Ο Λέντας είναι ένας απομακρυσμένος παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται 74 χλμ νότια του Ηρακλείου, στις νότιες πλαγιές των επιβλητικών Αστερουσίων Όρεων. Είναι ένα τουριστικό θέρετρο και λιμάνι, πολύ ήπια ανεπτυγμένο που προσφέρει δυνατότητες για πολύ ήρεμες διακοπές. Η πρόσβαση εδώ γίνεται μέσω των Αγίων Δέκα, κοντά στις Μοίρες και το χωριό Μιαμού, μέσω ενός στενού ασφαλτοστρωμένου δρόμου. Ο δρόμος αυτός διασχίζει τα άγρια βουνά και κατηφορίζει από υψόμετρο περίπου 1000μ. ως τον Λέντα, σε μια διαδρομή που προσφέρει συγκλονιστική θέα στο Λυβικό Πέλαγος και στον Λέντα.
Η τριγύρω περιοχή είναι γεμάτη παραλίες, τόσο ήσυχες που προσελκύουν πολλούς γυμνιστές. Η παραλία μπροστά στο χωριό του Λέντα προστατεύεται από τα ανατολικά από το Ακρωτήριο Ψαμιδομούρι και στα Δυτικά από το διάσημο ακρωτήριο «Λιοντάρι», για το οποίο μιλάμε παρακάτω. Εδώ ήταν το παλιό λιμάνι του οικισμού του Λέντα, το οποίο έχει πλέον μεταφερθεί στη Λούτρα. Είναι η πιο πολυσύχναστη παραλία της περιοχής και σχετικά οργανωμένη, καθώς προσφέρονται οι βασικές υπηρεσίες όπως ομπρέλες, ντουζιέρες, ξαπλώστρες και θαλάσσια αθλήματα. Επίσης, ακριβώς δίπλα υπάρχουν πολλές ταβέρνες και δωμάτια για διαμονή. Σήμα κατατεθέν της είναι οι πάπιες, που βολτάρουν πάνω κάτω. Επιπλέον, στην παραλία γεννούν τα αυγά τους οι απειλούμενες χελώνες caretta caretta. Αν θέλετε να απομονωθείτε, οι κοντινές παραλίες του Δυτικού και της Λούτρας είναι πολύ όμορφες.
ΛΕΝΤΑΣ
Ο Λέντας είναι χτισμένος στην τοποθεσία της Αρχαίας Πόλης Λέβην. Η ονομασία Λέβην πιστεύεται ότι προέρχεται από το φοινικικό Λάβι που σημαίνει Λιοντάρι, καθώς στα δυτικά του χωριού υπάρχει ένα Ακρωτήριο που θυμίζει κεφάλι λιονταριού από μακριά. Σύμφωνα με το μύθο, αυτό είναι ένα από τα λιοντάρια που έσερναν την άμαξα της θεάς Ρέας, της μητέρας του Δία, το οποίο απολιθώθηκε σε αυτό το σημείο. Επίσης, σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή το όνομα προέρχεται από τη φοινικική λέξη Λεβήνα, που σημαίνει λευκό, και περιγράφει το υπόλευκο χρώμα των πετρωμάτων της περιοχής. Το σημερινό όνομα Λέντας προέρχεται, όπως φαίνεται, από τη λέξη «Λέοντας» δηλαδή το λιοντάρι. Το ακρωτήριο που σήμερα ονομάζεται Λιοντάρι, είναι προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή, στην οποία μπορείτε να πάτε περπατώντας και να απολαύσετε ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Επίσης, από εκεί κάνουν κάποιοι τολμηροί παρά πέντε.
Στον Λέντα έχουν εντοπιστεί ίχνη πρωτομινωικών τάφων και ενός οικισμού, ο οποίος είχε διασυνδέσεις με την Αίγυπτο. Η αρχαία πόλη Λεβήν ήκμασε στα Ελληνορωμαϊκά χρόνια, ως επίνειο της Γόρτυνας, η οποία ήταν η σημαντικότερη πόλη της Κρήτης.
Στα ανατολικά του Λέντα, βρέθηκε πηγή με νερό, η οποία θεωρείτο ότι είχε ιαματικές ιδιότητες. Πράγματι, ακόμη και σήμερα μελέτες δείχνουν ότι το νερό κάνει καλό σε παθήσεις του στομάχου, του αίματος και στις αιμορραγικές διαθέσεις. Έτσι, αυτό το μέρος υπήρξε αφορμή για την κατασκευή ενός ιερού αφιερωμένου στον θεοποιημένο ιατρό Ασκληπιό και τη Υγεία Σώτειρα, κοντά στην είσοδο του χωριού (4ος αιώνας). Ο ναός ήταν πολύ γνωστός ως κέντρο υδροθεραπείας, φυσιοθεραπείας και ψυχιατρείο σε ασθενείς από πολύ μακρινές περιοχές, όπως πχ . η Λιβύη. Από το ναό σώζονται σήμερα ο βωμός, δυο μαρμάρινες κολώνες και η βάση αγάλματος του Ασκληπιού. Στο σημείο θα δείτε και την Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, που χτίστηκε από υλικά του ναού. Τέλος, στην περιοχή της πηγής βρέθηκαν κολυμπήθρες, οι οποίες επικοινωνούσαν μεταξύ τους και λειτουργούσαν ως λουτρά. Η Λεβήν φαίνεται να εγκαταλείφθηκε τον 7ο-8ο αιώνα, πιθανόν λόγω πειρατικών επιδρομών.
ΤΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑΣ
Ανατολικά του Χωριού, απέναντι από το Ψαμιδομούρι υπάρχει ένας βράχος που από τον Λέντα θυμίζει Ελέφαντα, ενώ ακριβώς απέναντι υπάρχει η κρυφή παραλία του Ελέφαντα. Επίσης, ακόμη ανατολικότερα, το Ακρωτήριο Τράφουλας θυμίζει έναν κροκόδειλο. Έτσι, γεννήθηκε ένας μύθος που λέει ότι κάποτε η Κλεοπάτρα ήρθε στο Λέντα με τα αγαπημένα της ζώα, λιοντάρι, κροκόδειλο και ελέφαντα. Ενθουσιάστηκε τόσο πολύ με το μέρος αυτό που όταν έπρεπε να φύγει, άφησε πίσω τα ζώα της, για να προσέχουν την γη αυτή αιώνια. Έτσι, τα ζώα αυτά παραμένουν ακόμη και σήμερα εκεί πετρωμένα, να περιμένουν καρτερικά την επιστροφή της Κλεοπάτρας.
Πηγή: cretanbeaches.com