Ντομάτες και πιπεριές γεμιστές. Ένα υπέροχο ελληνικό φαγητό για όλη την οικογένεια. Ένα γευστικότατο λαδερό φαγητό που είναι πλήρες γεύμα για όλα τα γούστα αν τα προτιμάτε μόνο με το ρύζι ή και με κιμά ή με προσθήκη σταφίδας. Στη συνταγή μας θα βρείτε γεμιστές ντομάτες και μόνο με ρύζι και τα καρυκεύματά του.
Υλικά συνταγής
- 5 ντομάτες ώριμες
- 5 πιπεριές
- 3-4 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- 12 κ.σ. ρύζι καρολίνα
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1/3 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 300 ml ντοματοχυμός
- 1 κοφτή κ.σ. ντοματοπελτέ
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1-2 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι αποξηραμένο
- ελαιόλαδο
- αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Πλένετε τις ντομάτες και τις πιπεριές και τις βάζετε σε ταψί. Παίρνετε μια μια τις ντομάτες και με μαχαίρι κόβετε οριζόντια ένα “καπάκι” από τη κορυφή τους . Με ένα κουτάλι αδειάζετε τη ψίχα της ντομάτας και τη ρίχνετε στο μπλέντερ ή μίξερ.
- Παίρνετε μια μια τις πιπεριές, με ένα μυτερό μαχαίρι τις τρυπάτε περιμετρικά σε 3-4 σημεία, αδειάζετε το περιεχόμενο πετάτε τα σποράκια και τοποθετείτε τη ψίχα τους στο μίξερ μαζί με τις ντομάτες, τα πολτοποιείτε όλα μαζί και τα αφήνετε στην άκρη.
- Ζεσταίνετε σε ένα μεγάλο τηγάνι ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια. Προσθέτετε το σκόρδο, ρίχνετε το ρύζι και το αφήνετε να σοταριστεί, ανακατεύοντας, μέχρι να «γυαλίσει».
- Προσθέτετε τη πολτοποιημένη ψίχα, τον μισό ντοματοχυμό, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το ρύζι να σιγοβράσει για 5-10 λ. Πριν το κατεβάσετε τη φωτιά προσθέτετε το μαϊντανό, το δυόσμο, τη ρίγανη το θυμάρι, αλάτι πιπέρι και τέλος τη ζάχαρη και ανακατεύετε.
- Αλατίζετε τις ντομάτες και τις πιπεριές εξωτερικά και με ένα κουτάλι τις γεμίζετε με το μισομαγειρεμένο ρύζι (μην τις παραγεμίσετε). Τις κλείνετε με το καπάκι τους, αλατοπιπερώνετε τις πατάτες και τις προσθέτετε και αυτές στο ταψί. Αλατοπιπερώνετε τις κυδωνάτες πατάτες σας και τις τοποθετείτε στο ταψί στα κενά ανάμεσα στις πιπεριές και ντομάτες.
- Περιχύνετε το φαγητό με μπόλικο ελαιόλαδο, 1 φλ. τσαγιού καυτό νερό στο οποίο έχετε διαλύσει το ντοματοπελτέ και τον υπόλοιπο μισό ντοματοχυμό. Τοποθετείτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνετε για 1:10 ώρα περίπου.
Αν θέλετε να έχετε μια ωραία κρούστα τα γεμιστά σας μπορείτε να τα πασπαλίσετε με λίγη τριμμένη φρυγανιά πριν τα βάλετε στο φούρνο.
Πηγή: sintayes.gr