Το τζατζίκι είναι το σήμα κατατεθέν της ελληνικής κουζίνας, και σίγουρα όλοι μας είμαστε πλήρως εξοικειωμένοι με την γεύση και τα αρώματα της δημοφιλέστερης αλοιφής της χώρας.
Ο πρωταγωνιστής κάθε μεγαλοπρεπούς τσιμπουσιού και το κατεξοχήν συνοδευτικό για κάθε λογής κρέας, το τζατζίκι είναι το ντιπ που όλοι αγαπάμε από μικρά παιδιά.
Ίσως φαντάζει λοιπόν κάπως ανούσιο να αναζητά κανείς τη συνταγή για μια εύκολη συνταγή μίας αλοιφής που έχουμε δοκιμάσει κατ’ επανάληψη. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως ακόμα και η πιο απλή παρασκευή έχει τα μυστικά επιτυχίας της και το γευστικό αποτέλεσμα δεν είναι εγγυημένο αν δεν τα προσέξουμε.
Τα βασικά υλικά για ένα επιτυχημένο τζατζίκι είναι το γιαούρτι, το αγγούρι και το σκόρδο και ξεκινώντας από αυτά, εμείς σας εκμυστηρευόμαστε κάποια μυστικά για να πετύχετε την τέλεια υφή και γεύση.
Υλικά
- 500 gr Γιαούρτι στραγγιστό
- 1 Αγγούρι
- 3 σκελίδες Σκόρδο
- 1 κ.γ. Άνηθο ψιλοκομμένο
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλατοπίπερο (κατά βούληση)
Εκτέλεση
- Ξεφλουδίζετε το αγγούρι και το τρίβετε στον χοντρό τρίφτη, με επαναλαμβανόμενες κινήσεις από πάνω μέχρι κάτω.
- Στη συνέχεια τοποθετείτε το τριμμένο αγγούρι σε μία σίτα, το αλατίζετε, και το αφήνετε για περίπου ένα μισάωρο για να αποβάλλει τα υγρά του.
- Εν τω μεταξύ, βάζετε το γιαούρτι σε ένα μπωλ.
- Ψιλοκόβετε το σκόρδο και τον άνηθο, τα προσθέτετε στο μπωλ με το γιαούρτι και ανακατεύετε.
- Παίρνετε το αγγούρι από τη σίτα, το τοποθετείτε σε μία πετσέτα και στραγγίζετε καλά μέχρι να μη βγάζει υγρά.
- Προσθέτετε το στραγγισμένο αγγούρι στο μειγμα και ανακατεύετε.
- Τέλος προσθέτετε το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο, δοκιμάζοντας και προσθέτοντας παραπάνω αν χρειαστέι.
Tα μυστικά επιτυχίας
- Το γιαούρτι
Είναι γνωστό πως το σωστό τζατζίκι πρέπει να στέκεται στο πιρούνι. Προφανώς, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βάση της αλοιφής, δηλαδή το γιαούρτι. Είναι πολύ βασικό να χρησιμοποιήσετε στραγγιστό γιαούρτι που έχει κατεξοχήν μία πιο πηχτή σύσταση. Η λιπαρότητα του γιαουρτιού δεν παίζει ρόλο, μπορείτε να επιλέξετε ακόμη και με 2% λιπαρά καθώς η γεύση και η υφή του τζατζτικιού θα εξισορροπηθούν από τα φυτικά λιπαρά του ελαιόλαδου.
- Στράγγισμα του αγγουριού
Το στραγγιχτό γιαούρτι ωστόσο δεν αρκεί για να εξασφαλίσει τη σωστή υφή στο τζατζίκι μας. Ο πιο καθοριστικός παράγοντάς για να βγει πηχτό το ντιπ μας και να μη «νερώνει» είναι το σωστό στράγγισμα του αγγουριού. Είναι πολύ σημαντικό να στραγγίξετε το τριμμένο αγγούρι σε μία πετσέτα για να φύγουν τα περιττά υγρά. Αν προσπεράσετε αυτό το βήμα το αγγούρι θα αποβάλλει τα υγρά του αφού προστεθεί στο γιαούρτι, αλλοιώνοντας την υφή αλλά και τη γεύση του τζατζικιού.
3. Στο ψυγείο αποβραδίς
Αφού ανακατέψουμε τα υλικά, πρέπει το τζατζίκι να μπει στο ψυγείο. Οχι μόνο για να είναι δροσερό όταν το σερβίρουμε, αλλά και για να έχουν τον χρόνο να δέσουν καλύτερα τα αρώματα και οι γεύσεις των υλικών. Το ελάχιστο που θα πρέπει να μείνει στο ψυγείο είναι 1 ώρα, αλλά καλύτερα είναι να το φτιάξουμε από την προηγούμενη ημέρα, ώστε να παραμείνει όλο το βράδυ.
Πηγή: bovary.gr – Φωτογραφία: shutterstock