Το σουβλίσαμε το αρνί ή το κατσίκι ή, έστω, το ψήσαμε στον φούρνο με τις πατατούλες και τις αγκιναρούλες του, όπως συνηθίζουν σε αρκετά μέρη της Ελλάδας. Και αν ανήκουμε σε αυτούς που τους αρέσει η μαγειρίτσα και την παρασκευάζουν σπίτι, βράσαμε και το απαραίτητο κεφαλάκι και τον λαιμό για να φτιάξουμε τον ζωμό που θα γίνει η σούπα.
Το αποτέλεσμα; Φάγαμε, γλεντήσαμε και μείναμε με ένα ψυγείο γεμάτο με κρέας που έμεινε. Το ερώτημα λοιπόν είναι «τι κάνουμε τώρα;».
Υπάρχει μία μαγική λύση την οποία επιστράτευαν οι νοικοκυρές σε ολόκληρη την Ελλάδα όταν περίσσευε κρέας στο τραπέζι. Οι διάφορες κρεατόπιτες που δίνουν μια «δεύτερη ευκαιρία» στο φαγητό της προηγούμενης ημέρας.
Εμείς θα επικεντρωθούμε στην Χανιότουρτα ή Χανιώτικη κρεατότουρτα, μια αγαπημένη συνταγή που μπορούμε να κάνουμε όλο τον χρόνο αλλά είναι ιδιαίτερα εύχρηστη την δεύτερη ημέρα του Πάσχα. Είναι επίσης πεντανόστιμη και τρώγεται ως κυρίως πιάτο, ζεστή ή κρύα.
Φυσικά, όπως συμβαίνει με όλες τις παραδοσιακές συνταγές, υπάρχουν πολλές παραλλαγές, ανάλογα με τα γούστα του καθενός και το τι υλικά υπάρχουν διαθέσιμα στο σπίτι τη συγκεκριμένη στιγμή.
Για τη Χανιότουρτα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά είδη τυριού -στην Κρήτη επιλέγονται συνήθως η ξινομυζήθρα και πιθανόν λίγη γραβιέρα -το ξύγαλο και το πηχτόγαλο μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν αφού πρώτα στραγγίξουν διότι έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Η φέτα είναι επίσης μια πολύ καλή λύση, ιδιαίτερα για κατοίκους άλλων περιοχών, με έναν όρο: Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με το αλάτι για να μην γίνει η πίτα αλμυρή.
Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρέας από τη σούβλα, τον φούρνο ή βραστό -σε πολλούς αρέσει να βάζουν και λίγο κοτόπουλο για πιο ήπια γεύση.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
1 πακέτο έτοιμο φύλλο χωράτικο
ή
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
220 γρ. νερό χλιαρό βρύσης
1 κουτ. σούπας μαγιά
1 κουτ. σούπας ρακή ή ούζο ή άσπρο ξύδι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση:
Κρέας το οποίο έχουμε καθαρίσει με προσοχή από πέτσες, λίπη και κόκκαλα και ψιλοκόψει με τα χέρια
600 – 700 γρ. τυρί, φέτα ή ξινομυζήθρα ή συνδυασμό των δύο, στον οποίο μπορούμε να προσθέσουμε λίγη τριμμένη γραβιέρα ή όποιο άλλο τυρί μας έχει περισσέψει.
2 αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (και το πράσινο μέρος)
Ψιλοκομμένο δυόσμο
Ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο (προαιρετικά)
Για τη συναρμολόγηση:
Σουσάμι
Μαυροσούσαμο
Εκτέλεση:
Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο, το βγάζετε απλά από την κατάψυξη λίγη ώρα πριν για να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και να μην σπάσει.
Για να φτιάξετε φύλλο, βάζετε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και χτυπάτε με τον γάντζο μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα. Αν η ζύμη δεν είναι τελείως ομοιογενής και είναι κολλημένη στον γάντζο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Τοποθετείτε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο δοχείο και την πιέζετε να καλύψει όλη την επιφάνεια. Λαδώνετε ελαφρά την επιφάνεια και σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη και μια πετσέτα.
Τοποθετείτε το δοχείο σε ένα σχετικά ζεστό σημείο του σπιτιού και αφήνετε για περίπου μία ώρα. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν έχει φουσκώσει λίγο -προσοχή, δεν είναι τσουρέκι για να διπλασιαστεί- και όταν πιέζετε με τα δάχτυλά σας, αφήνετε ίχνη.
Όσο η ζύμη ξεκουράζεται, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης. Επίσης, λαδώνετε την επιφάνεια και τα τοιχώματα του ταψιού.
Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο. Ανοίγετε το μεγαλύτερο κομμάτι σε φύλλο σε επιφάνεια που έχετε αλευρώσει. Φροντίζετε το φύλλο να έχει διάμετρο αρκετά μεγαλύτερη από την διάμετρο του ταψιού. Απλώνετε το φύλλο στο ταψί -αν διπλώνει σε σημεία, ακόμα καλύτερα- και ραντίζετε με λάδι παντού. Αν δεν ραντίσετε με λάδι, τότε το φύλλο θα απορροφήσει όλα τα υγρά της γέμισης και θα βγει πλαδαρό και καθόλου τραγανό.
Τοποθετείτε τη γέμιση ομοιόμορφα και πατάτε ελαφρά. Η γέμιση δεν πρέπει να είναι απολύτως συμπαγής γιατί δεν θα ψηθεί καλά. Ραντίζετε από πάνω με λάδι.
Ανοίγετε το δεύτερο φύλλο, σκεπάζετε και διπλώνετε περιμετρικά την ζύμη που περισσεύει. Ραντίζετε με λάδι, πασπαλίζετε με το σουσάμι και το μαυροσούσαμο και με κοφτερό μαχαίρι χαράζετε το επιφανειακό φύλλο, χωρίς να φτάσετε ως τον πάτο του ταψιού.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου μία ώρα.
Πηγή: ieidiseis.gr