Ο 28χρονος Καμάρ, ερωτεύτηκε την Κρήτη. Δούλεψε στο Ρέθυμνο, στον Άγιο Νικόλαο και στην Ιεράπετρα σε διάφορες δουλειές, αλλά κατέληξε στη Γρα Λυγιά, όπου εργάζεται στην παραγωγή και συσκευασία ντομάτας
- Ο Κατάρ από το Πακιστάν, τραγουδάει κρητικά και λαϊκά, δουλεύοντας στο θερμοκήπιο
- Περιμένει 6 χρόνια να πάρει άδεια παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα.
Ο 28χρονος Καμάρ από το Πακιστάν ζει όπως χιλιάδες άλλοι ομοεθνείς του χωρίς άδεια παραμονής και εργασίας στη χώρα μας τα τελευταία έξι χρόνια, περιμένοντας να αλλάξει η μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας η να αποκτήσει το δικαίωμα για νόμιμη εργασία όταν θα έχει κλείσει τα 7 χρόνια παραμονής στη χώρα μας.
Είναι από εκείνους που αγαπούν την Ελλάδα και τους Έλληνες. Από εκείνους που δεν θέλουν να φύγουν για την Ιταλία, όπως έχουν κάνει χιλιάδες συμπατριώτες του, γιατί εκεί τους υποσχέθηκαν γρήγορη νομιμοποίηση, σίγουρη δουλειά και καλό μεροκάματο.
Ο 28χρονος Καμάρ, ερωτεύτηκε την Κρήτη. Δούλεψε στο Ρέθυμνο, στον Άγιο Νικόλαο και στην Ιεράπετρα σε διάφορες δουλειές, αλλά κατέληξε στο θερμοκήπιο του Ματθαίου Σκορδύλη και της Φωτεινής Κουτρουλή στη Γρα Λυγιά, όπου εργάζεται στην παραγωγή και συσκευασία ντομάτας τύπου βελανίδι, που του αρέσει πάρα πολύ, γιατί εκτός του ότι τη θεωρεί εύκολη και ευχάριστη δουλειά, έχει την ευκαιρία δουλεύοντας μαζί με τα αφεντικά του, να μαθαίνει κρητικά τραγούδια και μαντινάδες που τραγουδούν ενώ δουλεύουν, καθώς επίσης και λαϊκά τραγούδια που θεωρεί ότι εκφράζουν τα βάσανα των εργατών και των ξενιτεμένων όπως και τα Πακιστανικά τραγούδια με τα οποία μεγάλωσε.
Τον συναντήσαμε στην καλλιέργεια βελανιδιών του Ματθαίου Σκορδύλη να εργάζεται τραγουδώντας κρητικά τραγούδια με πάθος και με σπαστά Ελληνικά όπως είναι αυτονόητο.
«Με λένε Καμάρ και είμαι 28χρονών. Βρίσκομαι τα τελευταία 6 χρόνια στην Ελλάδα και εργάζομαι 5 χρόνια στην Ιεράπετρα ως εργάτης γης χωρίς χαρτιά… Από το Πακιστάν έφτασα μέσω του Ιράν στην Τουρκία και από εκεί μετά από πάρα πολλές μέρες πεζοπορίας βρήκα έναν άνθρωπο που γνώριζε τα μονοπάτια και πληρώνοντας τον με 3.000 ευρώ με έβαλε από την Τουρκία στην Ελλάδα.
»Ήρθα 22 χρονών στην Ελλάδα αφήνοντας πίσω την οικογένεια μου για να εργαστώ. Περιμένω να κλείσω την επταετία για να έχω δικαίωμα παραμονής και νόμιμης εργασίας. Είμαστε πολλές χιλιάδες Πακιστανοί που παραμένουμε χωρίς χαρτιά στην Ελλάδα και που γνωρίζουμε ότι ο αγροτικός πρωτογενής τομέας και ο ξενοδοχειακός η ο κατασκευαστικός κλάδος, μας έχουν άμεση ανάγκη, γιατί τα εργατικά χέρια δεν επαρκούν. Δε θέλω να πάω στην Ιταλία όπου πάνε οι περισσότεροι πατριώτες μου. Μου αρέσει πάρα πολύ στην Ιεράπετρα. Τα αφεντικά μου είναι πολύ καλά παιδιά. Περνάω πολύ καλά μαζί τους δουλεύοντας, τραγουδώντας και διασκεδάζοντας με κρητικά και λαϊκά τραγούδια. Μου μαθαίνουν να μιλώ και να τραγουδώ Ελληνικά και αυτό μου αρέσει πάρα πολύ. Η κρητική κουλτούρα είναι πολύ ενδιαφέρουσα», μας είπε με σπαστά Ελληνικά ο Καμάρ που έχει γίνει γνωστός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τα βίντεο με τα κρητικά και λαϊκά τραγούδια, κατά τη διάρκεια της εργασίας του στο θερμοκήπιο η στην αποθήκη όπου συσκευάζει τα γλυκά τοματίνια στα πλαστικά κουπάκια.
Ο Καμάρ περνά ευχάριστα τη μέρα του στο θερμοκήπιο μαζί με τους εργοδότες του αλλά κι εκείνοι διασκεδάζουν μαζί του… δουλεύοντας.
«Η μέρα περνά ευχάριστα όταν δουλεύεις μαζί με τον Καμάρ. Ο εργάτης μας, διασκεδάζει με τα κρητικά τραγούδια αλλά και τα λαϊκά που τραγουδάμε εμείς, την ώρα της δουλειάς, αλλά και εμείς διασκεδάζουμε μαζί του, γιατί προσπαθεί να μας μιμηθεί επαναλαμβάνοντας το στίχο αλλά και τη μελωδία με τα σπαστά Ελληνικά που γνωρίζει. Του αρέσει πάρα πολύ η Κρητική μουσική και το καλό Ελληνικό λαϊκό τραγούδι.
Μαζί του αλλά και με τους άλλους πατριώτες του που παίρνουμε κατά καιρούς στη δουλειά μας, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις μεγάλες απαιτήσεις που έχει μια δαπανηρή και άκρως απαιτητική καλλιέργεια, ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε τις υποχρεώσεις μας που όπως γνωρίζεται είναι πάρα πολλές.
Δυστυχώς όμως η πολιτεία αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα που τώρα ζητούν την ψήφο μας , δεν έχουνε καταφέρει ακόμα να μας πείσουν ότι έχουν έναν στρατηγικό σχεδιασμό που θα βοηθήσει αν ακολουθηθεί στην εξασφάλιση του ικανού αριθμού των εργατικών χεριών που έχει σήμερα ανάγκη, ο τουριστικός κλάδος, ο κατασκευαστικός αλλά και ο πρωτογενής τομέας. Εμείς με χίλια βάσανα φτάνουμε σε λίγο στη λήξη της καλλιεργητικής περιόδου 2022-2023, δεν ξέρω όμως τι θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη όταν θα ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος, και όλοι αυτοί οι Πακιστανοί εργάτες με τα καλά και με τα κακά τους –γιατί δεν είναι όλοι άψογοι – θα έχουν φύγει για την Ιταλία όπου του υπόσχονται να τους εκδώσουν σε λίγες ώρες τα χαρτιά της άδειας παραμονής και εργασίας τους», είπε στο neakriti.gr, ο κ. Ματθαίος Σκορδύλης.
Ούτε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έχει απαντηθεί με ακρίβεια και με ειλικρίνεια το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι υποψήφιοι βουλευτές , για το πώς θα εξασφαλίσουν τα κόμματα που θα μας κυβερνήσουν, επαρκή αριθμό εργατικών χεριών, ώστε να μην χαθούν άλλες αναπτυξιακές ευκαιρίες.
«Αισθάνομαι μεγάλη απογοήτευση από το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου που ακούγεται από τα ΜΜΕ την ώρα που τίθεται μεταξύ άλλων το συγκεκριμένο ερώτημα στους υποψήφιους , βλέποντας ότι κανείς από τα μεγάλα κόμματα δεν έχει να μας δώσει μια χειροπιαστή απάντηση. Έχουμε κουραστεί να ακούμε μεγάλα στρογγυλά λόγια χωρίς περιεχόμενο για ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη της Ιεράπετρας.
Φτάνει πια… Έχουμε χορτάσει λόγια και υποσχέσεις… Ας κάνουν κάτι επιτέλους και για την αγροτική Ιεράπετρα που έχει μείνει χωρίς Πανεπιστημιακές σχολές, χωρίς κρατικές Δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς Νοσοκομείο, χωρίς Μουσείο και χωρίς εργάτες γης», πρόσθεσε η κ. Φωτεινή Κουτρουλή.
Πηγή: neakriti.gr