“Θερίζει” στα θερμοκήπια της Κρήτης η Tuta Absolouta που προσβάλλει τις ντομάτες και μειώνει δραματικά την παραγωγή τους σε χρόνο-ρεκόρ, με τους παραγωγούς να μην μπορούν να περιορίσουν τη δράση της πεταλούδας, παρά τους ψεκασμούς που κάνουν, ενώ οι τιμές των προϊόντων τους αμέσως μετά το Πάσχα έπεσαν στα “τάρταρα”. Την ίδια ώρα υπάρχουν και άλλες ασθένειες της ντομάτας, με βάση τις οδηγίες που εξέδωσε και έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά το ευτύχημα για το νησί μας είναι ότι, με εξαίρεση την Tuta Absolouta, στις άλλες ασθένειες οι παραγωγοί των θερμοκηπιακών καλλιεργειών δίνουν νικηφόρες μάχες, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που δεν τις ευνοούν, τουλάχιστον μέχρι ετούτη τη στιγμή για τη χρονιά που διανύουμε.
Αναλυτικότερα, ως προς τον περονόσπορο (Phytophthora infestans), οι διαπιστώσεις δείχνουν ότι σε κάποιες περιοχές της χώρας συνεχίζεται η παρουσία του σε καλλιέργειες με ντομάτα θερμοκηπίου στις πρώιμες (με 5-7σταυρούς) και μεσοπρώιμες (με 3-5σταυρούς) καλλιέργειες. Συνθήκες ανάπτυξης: Ο παθογόνος μύκητας αρχίζει τον σχηματισμό εξανθήσεων όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή σχετική υγρασία στο περιβάλλον των φυτών (υγρασία 80-95% και θερμοκρασίες 6-26 oC, με άριστη 18-22 οC).
Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργειά τους με ψεκασμούς κάλυψης (καλό λούσιμο των φυτών), με κατάλληλα επιτρεπόμενα και εκλεκτικά για τον περονόσπορο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Επανάληψη του ψεκασμού μετά από βροχή.
Αναφορικά με το κλαδοσπόριο (Cladosporium fulvum, fulvia fulva), η έναρξή του διαπιστώθηκε στις πρώιμες καλλιέργειες με ντομάτες. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του μύκητα και τη μετάδοσή του. Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια προσβάλλει τα φυτά όταν επικρατούν υψηλή υγρασία 70%-95% και θερμοκρασίες από 4-32 οC, με άριστη θερμοκρασία 22-24 οC.
Συμπτώματα: Εμφανίζονται πρώτα στα κατώτερα φύλλα κιτρινοπράσινες ή κίτρινες κηλίδες, σε προχωρημένο στάδιο οι κηλίδες γίνονται κιτρινοκαστανές και νεκρωτικές. Στην κάτω επιφάνεια, η περιοχή των κηλίδων καλύπτεται από την εξάνθηση του παθογόνου, η οποία έχει χρώμα ανοικτό καστανό ή γκριζοκαστανό και υφή βελούδου. Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργειά τους με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Εξάλλου, υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί και από αφίδες (Aphis gossypii, Mysus persicae, Mysus nicotianae κ.ά.) αλλά προς το παρόν σε άλλες περιοχές της χώρας. Oι αφίδες προκαλούν πολλές ζημιές στις καλλιέργειες, αν δε γίνει γρήγορη επισήμανση. Έχουν μεγάλη ικανότητα πολλαπλασιασμού, δυνατότητα μετάδοσης ιώσεων και δημιουργία μελιτωμάτων. Για τους λόγους αυτούς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους καλλιεργητές για τον έγκαιρο εντοπισμό των πρώτων αφίδων. Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του εντόμου.
Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός στις καλλιέργειες όπου εντοπίζεται το έντομο με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
Για τον θρίπα: Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Ο θρίπας είναι φορέας ιώσεων και προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων.
Συστάσεις: Για τους βιοκαλλιεργητές συστήνεται η τοποθέτηση των αρπακτικών εντόμων των θριπών όπως Phytoseiulus persimilis, Amblyseius barker, Amblyseius cucumeris, καθώς και μέλη της οικογένειας Anthocoridae, τα οποία είναι πολυφάγα αρπακτικά έντομα των θριπών, αλευρωδών και αφίδων, όπως το Orius insidiosus, κ.ά. Για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας συστήνονται κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
Για τον αλευρώδη (Τrialeurodes vaporariorum, Bemisia tabaci): Διαπιστώσεις: Μέτριοι είναι οι πληθυσμοί του αλευρώδη στα θερμοκήπια με ντομάτες. Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου.
Συστάσεις: Για τους βιοκαλλιεργητές συστήνεται η τοποθέτηση της παρασιτικής σφήκας του αλευρώδη των θερμοκηπίων Encarcia formosa κ.ά. αρπακτικά. Για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας συστήνονται κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
“Χαμός” με την πεταλούδα
Μιλώντας στο neakriti.gr , ο παραγωγός θερμοκηπιακών προϊόντων στο Τυμπάκι Βαγγέλης Τσιμπραγάκης αναφέρθηκε με τα πιο μελανά χρώματα για το πρόβλημα με την περίφημη πεταλούδα. «Όλοι έχουμε προβλήματα. Ένας παραγωγός μπορεί να έχει μεγάλη προσβολή λόγω του ότι υπάρχει στην περιοχή του εγκατεστημένος μεγάλος πληθυσμός και χάνει μέχρι και το 50% της παραγωγής του. Ενώ άλλος παραγωγός που μπορεί να είναι σε κάποιο πιο καθαρό σημείο και κάνει και σωστή αντιμετώπιση, μπορεί να τη γλιτώσει με μία προσβολή της τάξεως του 15%. Μιλάμε πάντα για πεταμένο προϊόν. Παραγωγός που να τα έχει αντιμετωπίσει όλα και να μην έχει προβλήματα δεν υπάρχει κανένας», σύμφωνα με τον Βαγγέλη Τσιμπραγάκη.
Αυτήν την περίοδο η καλλιέργεια της θερμοκηπιακής ντομάτας στο Τυμπάκι βρίσκεται στα τέλη της συγκομιδής. «Έχουμε ακόμα έναν μήνα συγκομιδής της χειμωνιάτικης καλλιέργειας. Η ανοιξιάτικη καλλιέργεια είναι τώρα στον πρώτο με δεύτερο σταυρό. Και αυτή αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η φύτευση αυτή έγινε στο θερμοκήπιο από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο», όπως εξηγεί στην εφημερίδα μας ο παραγωγός.
«Αυτήν την περίοδο εμείς τις άλλες ασθένειες τις προλαμβάνουμε ή τις καταπολεμούμε. Αλλά αυτήν τη στιγμή εμάς μας προβληματίζει μόνο η Tuta Absolouta, γιατί στην Κρήτη δεν έχουμε “όπλα” προκειμένου να την καταπολεμήσουμε. Το πρόβλημα αυτήν την περίοδο είναι πάρα πολύ αυξημένο. Διότι αυτήν τη στιγμή και από τους κήπους που εγκαταλείπονται η Tuta μεταναστεύει, αλλά και ο κύκλος αναπαραγωγής της έχει μειωθεί στο μισό, λόγω της ζέστης που επικρατεί», όπως λέει ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης.
Στο μεταξύ, οι παραγωγοί της νότιας Κρήτης εξακολουθούν να θέτουν την ανάγκη ένταξής τους στο περίφημο πρόγραμμα “Κομφούζιο” βάσει του οποίου γίνεται η σωστή καταπολέμηση της πεταλούδας, με τη χρήση συμβατικών και βιολογικών μέσων και μεθόδων, που επιδοτούνται για να καλυφθεί το αυξημένο κόστος. «Εγκρίνανε το “Κομφούζιο” στις ροδακινιές, τις κερασιές και όλα τα δέντρα που προσβάλλονται από κάποιες ασθένειες. Κάποια στιγμή μπήκαν και τα αμπέλια. Κάναμε κι εμείς την προσπάθεια τότε, αλλά δε μας το εγκρίνανε. Το “Κομφούζιο” είναι μία άπαξ καταβολή ανά στρέμμα. Είναι μία μέθοδος αντιμετώπισης που ουσιαστικά δημιουργεί σεξουαλική σύγχυση στο έντομο», σημείωσε.
Στα “τάρταρα” το εισόδημά τους – Το κόστος παραγωγής ανεβαίνει, οι τιμές παραγωγού πέφτουν…
Κι ενώ το κόστος παραγωγής λόγω της πεταλούδας εκτοξεύεται στα ύψη, την αντίστροφη-φθίνουσα πορεία ακολουθούν οι τιμές παραγωγού στη Μεσαρά. Στη ντομάτα, οι τιμές έπεσαν στα 0,50 έως 0,60 ευρώ το κιλό, όταν πριν από το Πάσχα ξεπερνούσαν το 1,80 με 1,90 ευρώ το κιλό. Στο αγγούρι, σήμερα οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 0,20 με 0,25 ευρώ το κιλό στα καλά αγγούρια, όταν πριν από το Πάσχα έφταναν στο 1 ευρώ. Στις μελιτζάνες, οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 0,30 ευρώ το κιλό, όταν πριν από το Πάσχα ήταν στο 1 ευρώ. Στις πιπεριές, οι τιμές κυμαίνονται από 1,20 έως 1,80 ευρώ το κιλό. Πριν από το Πάσχα ξεπερνούσαν τα 2,50 με 2,80 ευρώ το κιλό. Τα πεπόνια μόνο έχουν γύρω στο 1,50 ευρώ το κιλό, αλλά είναι στα εκτός εποχής. «Η αγορά αυτήν τη μείωση δεν την έχει δει. Παρά μονάχα στις λαϊκές, όπου οι παραγωγοί σίγουρα έχουν μειώσει τις τιμές», καταλήγει ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης
Πηγή: neakriti.gr