Θα χρειαστώ υλικά για 6 μερίδες
700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από κιλότο
100 γρ. ψίχα από ψωμί ολικής άλεσης
150 ml γάλα 1,5% λιπαρά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοτριμμένο
1 μικρό φρέσκο κρεμμυδάκι, πολύ ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοτριμμένες
1/2 ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
αλάτι
πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
700 γρ. χυμός ντομάτας συμπυκνωμένος (πασάτα) (Για τη σάλτσα ντομάτας)
1/2 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές ροδέλες (Για τη σάλτσα ντομάτας)
150 ml ζωμός κρέατος ή νερό (Για τη σάλτσα ντομάτας)
1 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά (Για τη σάλτσα ντομάτας)
2 καρφάκια γαρίφαλο (Για τη σάλστα ντομάτας)
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη (Για τη σάλτσα ντομάτας)
30 ml ελαιόλαδο (Για τη σάλτσα ντομάτας)
αλάτι (Για τη σάλτσα ντομάτας)
πιπέρι, φρεσκοτριμμένο (Για τη σάλτσα ντομάτας)
Ας μαγειρέψουμε
Σάλτσα: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαραθεί αλλά να μην πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, το ζωμό, την πάπρικα, το γαρίφαλο και τη ζάχαρη. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 2-3 λεπτά. Αδειάζουμε τη σάλτσα σε ένα παραλληλόγραμμο σκεύος και την αφήνουμε στην άκρη.
Κεφτέδες: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Μουσκεύουμε το ψωμί στο γάλα και το στύβουμε καλά (δεν πετάμε το γάλα). Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά, το ψωμί, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και τα μπαχαρικά. Βρέχουμε κάθε τόσο τα χέρια μας στο γάλα που έχουμε κρατήσει και ζυμώνουμε καλά για 4-5 λεπτά. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και τα τοποθετούμε στο σκεύος με τη σάλτσα. Ψήνουμε τα κεφτεδάκια για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να δέσει η σάλτσα. Συνοδεύουμε με ρύζι πιλάφι.
Πηγή: ab.gr