Άλλιον το ήμερον (Allium sativum) είναι η επιστημονική ονομασία του σκόρδου για αυτό και πλήθος οι λέξεις για αλοιφές με βάση το σκόρδο πχ. γαλλικό aioli, ισπανικό allioli, ιταλική agiada και επτανησιακή αλιάδα ή αγιάδα.
Διαβάζοντας το βιβλίο του Σπύρου Μπεκατώρου «Κεφαλονιά – Στα χρόνια τση παδέλας», αποκομίζουμε πολύτιμες πληροφορίες για την περίφημη κεφαλονίτικη αλιάδα: Σύμφωνα με τη κ. Δέσποινα Βλάσση, Φιλόλογο – Βιβλιοθηκάριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας, η λέξη πέρασε στο κεφαλονίτικο ιδίωμα την εποχή της Bενετοκρατίας, όχι όμως και η συνταγή.
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Διαβάστε περισσότερα στον ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟ