Κουλουράκια πορτοκαλιού με βρώμη και σοκολάτα. Αν σας αρέσει η επίγευση του πορτοκαλιού στα γλυκά, τότε θα ενθουσιαστείτε με αυτά τα κουλουράκια. Γίνονται πολύ γρήγορα, ικανοποιούν την ανάγκη μας για γλυκό, είναι ιδανικά για όλες τις ώρες και χάρη στη βρώμη και το αλεύρι ολικής, είναι άκρως χορταστικά. Για την παρασκευή τους δε θα χρειαστείτε μίξερ και είναι σούπερ υγιεινά. Είναι ιδανικά και για μικρά παιδιά λόγω των θρεπτικών τους συστατικών.
Η βρώμη είναι ένα δημητριακό υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, όπως μαγγάνιο, σελήνιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικά συστατικά όπως βιταμίνη Ε, καροτενοειδή και πολυφαινόλες.
Είναι φυσικό ηρεμηστικό, που αντιμετωπίζει την κατάθλιψη, το άγχος και την αϋπνία δίχως παρενέργειες
Είναι εύπεπτη, ανακουφίζει από στομαχικές διαταραχές και οι φυτικές ίνες καθυστερούν τη διαδικασία της πέψης προάγοντας το αίσθημα του κορεσμού και κατ’επέκταση στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους
Βοηθά στην καλύτερη και ομαλότερη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, αποτρέποντας απότομες αυξομειώσεις και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ινσουλοαντίστατσης και σακχαρώδη διαβήτη
Χάρη στις β-γλυκάνες μειώνονται τα επίπεδα λιπιδίων που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα
Υλικά
150 γρ ελαιόλαδο
80 γρ ζάχαρη (χρησιμοποίησα καρύδας)
150 γρ μέλι ή σιρόπι αγαύης
80 γρ χυμό πορτοκαλιού
2 βανίλιες
1/2 κ.γ κανέλα (χρησιμοποιώ Κεϋλάνης)
τουλάχιστον 3 γρ ξύσμα πορτοκαλιού (2 μεγάλα βιολογικά και ακέρωτα)
100 γρ σταγόνες σοκολάτας
300 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης περασμένες στο μπλέντερ) (ιδανικά κοσκινισμένο)
200 γρ κίτρινο αλεύρι για ζυμωτό ψωμί ή όποιο αλεύρι έχετε (ιδανικά κοσκινισμένο)
100 γρ αλεύρι ολικής ή όποιο αλεύρι έχετε (ιδανικά κοσκινισμένο)
20 γρ baking powder
Εκτέλεση
1 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα
2 Σε ένα μπολ τοποθετούμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη καρύδας, το μέλι και το χυμό πορτοκαλιού. Χτυπάμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη
3 Προσθέτουμε τη βανίλια, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις σταγόνες σοκολάτας και το μείγμα από το αλεύρι (λίγο-λίγο). Ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να έχουμε μια σφικτή και αφράτη ζύμη. Στο τέλος προσθέτουμε και το baking και ανακατεύουμε
4 Πλάθουμε τα μπισκότα μας και τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
5 Ψήνουμε για 15- 17 λεπτά. Όταν τα βγάλουμε θα είναι μαλακά μα όταν κρυώσουν σκληραίνουν
Πηγή: misshealthyliving.gr