Σημαντική τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημιουργεί νέες ελπίδες – Εξακολουθεί να μένει αναπάντητο το ερώτημα της στάσης που τηρεί για το συγκεκριμένο θέμα από το 2010 μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Κρήτης – O πρώην κοινοτάρχης του Καστελίου, Γιώργος Ξαγοραράκης ευχήθηκε, μιλώντας στo neakriti.gr, αυτή τη φορά πράγματι να “ξεπαγώσει” αυτό το έργο πνοής για την ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς. Είναι το μόνο έργο που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τον αγρότη»
“Φως στο τούνελ” δείχνει να αποτελεί για την παλιά αλλά όχι ξεχασμένη από την τοπική κοινωνία των Μοιρών υπόθεση του εκούσιου αναδασμού σε μέρος της περιοχής του Δημοτικού Διαμερίσματος Καστελίου Δήμου Μοιρών, καθώς και μέρους του Δημοτικού Διαμερίσματος Πλατάνου Δήμου Γόρτυνας (περιοχή “Λύσματα”), μια νέα τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή.
Πρόκειται για τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού “Δήμητρα”, σύσταση και λειτουργία φορέα διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης».
Αναλυτικότερα, ρυθμίζονται διάφορα θέματα του εν λόγω υπουργείου, όπως γαίες υψηλής παραγωγικότητας, συγχώνευση και λύση Αγροτικών Συνεταιρισμών, αλιευτικών σκαφών, συμπλήρωση στον ορισμό του “επαγγελματία αγρότη”, διάθεση ακινήτων και διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.
Το neakriti.gr, με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας, επαναφέρει σήμερα την υπόθεση του αναδασμού στις Μοίρες, καθώς για λόγους που δεν εξηγήθηκαν ποτέ, η Περιφέρεια Κρήτης έβαλε το σπουδαίο αυτό έργο κυριολεκτικά στον “πάγο”… Σύμφωνα, λοιπόν, με την αιτιολογική έκθεση της νέας ελπιδοφόρας τροπολογίας, με το άρθρο 1 «προβλέπεται ότι έως την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των γεωγραφικών ορίων της γης υψηλής παραγωγικότητας, οι υπηρεσίες αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής των Περιφερειών είναι αρμόδιες για τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων ως γης υψηλής παραγωγικότητας. Επίσης, προτείνεται να προβλεφθεί η αξιολόγηση από τις ανωτέρω υπηρεσίες και των εκτάσεων για τις οποίες έχει παρέλθει χρονικό διάστημα άνω των 40 ετών από την κύρωση του σχετικού αναδασμού, σύμφωνα με τη διαδικασία και τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό ως γης υψηλής παραγωγικότητας των αγροτεμαχίων εκτός αναδασμού».
“Στα αζήτητα” με ευθύνη της Περιφέρειας
Κανείς, λοιπόν, δεν μπορεί να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους από το 2009 και μετά δεν εντάχθηκε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης ο εκούσιος αναδασμός του Δημοτικού Διαμερίσματος Καστελίου και μέρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Πλατάνου, το οποίο και ξεκίνησε από το 2008.
Χθες, ο παλιός κοινοτάρχης του Καστελίου Γιώργος Ξαγοραράκης ευχήθηκε, μιλώντας neakriti.gr, αυτή τη φορά πράγματι να “ξεπαγώσει” αυτό το έργο πνοής για την ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς.
«Μετά το φράγμα του Πλατύ, αυτό το έργο του αναδασμού είναι για μας το δεύτερο πιο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τη Μεσαρά», σύμφωνα με τον Γιώργο Ξαγοραράκη. «Είναι το μόνο έργο που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τον αγρότη. Ήμουν από τους ανθρώπους εκείνους που είχαμε από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και μετά δώσει μάχες για να προχωρήσει ο εκούσιος αναδασμός Καστελίου και μέρους του Πλατάνου. Κι ενώ αγρότες των περιοχών αυτών υπέγραψαν τότε και αιτήθηκαν στις ιδιοκτησίες τους να γίνει ο αναδασμός, δυστυχώς για λόγους που προφανώς έχουν να κάνουν με συμφέροντα, η Περιφέρεια Κρήτης δεν προχώρησε στις διαδικασίες, κάνοντας μάλλον τα χατίρια κάποιων που αντιδρούσαν», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο παλιός κοινοτάρχης Γιώργος Ξαγοραράκης.
Μάλιστα, όπως έχει ήδη γράψει η “Νέα Κρήτη”, την Περιφέρεια Κρήτης “δείχνουν” εκτός των άλλων και όλοι οι υπουργοί έως και το 2016 στις απαντήσεις τους στη Βουλή, σε ερωτήσεις του βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου για το ποιος είναι ο αρμόδιος να προτείνει (επομένως και να… εντάξει) σε πρόγραμμα χρηματοδότησης το έργο του εκούσιου αναδασμού του Καστελίου των Μοιρών. Κι όμως, ο φάκελος του έργου αραχνιάζει στα συρτάρια των αρμόδιων παραγόντων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εδώ και… 13 ολόκληρα χρόνια!
Και βέβαια, αυτό το έργο έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία για τη Μεσαρά, αν σκεφτούμε ότι ο νέος αναδασμός θα συνέχιζε τον αναδασμό ανατολικότερα από εκεί που είχε σταματήσει τη δεκαετία του 1970. Όταν δηλαδή κάτοικοι της περιοχής με συμφέροντα, λόγω μεγάλων περιουσιακών εκμεταλλεύσεων και δικού τους νερού, που δεν ήθελαν να μοιραστούν μέσω του αναδασμού για το καλό της ευρύτερης κοινωνίας, προχώρησαν σε οργανωμένες αντιδράσεις και σταμάτησαν το έργο.
«Θέμα χρόνου»
Όπως ξαναγράφαμε πρόσφατα, στην υπόθεση αυτή είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή ανακοίνωσε μέσα στη Βουλή ότι η χρηματοδότηση του εκούσιου αναδασμού Καστελίου-Πλατάνου, ύψους περίπου 8,5 εκατ. ευρώ, αποτελούσε… «θέμα χρόνου»!
Το αίτημα των αγροτών έγινε δεκτό από την τότε νομάρχη Ηρακλείου Βαγγελιώ Σχοιναράκη. Το επίμαχο έγγραφο στις 23 Μαρτίου 2009, που κοινοποιήθηκε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ανέφερε: «Να γίνει εκούσιος αναδασμός σε μέρος της περιοχής του Δημοτικού Διαμερίσματος Καστελίου Δήμου Μοιρών, καθώς και μέρους του Δημοτικού Διαμερίσματος Πλατάνου Δήμου Γόρτυνας (περιοχή “Λύσματα”). Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης».
Αποκαλυπτικά έγγραφα
Η απάντηση του κράτους (με την υπογραφή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ημερομηνία “Απρίλιος του 2016”), προς τον Βασίλη Κεγκέρογλου, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Όσον αφορά στη διενέργεια εκούσιου αναδασμού σε περιοχή του Δ.Δ. Καστελίου Π.Ε. Ηρακλείου, σημειώνεται ότι με το αριθμ. πρωτ. 11532/26.7.11 έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Τμήμα Τοπογραφίας Αναδασμού και Εποικισμού της Περιφέρειας Κρήτης, υποβλήθηκαν στην πρώην Διεύθυνση Τοπογραφικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στοιχεία του έργου εκούσιου “Αναδασμού Καστελίου Δ. Φαιστού και Λυσμάτων του Δ. Γόρτυνας” της Π.Ε. Ηρακλείου, με σκοπό την αξιολόγηση και την ένταξη στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013 “Αλέξανδρος Μπαλτατζής”».
«Ελάχιστοι πλέον αντιδρούν»
Από τους πρωτοπόρους στην “πρώτη γραμμή” του αγώνα για τον εν λόγω αναδασμό ήταν και ο αγροτοσυνδικαλιστής από τη Γέργερη Πολύδωρας Αναστασάκης.
«Εμείς αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι πίσω από αυτή τη στάση της Περιφέρειας Κρήτης κρύβονται όλοι εκείνοι που εκείνα τα χρόνια μπλόκαραν το έργο λόγω των προσωπικών τους συμφερόντων. Όμως σήμερα ελάχιστοι είναι εκείνοι που εξακολουθούν να αντιδρούν», είπε ο Πολύδωρας Αναστασάκης.
Ο ίδιος ανέφερε πως οι αντιδρώντες κάτοικοι δεν έχουν στην ιδιοκτησία τους πάνω από ένα 8% των συνολικών εκτάσεων. «Ο νόμος λέει πως, αν το 20% παραχωρηθεί για τον σκοπό του έργου, ο αναδασμός προχωράει. Ενώ σήμερα μιλάμε για πάνω από το 90%. Οπότε, δεν υπάρχει πια κανένας λόγος καθυστέρησης σε αυτό το τόσο σπουδαίο έργο», καταλήγει ο Πολύδωρας Αναστασάκης.
Πηγή: neakriti.gr – Χριστόφορος Παπαδάκης