Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στην ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο βρίσκεται ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρώην υπουργός είχε ανακοινωθεί στις 31 Αυγούστου 2021 ως πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να αναλάβει το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Αν και αρχικά είχε αποδεχτεί την πρόταση του πρωθυπουργού, είχε θέσει ως προϋπόθεση την συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ. Έπειτα από ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρνήθηκε τη θέση του υπουργού.
Το παρασκήνιο της υπουργοποίησης Αποστολάκη
Το τελικό «όχι» του πρώην υπουργού, Ευάγγελου Αποστολάκη, είχε προκαλέσει θύελλα μεταξύ των δύο κομμάτων. Λίγη ώρα πριν την ορκωμοσία του, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και υπουργός Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από άγριο παρασκήνιο, άλλαξε γνώμη για την υπουργοποίησή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
Μάλιστα, ο Γιάννης Οικονόμου είχε αποκαλύψει στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA, τον λόγο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τον κ. Αποστολάκη για την θέση του πολιτικού προϊστάμενου του νεοσύστατου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.
Συγκεκριμένα, ανέφερε «Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε τον κ. Αποστολάκη γιατί ανάμεσα στα άλλα είχε τα εξής χαρακτηριστικά: ήταν μια προσωπικότητα που δεν προερχόταν από τη Νέα Δημοκρατία, ήταν ένας άνθρωπος που είχε περάσει από υψηλές θέσεις ευθύνης.
Είχε μια επιχειρησιακή εμπειρία, εν πάση περιπτώσει ήταν ένας άνθρωπος του οποίου η τοποθέτηση θα εξασφαλίσει -τουλάχιστον- την ανοχή της αντιπολίτευσης, για τους λόγους, τους οποίους σας είπα πριν. Ήταν μια ενωτική επιλογή του κ. Μητσοτάκη».
Σκληρές δηλώσεις κατά της Τουρκίας
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης έχει τοποθετηθεί πολλάκις για τις απειλές που εξαπολύονταν προς την Ελλάδα από τον Τούρκο πρόεδρο και το επιτελείο του, πριν τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, όπου υπήρξε αποκλιμάκωση λόγω της βοήθειας που παρείχε το ελληνικό κράτος.
Μάλιστα, ο πρώην υπουργός σχολιάζοντας τις τουρκικές απειλές ότι «θα έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ», απάντησε «Καλώς να ορίσουν οι Τούρκοι, κι εμείς βράδυ θα πάμε». «Πλέον δεν είναι σοβαρές οποιεσδήποτε δηλώσεις τέτοιου τύπου. Δείχνουν ότι χαμηλώνει το επίπεδο των σχέσεων και ότι οι προκλήσεις πλέον δεν είναι σε επίπεδο «παρεών που τσακώνονται στον δρόμο» πρόσθεσε ο Ευάγγελος Αποστολάκης.
«Τις δηλώσεις αυτές που ακούγονται ότι οι Τούρκοι θα έρθουν βράδυ και ότι ο πύραυλος θα χτυπήσει την Αθήνα, τις απειλές τέτοιου τύπου, οι οποίες έχουν «μία μαγκιά» δεν μπορούμε να τις πάρουμε στα σοβαρά. Η έκφραση που λέει «σκύλος που γαβγίζει δε δαγκώνει» έχει πολύ μεγάλη εφαρμογή στην περίπτωση της Τουρκίας. Δεν νομίζω ότι είναι για τον Ερντογάν εύκολος στόχος η Ελλάδα. Ό, τι και να κάνει, δεν θα του βγει έτσι εύκολα όπως φαντάζεται», πρόσθεσε ο Ναύαρχος.
Έχουμε φτάσει αρκετές φορές σε νέα Ίμια
Αναφερόμενος στην κρίση των Ιμίων το 1996, ο κ. Αποστολάκης επισήμανε ότι «οι θέσεις των πλοίων ήταν τέτοιες που πράγματι είχαμε το επιχειρησιακό πλεονέκτημα γιατί είχαμε κινηθεί γρήγορα, είχαμε πάρει θέσεις αγκιστρώσεως και η θέση του Ελληνικού στόλου ήταν πολύ πλεονεκτική σε σχέση με τον τούρκικο.
Έχουμε φτάσει αρκετές φορές κοντά σε «νέα Ίμια». Δεν είναι καθόλου δύσκολο να φτάσεις σε μια τέτοια κατάσταση, αν δεν προσέξεις πώς να χειριστείς την οποιαδήποτε ένταση και την οποιαδήποτε πρόκληση. Είναι εύκολο να κλιμακώσεις και είναι εύκολο να βρεθούν συγκεντρωμένες δυνάμεις σε κάποιο σημείο. Δεν πρέπει να φτάσουμε εκεί», τόνισε ο πρώην υπουργός.
Για την επέκταση των χωρικών υδάτων
Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ υποστήριξε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε «Στις ευκαιρίες περιλαμβάνεται και η δυνατότητα σταδιακής προώθησης των αποφάσεων για επέκταση των χωρικών υδάτων της Αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ν.μ.. Εννοείται ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να σταματήσει να καταγγέλλει το Casus Belli, ούτε και να το αποδέχεται.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να μετατραπεί σε χώρα ελεγχόμενης κυριαρχίας, λόγω της απόφασης της Εθνοσυνέλευσης ενός άλλου κράτους. Ωστόσο, η πράξη δείχνει ότι το Casus Belli αποτελεί πρόκληση για κάθε ελληνική κυβέρνηση και θα πρέπει να ερμηνεύεται κατά τρόπο, ο οποίος συνάδει με τα εθνικά συμφέροντα και όχι με τις κατά καιρούς εκδοχές και ερμηνείες που δίνει η Αγκυρα».
«Πρέπει να είναι σαφές στην αντίπερα όχθη στην Αγκυρα ότι κανένας στην Αθήνα, καμία Κυβέρνηση, κανένα κόμμα, δεν παραιτείται από τα κυριαρχικά δικαιώματα αλλά και δικαιοδοσίες που προβλέπονται σαφώς στο Διεθνές Δίκαιο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Το who is who του Ευάγγελου Αποστολάκη
Κατά τη διάρκεια της πορείας του, από το Ρέθυμνο που γεννήθηκε το 1957, μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο που ορκίστηκε υπουργός, ο Ευάγγελος Αποστολάκης κατάφερε να διακριθεί στην υπηρεσία του, να κερδίσει βαθμούς και την εκτίμηση συναδέλφων του για τις διοικητικές του ικανότητες.
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης αποφοίτησε αρχικά από τη σχολή Ναυτικών Δοκίμων και το 1998 ανέλαβε διοικητής στη διοίκηση υποβρυχίων Καταστροφών. Στους επίλεκτους των επιλέκτων. Την περασμένη δεκαετία, ο Ευάγγελος Αποστολάκης γίνεται αρχηγός του ΓΕΝ και δυο χρόνια μετά αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Στις 13 Ιανουαρίου 2019 ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι αναλαμβάνει τη θέση του υπουργού Έθνικής Άμυνας, αντικαθιστώντας τον Πάνο Καμμένο, παραδίδοντας τα καθήκοντα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στον Αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου. Ανέλαβε καθήκοντα στις 14 Ιανουαρίου και παρέμεινε στο αξίωμα έως τις 9 Ιουλίου 2019.
Ως υπουργός, εκτός από τα ελληνοτουρκικά, κλήθηκε να διαχειριστεί το προσφυγικό και μια σειρά από άλλα θέματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, λίγους μήνες μετά τη συμφωνία των Πρεσπών και την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση.
Πηγή: in.gr