Εκδρομή στη Μεσαρά και στα Αστερούσια Όρη διοργανώνει το προσεχές Σάββατο 13 Μαΐου, τo Τμήμα Δυτικής Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, στo πλαίσιo σειράς εξορμήσεων γνωριμίας με την ύπαιθρο της Κρήτης, σύμφωνα με τον επικεφαλής, κ. Χάρη Στρατιδάκη.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το πρόγραμμα περιλαμβάνει αναχώρηση με ιδιωτικά μέσα στις 8.00 το πρωί από το Ρέθυμνο και στάση ξεκούρασης (με καφέ και λουκουμάδες) και περιήγηση στο σαββατιάτικο Παζάρι των Μοιρών, το αρχαιότερο της Κρήτης που συνεχίζεται ακμαίο μέχρι τις μέρες μας
Χαρακτηριστικό της ιστορίας του είναι το γεγονός ότι το έτος 1912 είχε κυκλοφορήσει ταχυδρομική κάρτα από τον Νικόλαο Αλικιώτη, η οποία απεικόνιζε το Παζάρι αυτό, που τότε ήταν συνδυασμένο με ζωοπανήγυρη.
Οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν στη συνέχεια το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς, στην περιοχή του χωριού Αμπελούζος.
Το Μουσείο αυτό εγκαινιάστηκε πριν από λίγες εβδομάδες και είναι οργανωμένο με τα σύγχρονα μουσειολογικά δεδομένα, προβάλλοντας με εκθέματά του αλλά και με πλούσιο εποπτικό υλικό όχι μόνο τους γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους της Μεσαράς (Φαιστός, Αγία Τριάδα, Γόρτυνα) αλλά και λιγότερο γνωστούς (Κομμός, Μάταλα, Πιτσίδια, Καλοί Λιμένες κ.ά.). Η είσοδος των επισκεπτών κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας του είναι δωρεάν.
Θα ακολουθήσει μετάβαση και επίσκεψη στη Μονή Οδηγήτριας των Αστερουσίων.
Στην περιοχή του διαβιούσε σε παλιότερες εποχές πλήθος αναχωρητών, στο Αγιοφάραγγο, στον Μάρτσαλο, στους Αγίους Ευτυχιανούς, στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και αλλού, ώστε τα Αστερούσια να αποκληθούν προσφυώς «Άγιο Όρος της Κρήτης».
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πριν ακριβώς από δέκα χρόνια, σε επισκέψεις υπό τον ίδιο διοργανωτή στον Μάρτσαλο και στο Αγιοφάραγγο, είχαν εντοπιστεί δύο εν λειτουργία κελιά, γεγονός που δείχνει ότι ακόμα και σχετικά πρόσφατα κάποιος αναχωρητής εγκαταβίωνε εκεί.
Στη Μονή Οδηγήτριας οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν τον Πύργο του Ξωπατέρα, το Μουσείο ενθυμημάτων της και το καθολικό, δίκλιτο σήμερα αλλά παλιότερα τρίκλιτο, στο οποίο φυλάσσονται τέσσερις εικόνες ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους της Κρητικής Σχολής, του Άγγελου Ακοτάντου, του 15ου αιώνα. Πρόκειται για τις φορητές εικόνες Χριστός η Άμπελος, Θεοτόκος Ζωοδόχος Πηγή, Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και Ασπασμός Πέτρου και Παύλου. Ειδικά η τελευταία καθιστά έκδηλο τον ιδιαίτερο τρόπο του Άγγελου, ο οποίος προσπαθούσε να αποτυπώσει τη συμφιλίωση του Καθολικού με το Ορθόδοξο δόγμα.. Στον πολύ προσεγμένο κήπο του μοναστηριού οι εκδρομείς θα μοιραστούν τις τροφές που θα κρατούν μαζί τους, σε μια συν-εστίαση που συνηθίζεται σ’ όλες τις παρόμοιες εκδρομές.
Θ’ ακολουθήσει μετάβαση στο Αγιοφάραγγο και ποδαρόδρομος μέχρι την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, παλιότερη βραχοκλησιά, και τον Γουμενόσπηλιο, στον οποίο συγκεντρώνονταν μία φορά τον χρόνο όλοι οι αναχωρητές του φαραγγιού. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στα αιωνόβια ελαιόδεντρα και στον συμβολισμό τους, αφού κατά την παράδοση φυτεύονταν καθένα μετά τον θάνατο κάποιου αναχωρητή. Οι τολμηροί της παρέας θα έχουν τη δυνατότητα μιας γρήγορης βουτιάς στα καθαρά νερά του Λιβυκού και ηλιοθεραπείας δίπλα στα ερείπια οικισμών της μινωικής και της ενετικής εποχής.
Η επιστροφή στο Ρέθυμνο θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου. Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Δυτικής Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, πέραν της τροφής θα πρέπει να έχουν μαζί τους και ικανή ποσότητα νερού και να διαθέτουν μέσα προστασίας από τον ήλιο και διάθεση για περπάτημα. Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στο τηλέφωνο του υπεύθυνου της εξόρμησης (6974026196).