Μέσα σε τέσσερις μήνες η περιοχή Σίσι Λασιθίου, και χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, μετατράπηκε σε ένα από τους ωραιότερους τενιστικούς προορισμούς της Ευρώπης με 26 γήπεδα. Η επένδυση ξεπέρασε τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και έχει ως στόχο, μέσα από τη διοργάνωση διεθνών τουρνουά, τη διεύρυνση της τουριστικής σεζόν.
Το χωριό Σίσι στο Λασίθι ενδέχεται να είναι άγνωστο ακόμα και στο μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού. Και όμως σε αυτό το χωριό, και συγκεκριμένα στον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου «Καλημέρα Κρήτη», ολοκληρώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες το μεγαλύτερο τενιστικό συγκρότημα της χώρας. Σε μία έκταση 25 στρεμμάτων, με θέα το Κρητικό Πέλαγος, κατασκευάστηκαν είκοσι χωμάτινα γήπεδα και έξι με συνθετικό γρασίδι. Ο χώρος διαθέτει και δύο γήπεδα πάντελ ενώ το επόμενα χρονικό διάστημα αναμένεται να φτιαχτούν και άλλα τρία. Οι επιχειρηματίες προτίμησαν να επενδύσουν στον αθλητικό τουρισμό υψηλού επιπέδου παρά να χτίσουν δωμάτια για τουρισμό με… βραχιολάκια.
Τα γήπεδα άρχισαν να κατασκευάζονται την 1η Νοεμβρίου 2022 και την Πρωταπριλιά του 2023 ήταν έτοιμα. Μπορεί να μοιάζει με… πρωταπριλιάτικο ψέμα αλλά δεν είναι. Τα συνεργεία δούλευαν για περισσότερες από 12 ώρες την ημέρα και ένας λόφος, με γνώμονα τη βιωσιμότητα, μετατράπηκε σε ένα εντυπωσιακό αθλητικό συγκρότημα, σε διαφορετικά επίπεδα. Ο αθλητής θα μπορεί να αγωνίζεται μέσα στο περιβάλλον της κρητικής φύσης, θα μυρίζει τα βότανά της και ο αέρας θα τον «χαϊδεύει» με την αλμύρα από τη θάλασσα του Μίνωα.
«Η κατασκευή σε διαφορετικά επίπεδα ανέβασε το κόστος αλλά αυτή είναι η ομορφιά. Κρατήσαμε το ανάγλυφο του εδάφους. Ήθελα να ενταχθεί το τένις στο ξενοδοχείο. Σα να είναι η φυσική συνέχειά του. Το «Καλημέρα Κρήτη» διαθέτει τη δυνατότητα να μετατραπεί και σε κέντρο αθλητικού τουρισμού διότι εκτός από τα γήπεδα του τένις και του πάντελ, διαθέτει γήπεδα μπιτς βόλεϊ, ποδοσφαίρου, πισίνες και γυμναστήρια. Μας ενδιαφέρει ο θεματικός τουρισμός με στόχο να υπάρξει υψηλή πληρότητα τη χαμηλή περίοδο», δήλωσε στο www.kathimerini.gr η Άννα Μαντωνανάκη.
Πενήντα χιλιάδες κυβικά βουνού μετατράπηκαν σε υλικό, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στις διαστρωματώσεις κάτω από τα γήπεδα. Η Νίσυρος «συνέβαλε» με 800 κυβικά ελαφρόπετρας προκειμένου να διατηρείται η υγρασία. Η εγκατάσταση διαθέτει τη δική της γεώτρηση καθώς τα χωμάτινα γήπεδα χρειάζονται καθημερινό πότισμα. Για να ολοκληρωθούν οι χωμάτινες επιφάνειες χρειάστηκε να έρθουν από την Ιταλία, μία χώρα με παράδοση σε χωμάτινα γήπεδα, 800 τόνοι κόκκινου χώματος. Ο φωτισμός των γηπέδων έχει κατασκευαστεί με προδιαγραφές για τηλεοπτικές λήψεις. Ακόμα και ύστερα από δυνατή βροχή ο τενίστας θα μπορέσει να παίξει διότι υπάρχει σύστημα αποστράγγισης και μέσα σε μία ώρα τα νερά κατευθύνονται εκτός αγωνιστικού χώρου.
Η εγκατάσταση κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα σχέδια κορυφαίου ταξιδιωτικού γραφείου της Ευρώπης, το οποίο ειδικεύεται στον σχεδιασμό τουριστικών πακέτων για τένις και γυμναστική και, φυσικά, στη διοργάνωση τουρνουά. Ήδη, η επένδυση έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς καθώς μέσα σε ένα μήνα το ξενοδοχείο επισκέφτηκαν περισσότερα από 750 άτομα προκειμένου να πάρουν μέρος σε τενιστικές διοργανώσεις και, μάλιστα, σε μία εποχή που, για την Κρήτη, δεν έχει ανοίξει η σεζόν. Έχουν ήδη προγραμματιστεί τουρνουά για τους φθινοπωρινούς μήνες ενώ το 2024 η πρώτη διοργάνωση θα αρχίσει στις 23 Μαρτίου, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση της σεζόν για το ξενοδοχείο αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Στα κορτ συναντήσαμε και τον Πάτρικ Κιούνεν. Ο Γερμανός, πρώην επαγγελματίας τενίστας, είχε φτάσει μέχρι την 43η θέση στην παγκόσμια κατάταξη. «Πρόκειται για μία πανέμορφη εγκατάσταση και μία ιδανική περιοχή για να παίξεις τένις. Η χώρα σας έχει ανθρώπους με χαμόγελο και καλή διάθεση. Χαίρομαι κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ», δήλωσε στο www.kathimerini.gr.
Η κατασκευή των 26 γηπέδων μοιάζει να είναι μόνο η αρχή για την επιχείρηση. Στα σχέδια υπάρχουν προβλέψεις για να κατασκευαστούν και άλλα δέκα. Ανάμεσα στα όνειρα των ιδιοκτητών είναι να μετατραπεί η περιοχή σε χώρο προετοιμασίας κορυφαίων αθλητών πριν αρχίσει η σεζόν για τα χωμάτινα γήπεδα, κάτι που εφόσον πραγματοποιηθεί, θα διαφημίσει την Κρήτη αλλά και την Ελλάδα, γενικότερα.
Από τις 22 Μάϊου, το ενδιαφέρον των φίλων του τένις θα επικεντρωθεί στα χωμάτινα γήπεδα του Ρολάν Γκαρός, στο Παρίσι. Οι κορυφαίοι τενίστες του κόσμου θα διεκδικήσουν τα βαρύτιμα τρόπαια. Ίσως κάποιοι από αυτούς, στο εγγύς μέλλον, να βρεθούν στους αγωνιστικούς χώρους τένις, στο Σίσι Λασιθίου, καθώς οι προνοητικοί επιχειρηματίες του τουρισμού έχουν αντιληφθεί ότι η Ελλάδα, ως τουριστικό προϊόν στη σύγχρονη εποχή, χρειάζεται κάτι περισσότερο από την πολιτιστική κληρονομιά, τη θάλασσα και… τον μουσακά.
Πηγή: kathimerini.gr