Οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1941 (την Κυριακή του Θωμά)…
Στο Φρουραρχείο Αθηνών συγκροτήθηκε επιτροπή από τον Φρούραρχο Αθηνών υποστράτηγο Χρήστο Καβράκο, τον Νομάρχη αντιναύαρχο Πετζόπουλο, τον Δήμαρχο Αμβρόσιο Πλυτά (Ο συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος ορίστηκε διερμηνέας). Η Επιτροπή αυτή παρέδωσε την Αθήνα στους Γερμανούς. το πρωί τής 27ης Απριλίου, σε τάγμα Γερμανών μοτοσικλετιστών με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη φον Σέιβεν. Η παράδοση έγινε στους Αμπελοκήπους (διασταύρωση Κηφισίας και Αλεξάνδρας).
Μετά την τελετή παράδοσης οι μοτοσυκλετιστές μπήκαν στην έρημη Αθήνα (κατέβηκαν την Βασιλίσσης Σοφίας). Στην Ακρόπολη. Στη θέση «Καλλιθέα», ο επικεφαλής τού γερμανικού αποσπάσματος ύψωσε τη Σβάστικα.
Ο ίλαρχος Γιακόμπι τού 1ου Συντάγματος τού Βρανδεμβούργου και ο υπολοχαγός ‘Ελσιντς τής VI Ορεινής Μεραρχίας μπήκαν στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών ( Εκείνη την ώρα ο εκφωνητής είχε βάλει τον Εθνικό Ύμνο και έλεγε στους Έλληνες να μην εμπιστεύονται πια τον Σταθμό διότι είναι υπό Γερμανική Διοίκηση).
Το πρώτο μήνυμα που διαβιβάστηκε από τις Γερμανικές Αρχές :
«Φύρερ μας, Σήμερα, στις 27 Απριλίου και ώρα 8.10′ πρωινή εφθάσαμε στην Αθήνα ως πρώτα γερμανικά στρατεύματα. Την 8.45’ υψώσαμε τη γερμανική σημαία επί τής Ακροπόλεως και τού Δημαρχείου. Heil Mein Fuhrer»
Το πρωί τής 30 Απριλίου, ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσολάκογλου, ξεχνώντας ότι ήταν αξιωματικός του τιμημένου Ελληνικού Στρατού δέχεται να ορκιστεί «Πρωθυπουργός» και να συνεργαστεί με τους Γερμανούς. Η «Κυβέρνηση» που σχηματίστηκε, όπως και οι επόμενες είναι γνωστές ως «Κυβερνήσεις των Δοσιλόγων». Όταν ήλθε η ημέρα της λευτεριάς, «έδωσαν λόγο στην Ελληνική Δικαιοσύνη» και κλείστηκαν στην φυλακή.
Την ίδια ημέρα της ορκωμοσίας των Δοσιλόγων, τα τελευταία τμήματα τού Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος άλλα είχαν αποχωρήσει και άλλα είχαν αιχμαλωτισθεί.
Πηγή: users.sch.gr