Μειωμένη κατά 870.000 αρνιά και 535.000 ερίφια η φετινή παραγωγή, σύμφωνα με τη Eurostat – Σε σφάγια από τα παράγωγα των ζώων που χάθηκαν θα είχαμε τώρα 870.000 αρνιά και 535.000 ερίφια, δηλαδή περίπου 80.000.000 ευρώ από κρέας αμνών με ΦΠΑ 10.400.000 ευρώ και 49.000.000 ευρώ από ερίφια με ΦΠΑ 6.370.000 ευρώ
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της Eurostat, από τα οποία προκύπτει πως η Ελλάδα φέτος θα χάσει πάνω από 770 εκατομμύρια ευρώ στην πρωτογενή παραγωγή από τα αιγοπρόβατα. Κι αυτό, διότι σε σφάγια από τα παράγωγα των ζώων που χάθηκαν θα είχαμε τώρα 870.000 αρνιά και 535.000 ερίφια. Οι μειώσεις αυτές συγκρίνονται με τα στοιχεία του 2019. «Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι πραγματικές μειώσεις», όπως τονίζει εκφράζοντας στο neakriti.gr την ανησυχία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος, δεδομένου ότι «έχουμε και χιλιάδες αρνιά που σφάζονται κάθε χρόνο χωρίς να δηλώνονται, για τις ανάγκες των κτηνοτροφικών νοικοκυριών».
Πέρα όμως από την οικονομική ζημιά ως προς τα σφάγια, έχει εξίσου μεγάλη σημασία να δούμε τα στοιχεία της Eurostat για τη μείωση παραγωγής του γάλακτος, όπου έχουμε 174.000.000 κιλά πρόβειου γάλακτος λιγότερα, που υπολογίζοντας τη μέση τιμή σήμερα, η οικονομική απώλεια εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 278.400.000 ευρώ και μαζί με τον ΦΠΑ στα 36.000.000 ευρώ.
Στις αίγες οι απώλειες θα φτάσουν τα 160.500.000 κιλά γάλακτος με μέση τιμή 1 ευρώ, δηλαδή με μια απώλεια σε χρήμα που θα φτάσει τα 160.500.000 ευρώ και με τον ΦΠΑ στα 20.865.000 ευρώ.
Σε σφάγια από τα παράγωγα των ζώων που χάθηκαν θα είχαμε τώρα 870.000 αρνιά και 535.000 ερίφια, δηλαδή περίπου 80.000.000 ευρώ από κρέας αμνών με ΦΠΑ 10.400.000 ευρώ και 49.000.000 ευρώ από ερίφια, με ΦΠΑ 6.370.000 ευρώ.
Χάθηκαν συνολικά 567.900.000 ευρώ (μισό δισεκατομμύριο) πρωτογενούς παραγωγής, και 73.635.000 ευρώ ΦΠΑ χαμένο εισόδημα της κυβέρνησης. Αν αυτά τα προϊόντα μεταποιούνταν με υπεραξία 20%, το νούμερο θα ήταν 681.480.000 ευρώ με ΦΠΑ 88.592.400 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο agrocapital.gr.
«Είναι ακόμα χειρότερα»
«Είναι γεγονός, το λέμε καιρό τώρα, ότι πολύς κόσμος έφυγε και φεύγει. Εγκαταλείπει τα κοπάδια του, γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Και αυτός ο κόσμος θα αυξάνεται διαρκώς όσο μειώνονται οι τιμές παραγωγού στα προϊόντα μας», σύμφωνα με όσα λέει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος.
«Αν όμως υπολογίσουμε τα αμνοερίφια που σφάζονται από τα νοικοκυριά χωρίς να δηλώνονται, είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα», όπως επισημαίνει ο συνδικαλιστής. «Με δεδομένο ότι η αιγοπροβατοτροφία αλλά και η βοοτροφία φέρνουν συνάλλαγμα στη χώρα, η απώλεια είναι μεγάλη. Μόνο η φέτα φέρνει κάθε χρόνο στη χώρα γύρω στα 600 εκατομμύρια ευρώ. Και το στραγγιστό γιαούρτι φέρνει γύρω στα 240 εκατομμύρια ευρώ», λέει ο πρόεδρος του ΣΕΚ.
Στο μεταξύ, η κατάσταση στα περισσότερα είδη κρέατος είναι εξόχως ελλειμματική. Όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Πεβερέτος, «στο βοδινό η επάρκεια δεν ξεπερνάει το 20%. Στο χοιρινό καλύπτουμε σε επάρκεια μόλις το 25%. Στο αιγοπρόβειο κρέας καλύπτουμε γύρω στο 80% από 95% με 100% που ίσχυε μέχρι και το 2019. Όπως μειώθηκε στο αντίστοιχο διάστημα και το κοτόπουλο, όπου η επάρκεια έπεσε στο 85%, όταν είχαμε πάνω από 90% επάρκεια. Μάλιστα, στα κοτόπουλα έχουν μπλοκάρει οι άδειες των πτηνοτροφείων και φοβόμαστε ότι θα πέσει κι άλλο το ποσοστό της επάρκειας, αν δεν ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες αυτές».
Υπαναχώρησε ο Άδωνις – Εκτός “καλαθιού” ο πασχαλινός οβελίας
Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, δε θα είναι στο “καλάθι του Πάσχα”, που θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Απριλίου στα σούπερ-μάρκετ, το αρνί και το κατσίκι. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, «δε σκοπεύω στο “καλάθι του Πάσχα” στα σούπερ-μάρκετ να βάλω το αρνί και το κατσίκι, διότι ο σκοπός μου δεν είναι να πλήξω την αγορά του κρέατος. Θα μπορούσε να εκληφθεί μια τέτοια προσπάθειά μου σαν μια υπόδειξη στους καταναλωτές να πάνε να αγοράσουν το αρνί ή το κατσίκι από τα σούπερ-μάρκετ. Εγώ ποτέ δεν είδα το “καλάθι” ως έναν μηχανισμό για να βλάψω άλλους κλάδους της αγοράς και δε θέλω να το κάνω». Για τις τιμές στα αμνοερίφια ο υπουργός ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε σφάζουν και στέλνουν στην Ιταλία, γιατί είναι το Πάσχα των Ιταλών και υπάρχει μεγάλη κατανάλωση εκεί. Η τιμή που διαμορφώνεται για την Ιταλία, από τον παραγωγό εννοώ, όχι η τιμή στο ράφι, είναι από 7,5 μέχρι 8,5 ευρώ το κιλό για το αρνί και στο κατσίκι. Αυτή είναι μία τιμή περίπου 1 με 1,5 ευρώ πάνω από πέρσι. Φέτος, φαίνεται ότι υπάρχει μικρότερη επάρκεια στα αρνιά και τα κατσίκια».
neakriti.gr