Συστατικά
Για το κοτόπουλο
600 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλου
2 κ.σ. ελαιόλαδο
200 γρ. μανιτάρια champignon
1 κρεμμύδι
1 κόκκινη πιπεριά
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
80 γρ. λευκό κρασί
250 γρ. νερό
Για τα ζυμαρικά
500 γρ. πένες
Για την μπεσαμέλ
50 γρ. σπορέλαιο
50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
700 γρ. γάλα πλήρες
150 γρ. ρεγκάτο, τριμμένο
αλάτι
πιπέρι
Για τη σύνθεση
2 αυγά
βούτυρο, για το άλειμμα του σκεύους
30 γρ. φρυγανιά τριμμένη, + έξτρα για το σκεύος
150 γρ. ρεγκάτο, τριμμένο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το κοτόπουλο
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει.
Φοράμε γάντια, κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το κοτόπουλο σε πολύ μικρά κομμάτια και το μεταφέρουμε στο τηγάνι χωρίς να ανακατέψουμε.
Σοτάρουμε καλά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και ανακατεύουμε μια φορά ανακινώντας το τηγάνι.
Κόβουμε σε ένα δεύτερο ξύλο κοπής τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα ρίχνουμε στο τηγάνι χωρίς να ανακατέψουμε.
Ψιλοκόβουμε την πιπεριά και τη ρίχνουμε στο τηγάνι χωρίς να ανακατέψουμε.
Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, περιμένουμε 3-4 λεπτά, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, και σοτάρουμε για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το θυμάρι, το κρασί και το νερό, και σιγοβράζουμε για 8-10 λεπτά.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Για τα ζυμαρικά
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε νερό και αλάτι, και αφήνουμε να πάρει βράση.
Ρίχνουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας.
Μεταφέρουμε τα ζυμαρικά με μια τρυπητή κουτάλα στο μπολ με το κοτόπουλο.
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για να τραβήξουν τα ζυμαρικά τη σάλτσα από το κοτόπουλο.
Για την μπεσαμέλ
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε το σπορέλαιο και το αλεύρι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα προσέχοντας να απορροφηθεί η πρώτη δόση για να ρίξουμε την επόμενη. Ρίχνουμε συνολικά 4-5 δόσεις.
Ρίχνουμε σε 3 δόσεις τα 100 γρ. από το τυρί και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα ζυμαρικά με το κοτόπουλο και το υπόλοιπο τυρί, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε.
Για τη σύνθεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C βαθμούς.
Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά ένα πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 25×32 εκ.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο πυρίμαχο σκεύος και το απλώνουμε ώστε να πάει παντού.
Πασπαλίζουμε με το τυρί και τη φρυγανιά, μεταφέρουμε το σκεύος στον φούρνο, και ψήνουμε για 25-30 λεπτά στην πάνω σχάρα.
Αφαιρούμε το σκεύος από τον φούρνο, αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά και σερβίρουμε.
Πηγή: akispetretzikis.com