Υλικά
6 φύλλα χωριάτικα
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Για τη γέμιση
500 γρ. αγκινάρες καθαρισμένες
50 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 ½ κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
100 ml χυμό πορτοκαλιού
4 καρότα, τριμμένα
2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
50 γρ. ρύζι καρολίνα
10 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα
σουσάμι για το ψήσιμο, προαιρετικά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τις αγκινάρες με το μισό ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι, πιπέρι, 200 ml νερό και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Μόλις μαλακώσουν αποσύρουμε και με ένα πιρούνι λιώνουμε τις αγκινάρες, προσθέτουμε τα καρότα, τον άνηθο, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί δ. 30 εκ. και στρώνουμε τα 4 πρώτα φύλλα, τα οποία πρώτα ραντίζουμε με ελαιόλαδο ένα-ένα. Απλώνουμε τη γέμιση και κλείνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία λαδώνουμε επίσης ένα-ένα. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στους 200°C σε καλά προθερμασμένο φούρνο και στη χαμηλή θέση για 60-70 λεπτά. Αφήνουμε την πίτα να σταθεί για 30 λεπτά προτού σερβίρουμε.
Πηγή: olivemagazine.gr