Υλικά συνταγής
5 μέτριες πατάτες
500 γρ. μανιτάρια λευκά φρέσκα σε φέτες
1 ξερό κρεμμύδι σε φέτες
1 πράσο ψιλοκομμένο
10 φέτες μπέικον σε κομμάτια
300 ml κρέμα γάλακτος
1/2 φλ. γάλα
1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ.) πλήρες
200 γρ. τυρί γραβιέρα τριμμένο
200 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο
1 κ.γ. θυμάρι
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε λεπτές φέτες, τις αλατίζετε και τις τηγανίζετε σε φρυτέζα, σε υψηλή θερμοκρασία για λίγα λεπτά, μέχρι να “θωρακιστούν” και ροδοκοκκινίσουν εξωτερικά. Τις βγάζετε από τη φρυτέζα και τις στρώνετε σε ένα πυρίμαχο βαθύ σκεύος 23-25 εκ. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ανακατεύετε τα τριμμένα τυριά σε μπολ. Πασπαλίζετε το 1/3 των τυριών πάνω από τις πατάτες.
Κόβετε το κρεμμύδι και το πράσο σε λεπτές ροδέλλες, Ρίχνετε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και μόλις ζεσταθεί ρίχνετε το κρεμμύδι, το πράσο, τα μανιτάρια, τις 6 φέτες μπέϊκον σε κομμάτια, αλατοπίπερο και το θυμάρι. Σοτάρετε, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν και να “γυαλίσουν” τα λαχανικά.
Ρίχνετε το μείγμα με τα λαχανικά από το τηγάνι στο πυρίμαχο σκεύος πάνω από τις πατάτες και το τριμμένο τυρί και απλώστε το να στρωθεί παντού ισομερώς. Περιχύνετε με τα 100 ml κρέμας γάλακτος μαζί με το 1/2 φλ. γάλα.
Ανακατεύετε το γιαούρτι με τα υπόλοιπα 200 ml κρέμας γάλακτος και σκεπάζετε με το μείγμα το φαγητό. Το ισιώνετε, σκορπίζετε από πάνω τις υπόλοιπες 4 φέτες μπέϊκον σε κομματάκια και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο 2/3 των τριμμένων τυριών.
Σκεπάζετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά. Ξεσκεπάζετε και ψήνετε για 15 λ ακόμα μέχρι να λιώσουν και “ροδίσουν” ελαφρώς τα τυριά.
Πηγή: sintayes.gr – Photo:world-warotter.com