Υλικά για 2 με 3 μερίδες
1 ψάρι μεγάλο ή 2 μικρότερα κατάλληλα για βραστό, όπως φαγκρί, ροφός, συναγρίδα, λαβράκι
1 κ/σ ελαιόλαδο
3 με 4 καρότα μεσαίου μεγέθους
2 πατάτες
2 κλωνάρια σέλερι (χωρίς τα φύλλα)
4 ή παραπάνω κλωνάρια σέλινο
1 ξερό λευκό κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους
220γρ χυμός από φρέσκες ντομάτες ή ψιλοκομμένες ντομάτες κον κασέ
1 φρέσκος ζωμός λαχανικών του εμπορίου ή φρέσκο σπιτικό ζωμό λαχανικών
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι καρολίνα ή γλασέ για σούπα.
Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
2lt ζεστό νερό (μέσα στο οποίο διαλύουμε το ζωμό λαχανικών)
Λίγο φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε πολύ προσεκτικά το ψάρι ή ζητάμε να μας το καθαρίσουν στο ιχθυοπωλείο και το αφήνουμε ολόκληρο.
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια, ομοίως καθαρίζουμε και τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια.
Κόβουμε το κρεμμύδι στα τέσσερα και το σέλερι σε μικρότερα κομμάτια.
Σε μία βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία.
Αφού ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, τις πατάτες και το σέλερι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να θωρακιστούν τα λαχανικά. Ρίχνουμε την ντομάτα και το σέλινο και ανακατεύουμε ξανά για λίγο.
Τέλος προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών που έχουμε διαλύσει μέσα στο ζεστό νερό. Στο σημείο αυτό αφήνουμε τα λαχανικά να μαγειρευτούν και να μαλακώσουν ελαφρώς σε μέτρια θερμοκρασία.
Αφού μαλακώσουν ελαφρώς (δε θέλουμε να βράσουν τελείως) προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ψάρι. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και αφήνουμε το ψάρι να βράσει μαζί με τα λαχανικά.
Αφαιρούμε προσεκτικά με μία κουτάλα το ψάρι μαζί με τα λαχανικά και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Τα σκεπάζουμε αμέσως για να διατηρήσουν τη θερμοκρασία τους και να μη στεγνώσουν.
Σουρώνουμε τη σούπα σε μία άλλη κατσαρόλα για να αφαιρέσουμε τυχών κόκκαλα που ίσως να έχουν μείνει από το ψάρι και βάζουμε ξανά το ζωμό στην εστία της κουζίνας.
Ρίχνουμε το ρύζι* και το αφήνουμε να βράσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλάτι ακόμη.
Σερβίρουμε τη ψαρόσουπα με το ρύζι προσθέτοντας τα βρασμένα λαχανικά και κομμάτια από το καθαρισμένο ψάρι.
Γαρνίρουμε, αν θέλουμε, με φρέσκο μαϊντανό και λίγο φρεσκοστυμμένο λεμόνι.
Σημείωση*
Το ρύζι καλό είναι να το πλένουμε καλά πριν το προσθέσουμε στη σούπα.
Καλή απόλαυση!
Πηγή: letstreatourselves.gr