΧΕΔΙΟ για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων ειδικά εκεί που είναι οξυμένο το πρόβλημα πχ νηπιαγωγεία αλλά και γυμνάσια, λύκεια, ειδικά σχολεία κλπ. Με δυο εκδηλώσεις που οργανώσαμε- μία μέσα στον Ιούνιο και μια εσπερίδα τον Νοέμβριο- αναδείξαμε γενικά και ειδικά ζητήματα για τη σχολική στέγη στο Δ. Ηρακλείου αλλά και στο νομό γενικότερα. Καλέσαμε και τους αρμόδιους αλλά απάντηση δεν πήραμε…μόνο όταν τους «επισκεφτήκαμε» εμείς μόνο τότε πήραμε απαντήσεις και κάποιες λύσεις.
Ακόμα περιμένουμε στοιχεία για τις σχολικές μονάδες όπως πότε κατασκευάστηκαν, αν έχει γίνει σε αυτές προσεισμικός έλεγχος, αν υπάρχει υπερπληθυσμός μαθητών κλπ κλπ. Πολλά τέτοια στοιχεία, που συλλέξαμε εμείς μαζί με τους Συλλόγους Γονέων, δώσαμε πρόσφατα στη δημοσιότητα μέσω της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κρήτης.
ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!
Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων των δήμων μας αλλά και όλου του Νομού σε ετοιμότητα καθώς πολύ σύντομα θα αναλάβουμε και νέες πρωτοβουλίες για τα φλέγοντα αυτά ζητήματα.