Υλικά (10 μερίδες):
3 αυγά, μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικά
100 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
100 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου (και λίγο ακόμη για τη φόρμα)
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και λίγο ακόμη για τη φόρμα)
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
150 γρ. αμυγδαλόψιχα, τριμμένη
3 νεκταρίνια, χωρίς τα κουκούτσια, κομμένα σε φετάκια
2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)
1/2 φλιτζ. τσαγιού φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180° C.
Βουτυρώνετε καλά και αλευρώνετε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ. Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ με το μίξερ χειρός χτυπάτε τα αυγά με τα 100 γρ. λευκής ζάχαρης μέχρι να «ασπρίσει» το μείγμα.
Μετά προσθέτετε το βούτυρο και τον χυμό πορτοκαλιού.
Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να πάρετε ένα μείγμα λείο.
Προσθέτετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζετε το χτύπημα.
Στο τέλος ρίχνετε και την αμυγδαλόψιχα και ανακατεύετε καλά με μια ξύλινη κουτάλα ή μαρίζ (ευλύγιστη σπάτουλα από σιλικόνη).
Στρώνετε το μείγμα στη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα. «Καρφώνετε» στην επιφάνεια τα φετάκια από τα νεκταρίνια, πασπαλίζετε με την καστανή ζάχαρη και το φιλέ αμυγδάλου και ψήνετε το κέικ για 30 λεπτά.
Το κέικ θα φουσκώσει και θα καλύψει τα νεκταρίνια, κι έτσι τα νεκταρίνια θα βρεθούν στη μέση του κέικ.
Το αφήνετε να κρυώσει και το ξεφορμάρετε.
Αν θέλετε, το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.
Συνταγή: www.gastronomos.gr