Για το ζουμερό κέικ σοκολάτας θα χρειαστείτε
Υλικά για το κέικ
- 400 γρ. ( 2 κούπες ) Κρυσταλλική ζάχαρη
- 245 γρ. ( 1 3/4 της κούπας ) Αλεύρι γ.ο.χ.
- 75 γρ. (3/4 της κούπας) Άγλυκο κακάο
- 1 1/2 κ.γ. Baking powder
- 1 1/2 κ.γ. Μαγερική σόδα
- 1/2 κ.γ. Αλάτι
- 2 Αυγά μεγάλα
- 240 ml ( 1 κούπα ) Ζεστό νερό ή καφές
- 1/2 κούπα ( 120 ml ) Λάδι ( δείτε πληροφορίες )
- 1 1/2 κ.γ. Εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κούπα ( 240 ml ) Γάλα
Υλικά για το γλάσο σοκολάτας
- 180 γρ. Κουβερτούρα σοκολάτας σε σταγόνες
- 226 γρ. Ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 230 γρ. ( 2 κούπες ) Ζάχαρη άχρη κοσκινισμένη
- 1/2 κ.γ. Εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
1 Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 C και τοποθετείστε τη σχάρα στο κέντρο του φούρνου.
2 Βουτυρώστε 2 ταψιά 23 εκ. και βάλτε στον πάτο τους αντικολλητικο χαρτι ψησιματος.
3 Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε με σύρμα τη ζάχαρη , το αλεύρι , το κακάο , το baking powder , τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
4 Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ χτυπήστε με σύρμα τα αυγά , το νερό ( ή τον καφέ ) , το γάλα ,το λάδι και το εκχύλισμα βανίλιας.
5 Προσθέστε τα υγρά υλικά στα στερεά και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Το μείγμα θα είναι αρκετά αραιό.
6 Απλώστε το κέικ ομοιόμορφα και στα 2 ταψιά και ψήστε για 27-32 λεπτά ή ώσπου βάζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο κέικ να βγαίνει καθαρή.
7 Αφού αποσύρετε από τον φούρνο αφήστε τα να κρυώσουν για 10 λεπτά.
8 Στη συνέχεια ξεφορμάρετε με προσοχή τα κέικ και περιμένετε μέχρι να κρυώσουν τελείως πριν τα γλασάρετε.
Για το γλασάρισμα
9 Σε μπεν μαρί λιώνετε τη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο σκεύος (προσοχή ο πάτος του σκεύους να μην ακουμπάει το βραστό νερό).
10 Αφήστε τη σοκολάτα να κρυώσει για 10 λεπτά προκειμένου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
11 Στο μπολ του μίξερ σας ή με ένα μίξερ χειρός , χτυπήστε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει και να γίνει κρεμώδες για 1 λεπτό.
12 Προσθέτετε τη ζάχαρη και χτυπάτε για άλλα 2 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
13 Όσο χτυπάτε βάζετε και το εκχύλισμα βανίλιας.
14 Ενσωματώνετε τη σοκολάτα και χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
15 Αυξήστε τη ταχύτητα σε μέτρια προς υψηλή και χτυπήστε μέχρι το γλάσο να είναι λείο και γυαλιστερό για περίπου 2-3 λεπτά.
Στήσιμο του κέικ
16 Βάζετε το ένα κέικ σε μία επιφάνεια και απλώνετε το γλάσο στην επιφάνεια του με τη βοήθεια μιας μαρίζ (σπάτουλα από σιλικόνη) όχι όμως μέχρι τις άκρες.
17 Βάζετε το δεύτερο κέικ από πάνω και πιέζετε ελαφρά για να πάει το γλάσο στις άκρες.
18 Μπορείτε να γαρνίρετε την επιφάνεια με το άλειμμα σοκολάτας για ένα πιο «υγρό» αποτέλεσμα
– Έξτρα Πληροφορίες –
19 Ένας απ’τους λόγους που η υφή του κέικ είναι μαλακή είναι ότι τα λιπαρά βρίσκονται σε υγρή μορφή (λάδι χωρίς γεύση). Το συγκριτικό πλεονέκτημα της χρήσης λαδιού έναντι του βουτύρου είναι ότι το κέικ σας θα παραμείνει μαλακό ακόμα κι όταν θα μπεί στο ψυγείο. Οι καλύτερες επιλογές για το λάδι είναι το κραμβέλαιο (λάδι κανόλα) , καλαμποκέλαιο , φυτικό λάδι ή ένα ελαφρύ ελαιόλαδο.
20 Ολοκληρώνετε την τούρτα σας γλασάροντας την επιφάνεια και τις άκρες μέχρι να καλυφθεί πλήρως.
Πηγή: foodmaniacs.gr