Για 15 με 16 πιτάκια
Υλικά για τη ζύμη
360γρ αλεύρι ολικής άλεσης συν λίγο επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης
90ml ελαιόλαδο
150ml χλιαρό νερό
1κ/γ αλάτι
1κ/γ ξύδι λευκό
1 φακελάκι μαγιά στιγμής που δε χρειάζεται διάλυση
1κ/γ μέλι
Υλικά για τη γέμιση
150 με 160γρ σπανάκι baby
1 πράσο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
Μαϊντανός ψιλοκομμένος (μισή ποσότητα από ένα μικρό ματσάκι)
Άνηθος ψιλοκομμένος (μισή ποσότητα από ένα μικρό ματσάκι)
Αλάτι και πιπέρι
60γρ τυρί cottage (μπορεί να αντικατασταθεί με νηστίσιμο λευκό τυρί)
40γρ τυρί φέτα τριμμένη με τα χέρια (μπορεί να αντικατασταθεί με νηστίσιμο λευκό τυρί)
1 κοφτό κουτάλι της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο
Λίγο ελαιόλαδο, περίπου μισό κουτάλι της σούπας
Για την επικάλυψη
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο με λίγο νερό
Σουσάμι άσπρο και μαύρο
για τη νηστίσιμη εκδοχή
Λίγο ταχίνι αραιωμένο με λίγο νερό
Σουσάμι άσπρο και μαύρο
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι μαζί τη μαγιά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το μέλι, το αλάτι και σιγά σιγά το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
Στη συνέχεια ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να ομογενοποιηθεί και να μη κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε το μπολ με μία μεμβράνη και με μία πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα το πολύ.
Στο μεταξύ κόβουμε το σπανάκι σε μικρότερα κομμάτια, το ραντίζουμε με λίγο αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη μέσα σε ένα σουρωτήρι για να βγάλει τα υγρά του. Κόβουμε σε μικρές ροδέλες το φρέσκο κρεμμυδάκι και το πράσο (το άσπρο μέρος) και ψιλοκόβουμε τον άνηθο μαζί με το μαϊντανό.
Σε ένα αντικολλητικό μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το πράσο. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας το σπανάκι για να χάσει τα υγρά του και το αδειάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το κρεμμύδι με το πράσο, τα μυρωδικά, τα τυριά και τον αλεσμένο λιναρόσπορο.
Ανακατεύουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη σε ένα λεπτό στρογγυλό ή μακρόστενο φύλλο.
Σε αυτό το σημείο για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να χαράξουμε το φύλλο σε λωρίδες και αντίστοιχα να κόψουμε τις λωρίδες σε μικρότερα κομμάτια έτσι ώστε να μας βγουν περίπου 14 με 16 κομμάτια. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε ένα στρογγυλό κουπ ατ για να κόψουμε τη ζύμη σε στρογγυλό σχήματα, απλά τη ζύμη που θα περισσέψει θα πρέπει να τη ζυμώσουμε και να την ανοίξουμε ξανά με τον πλάστη και δε θα είναι τόσο ελαστική όσο την πρώτη φορά.
Γεμίζουμε το κάθε κομμάτι ζύμης με περίπου ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση και το τυλίγουμε κλείνοντας καλά τις άκρες του.
Τοποθετούμε τα πιτάκια σε ένα ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί με απόσταση μεταξύ τους και αλείφουμε την επιφάνειά τους με λίγο αυγό που έχουμε χτυπήσει ελαφρώς με λίγο νερό. Για τη νηστίσιμη εκδοχή θα χρησιμοποιήσουμε λίγο ταχίνι που θα έχουμε αραιώσει με λίγο νερό.
Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε τα πιτάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί η ζύμη. Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία τους και τα σερβίρουμε.
Αφού κρυώσουν, τα διατηρούμε καλά κλεισμένα σε ένα σκεύος στο ψυγείο και τρώγονται σε θερμοκρασία δωματίου ή μπορούμε να τα ζεστάνουμε ελαφρώς.
Σημειώσεις
Αν δυσκολευτείτε να κλείσετε τα πιτάκια, μπορείτε να βάλετε με το δάχτυλό σας λίγο λαδάκι επάνω στη ζύμη για να κολλήσει καλά.
Πηγή: letstreatourselves.gr